Nàyade Navarro: “La confiança ens permet coordinar accions amb els altres”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Nàyade Navarro, formadora de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023.  Font: EEV
Nàyade Navarro, formadora de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023. Font: EEV

Nàyade Navarro: “La confiança ens permet coordinar accions amb els altres”

Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La formadora i consultora d’emprenedoria, competències i voluntariat impartirà el taller sobre construcció d’equip de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023.

Lleida acull aquest any la 24a edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat, el 27 de juny. Enguany, a l’escola tindran lloc tres tallers presencials, adreçats a entitats i persones voluntàries, que es desenvoluparan de manera simultània, de 9:40 h a 15 h, amb 20 minuts de pausa per al cafè.

El taller ‘Què ens frena o ens ajuda a construir equips de confiança?’, sobre la coordinació i la col·laboració per a l’assoliment d’objectius, serà impartit per Nàyade Navarro, consultora i formadora d'emprenedoria, competències i diversitat. La formadora exposa els detalls de la seva sessió a continuació.

Per què és important la formació contínua en el voluntariat?

La formació contínua proporciona eines que permeten el desenvolupament i enfortiment de les competències relacionals per a treballar amb eficiència en entorns d'alta intensitat emocional, on la capacitat d'adaptació, de generar confiança, fluïdesa de la comunicació i habilitats de coordinació d'accions són clau.

L’EEV d’enguany té molt a veure amb la comunicació i la bona entesa dels equips. Per què és important això per al voluntariat des del teu punt de vista?

Les persones som socials, ens relacionem. Al voluntariat, les persones formen part d’un col·lectiu, una entitat, un grup, integren un equip, un grup que els cuida i que, al seu torn, han de cuidar. En suma, jo cuido de l'entitat a la vegada que l’entitat cuida de mi. Hi ha un fort sentiment de pertinença, i això és el que em dona valor i força per accionar i transmetre.

Els equips de voluntariat ens comuniquem per generar impacte positiu en el nostre entorn i alhora hem de saber escoltar per a rebre de forma oberta i constructiva.

Què trobarem al teu taller?

Farem un recorregut enfocat en els reptes personals, a través d'imatges sobre allò que ens frena i allò que ens ajuda, i posarem el focus en el fet que tenim moltes coses en les quals confiar.

Es tractarà d’oferir eines a les persones assistents que puguin ser aplicades de manera integral, ja sigui a la nostra vida personal, professional o de voluntariat.

Per què la confiança i la construcció de relacions sòlides és important per als equips de voluntariat?

La confiança és l’emoció que ens permet coordinar accions amb els altres. Si hi ha un alt nivell de confiança entre les persones que formen un equip, es construeixen equips efectius que comparteixen objectius i tenen relacions confiables dins i fora d’aquests, i això és imprescindible al món del voluntariat.

Per una altra banda, és important i imprescindible no perdre's a un o una mateixa de vista, mirar cap a dins, treballar la nostra confiança, la nostra intuïció, la nostra vulnerabilitat, sentir el nostre camí, els nostres reptes... Per tal de sumar de manera individual i en equip. Una pregunta podria ser: Confiem prou en nosaltres com a equip?

La formació tindrà a veure amb l’entesa entre l’individu i l’equip, els objectius personals i els col·lectius. Quines són les claus d’aquesta entesa?

Sense la confiança seria impossible tenir relacions amb altres i acceptar les seves promeses, crear organitzacions o fer comandes. Fem tot això perquè confiem en les altres persones, i entenem que la col·laboració comuna és necessària per a complir els objectius individuals.

Una interpretació que ens ajuda és pensar que la confiança “és una eina d'avaluació de risc”, basada en la sinceritat, la competència, la fiabilitat i la inclusió.

Com es pot aprofitar la diversitat de contextos per a la construcció de l’equip? Cal fomentar-la?

La diversitat i la inclusió són temes complexos. En un equip hi ha sempre moltes emocions i creences diferents que intervenen, que es mouen. Cal fer els passos conjunts tot sentint com anem obrint portes, adaptant-nos els uns als altres i a l’entorn. Sempre reconeixent i sent conscients dels canvis positius per a començar a caminar.

Afegeix un comentari nou