Saps què és l'acupuntura comunitària?

 • Una sessió d'acupuntura comunitària. Font: tratamientomtc.wordpress.com

  Una sessió d'acupuntura comunitària. Font: tratamientomtc.wordpress.com

 • Agulles acupunturals. Font: Victor a Flickr

  Agulles acupunturals. Font: Victor a Flickr

 • Aplicant les agulles en peus i cames

  Aplicant les agulles en peus i cames

 • Acupuntura comunitària a El Roble

  Acupuntura comunitària a El Roble

 • Les orelles són una part del cos que es fa servir molt en acupuntura

  Les orelles són una part del cos que es fa servir molt en acupuntura

Aquesta tècnica de la medicina tradicional xinesa té una vessant que a partir de la pràctica en grup aconsegueix millors resultats. Cada vegada s'està utilitzant més d'aquesta manera, sobretot de la mà de cooperatives d'iniciativa social.

L'acupuntura és una forma de medicina alternativa per combatre una gran gamma de mals i malalties fent servir agulles esterilitzades i rebutjables molt primes. S'inserten superficialment en punts específics del cos amb l'objectiu d'ajudar-lo a recuperar el seu equilibri, tant a nivell físic com mental i energètic.

L'acupuntura comunitària suposa un retorn als principis de la pràctica d'aquesta disciplina a Xina i la resta d'Àsia, doncs oferia una cobertura de salut a la col·lectivitat de forma assequible i grupal, i amb un fort arrelament a la comunitat.

Algunes iniciatives de l'economia social i solidària i projectes vinculats amb l'àmbit comunitari l'estan oferint de manera creixent, com és el cas de COS, Cooperativa de salut. Com expliquen al seu web, "en fer-se en grup, el tractament i els coneixements que se'n deriven es socialitzen i es crea, entre les persones usuàries, un sentiment de comunitat que entra a formar part, també, del procés terapèutic".

D'aquesta manera, es produeixen uns vincles entre les persones usuàries, que "prenen consciència de la pròpia recuperació en el procés de salut i també de la del col·lectiu". Molts i moltes pacients prefereixen un entorn comunitari en el qual es poden relaxar més.

Més sobre la seva pràctica

A aquesta pràctica "hi pot accedir qualsevol persona, però està enfocada sobretot a aquelles persones que no es poden permetre un tractament al preu habitual: pensionistes, aturades, precaritzades, excloses, malaltes cròniques...".

És doncs un servei accessible basat en el principis solidaritat i la cerca del bé comú. Molt sovint el preu l'estableix la persona en funció de les seves posibilitats dins d'una escala.

El més característic de l'acupuntura comunitària és que s'atenen diferents casos alhora, compartint l'espai en el tractament, però no en el moment del diagnòstic, per mantenir així la privacitat dels seus motius.

La llitera es substitueix per una butaca reclinable, que facilita el contacte visual i no cal desvestir-se, ja que es fan servir punts per sota dels genolls i els colzes, al cap i al coll, als dits, etc.

Algunes experiències interessants

Als Estats Units l'acupuntura comunitària compta ja amb una certa implantació. També al Canadà, on la cooperativa People’s Organization of Community Acupuncture (POCA) ha creat tot un moviment en què participen acupuncturistess, pacients, centres de salut i entitats que donen el seu suport, i que s'ha estés internacionalment. El Roble, per exemple, a Oviedo, és membre d'aquesta organització.

Tornant a Catalunya, aquesta pràctica també s'ha estat duent a terme a AureaSocial, un projecte de la Cooperativa Integral Catalana que té com a objectiu acompanyar en la creació i el desenvolupament d’eines i recursos que facilitin l’autonomia, l’apoderament personal i col·lectiu i l’autogestió a nivell local.

Afegeix un comentari nou