Referents gitanos, necessaris per millorar les oportunitats de nens i nenes

  • Raquel Sánchez, estudiant a la biblioteca. Fotograma del vídeo "Referents gitanos de Catalunya"

    Raquel Sánchez, estudiant a la biblioteca. Fotograma del vídeo "Referents gitanos de Catalunya" - Font: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Youtube)

  • Ánger Fernández, un dels protagonistes del vídeo "Referents gitanos de Catalunya"

    Ánger Fernández, un dels protagonistes del vídeo "Referents gitanos de Catalunya" - Font: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Youtube)

  • Loli Santiago, una de les protagonistes del vídeo "Referents gitanos de Catalunya"

    Loli Santiago, una de les protagonistes del vídeo "Referents gitanos de Catalunya" - Font: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Youtube)

La manca de referents és un dels factors que dificulten l'apoderament. La Generalitat de Catalunya ha creat un vídeo que recull els testimonis de vuit persones gitanes que trenquen amb els estereotips.

El vídeo porta per títol "Referents gitanos de Catalunya" i ha estat publicat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el marc del Pla Integral del Poble Gitano. Recull les veus de vuit gitanos i gitanes "que han anat més enllà del que la societat i les seves famílies esperaven d'ells i elles, i que s'han superat o han triat camins que no sempre han estat fàcils".

Alguns dels protagonistes del vídeo estan fent el curs d'accés a la universitat per a majors de 25 anys. Altres ja han acabat una carrera universitària, trencant amb els estereotips racials i de gènere.

Ángel Fernández, per exemple, és educador social. Va anar a estudiar fora, sorprenent el seu entorn. A la tornada, estaven tots i totes orgullosos/es del que havia aconseguit. Explica que quan la comunitat veu "que l'educació és una via de promoció fa que les noves generacions s'emmirallin i puguin dir: Si ell ha arribat a això, per què no puc arribar-hi jo?".

Els entrevistats i entrevistades també tenen els seus propis referents. Al vídeo els pregunten per ells i elles, que han estat una inspiració per tirar endavant i lluitar per generar canvis per a ells i elles i per a les generacions futures.

Afegeix un comentari nou