Respecte a les carreteres per reduir els atropellaments a ciclistes

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Les víctimes ciclistes a les carreteres passen de dos a nou en un any. Font: CC
Les víctimes ciclistes a les carreteres passen de dos a nou en un any. Font: CC
Les entitats demanen respecte durant l'avançament. Font: Twitter Trànsit
Les entitats demanen respecte durant l'avançament. Font: Twitter Trànsit
La sinistralitat total a les carreteres va disminuir el 2019. Font: CC
La sinistralitat total a les carreteres va disminuir el 2019. Font: CC

Respecte a les carreteres per reduir els atropellaments a ciclistes

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les dades de víctimes ciclistes a les carreteres, que passen de dos a nou en un any, demostren que segueixen sent un col·lectiu vulnerable a les carreteres. Les entitats posen l'accent en el compliment de la normativa.

Nou ciclistes van morir a les carreteres durant el 2019, una xifra que supera àmpliament la registrada un any abans quan van ser dos les víctimes que viatjaven en bicicleta. La xifra crida encara més l’atenció si es té en compte que el nombre de víctimes mortals totals s’ha reduït un 11,4% respecte a 2018, tal com indica el balanç de la sinistralitat a la carretera que ha publicat el departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit.

Des de les entitats demanen respecte als conductors a l’hora de dur a terme els avançaments per reduir la sinistralitat d’un col·lectiu que segueix sent vulnerable a les carreteres. Segons el membre de la Plataforma en defensa de la bicicleta i portaveu de la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta, l’Albert García, l’avançament és la maniobra que provoca la gran majoria dels accidents amb ciclistes, quelcom amb el que es mostra d'acord l'Alfons Hosta, de Mou-te en Bici.

García destaca que, segons el codi de circulació, un avançament a un ciclista s'ha de fer reduint la velocitat fins a equiparar-la amb la del ciclista, i quan no hi passin vehicles pel carril contigu, fer l'avançament respectant el metre i mig de distància amb el ciclista, ocupant part o la totalitat del carril limítrof. "Això no ho fa ningú", denuncia García, que afegeix que el problema rau que els avançaments entre cotxes es fan accelerant per fer-lo el més ràpid possible.

"Quan els vehicles passen a prop nostre, l’estela ens porta cap a les rodes, ens aspira i ens atropella, això ho considerem violència a la carretera", manifesta el membre de la Plataforma en defensa de la bicicleta i portaveu de la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta, qui lamenta que des de les institucions no s'informa correctament de com dur a terme aquesta maniobra.

Més controls i enduriment de penes

En la mateixa línia s'expressa Hosta, secretari de l'entitat Mou-te en Bici, qui també denuncia que en alguns casos els conductors han fugit sense prestar auxili al ciclista accidentat. Des de l'entitat gironina reclamen "un enduriment de les penes i un efectiu compliment de les mateixes". Hosta afegeix que hi ha la necessitat de convertir els nuclis urbans en ciutats 30 km/h on no sigui permès de circular a més velocitat que aquesta per afavorir la pacificació del trànsit. "No es multa a ningú, no se sanciona", manifesta García, que demana més controls a les carreteres.

D'entre d'altres propostes, Hosta també aposta per la creació d'infraestructures urbanes i interurbanes "que siguin segures pels ciclistes i col·laborin a la promoció de l'ús de la bicicleta i a fer desaparèixer la necessitat de l'ús dels vehicles de motor".

Afegeix un comentari nou