Saps què són les xarxes locals d'economia social i solidària?

Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, el Baix Llobregat i alguns barris de Barcelona compten amb una xarxa local d'economia social. Amb l'objectiu de donar-les a conèixer i generar-ne de noves, han creat un espai web.

Crear i enfortir les xarxes territorials d'economia social i solidària és un dels objectius estratègics de la Xarxa d'Economia Solidària (XES). Una xarxa local és una agrupació d'entitats i persones en un territori concret (municipi, comarca, barri…) que s'articulen amb la voluntat d'impulsar l'economia social i solidària (ESS) i esdevenir-ne el referent territorial. Ho fan "intercooperant, visibilitzant el teixit local, construint mercat social i fent incidència a les administracions públiques locals per tal de promoure una economia al servei de les persones".

Des de fa un parell d'anys, la XES compta amb una comissió de xarxes locals. La feina feta per aquesta comissió i persones i col·lectius arreu del territori comença a donar fruits i ja s'han constituït set xarxes territorials: Terrassa, Sant Cugat, Baix Llobregat, Barcelonès Nord, Sabadell, Sant Andreu i Sants.

Una xarxa local és una agrupació d'entitats i persones en un territori concret que s'articulen amb la voluntat d'impulsar l'economia social i esdevenir-ne el referent territorial

Ara han detectat la necessitat de tenir un espai comú on difondre la feina que estan desenvolupant les diferents xarxes i han creat un portal web. Aquest farà d'altaveu de les notícies de l'economia solidària al territori i oferirà els recursos necessaris per muntar una xarxa territorial nova.

Des de la XES asseguren que "l'economia solidària es construeix des del teixit social, l'autonomia i l'arrelament a la terra" i per tant consideren que "crear xarxes a nivell local, que recullin la diversitat d'iniciatives, fomentar-ne l'articulació i facilitar la intercooperació és clau per construir democràcia econòmica i mercats socials". Animen als barris, municipis i comarques que encara no tinguin la seva xarxa local a crear-la i sumar-se així a aquest moviment.

Afegeix un comentari nou