Solucions i propostes per afrontar la pujada de preu del transport públic

 • Mural pintat prop de la parada de FGC de la UAB

  Mural pintat prop de la parada de FGC de la UAB

 • Pintada a un autobus. Font: SEPC

  Pintada a un autobus. Font: SEPC

 • Pàgina web de Promobilletes

  Pàgina web de Promobilletes

 • El metro de Barcelona. Flickr: Mr. Negative

  El metro de Barcelona. Flickr: Mr. Negative

El SEPC de la Universitat Autònoma de Barcelona ha fet sentir la seva veu de protesta contra un augment que consideren “abusiu” del preu del transport públic mentre que dos estudiants de la UPC han ideat un projecte de venda de bitllets més barats a partir d’un sistema de copagament i sponsors.

Les reaccions dels estudiants en contra de les pujades del preu del transport públic no s’han fet esperar i ja han estat diversos els col·lectius que han manifestat el seu desacord i descontentament. Especialment protagonistes en aquest sentit han estat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), si bé per motius força diferents.

L’empresa de neteja de pintades que fa dies que està treballant a la plaça Cívica de la UAB ha començat la jornada amb un mural més que de ben segur li faran esborrar. La pintada la firma el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de l’Autònoma i convida de manera contundent: “Contra els preus abusis: COLA’T”. Les protestes giren entorn als alts increments que han experimentat els preus dels bitllets aquest inici d’any: un 12% la targeta de deu viatges (T-10) i un 38% el bitllet senzill. En un comunicat emès pel Sindicat es donava ple suport a la plataforma TMB51, la qual va convocar un boicot al transport públic per ahir dimarts 10 de gener, tot emmirallant-se en la mobilització que el 1951 va aconseguir aturar l’increment del preu del tramvia a Barcelona. “Donem un complert recolzament a la jornada de mobilitzacions convocada per dimarts dia 10 de gener en contra d’aquesta pujada de preus i a la vaga de consum dels serveis de transport públic i animem a totes les estudiants del país i especialment els de la UAB a utilitzar un transport privat i a colar-se als transports públics que utilitzin per accedir a estudiar (RENFE, FGC...)”, anunciava el comunicat del SEPC.

Rebaixes a la T-10

A l’altra banda de la moneda hi ha dos enginyers de la UPC, Guillem Mateos i Daniel Martínez. Conscients també que el transport públic ha de ser un servei del qual tothom se’n pugui beneficiar, han ideat un projecte, Promobilletes, per poder rebaixar el cost dels bitllets pels usuaris sense perjudicar a cap de les parts. Gràcies a un sistema de patrocini, els dos joves enginyers poden vendre des d’una web targetes T-10 d’una zona amb descomptes d’allò més interessants. Des de fa uns dies estan treballant per sobre de l’habitual per assumir l’allau d’ofertes i demandes que els arriben. Tot va començar amb una entrevista que els va fer el programa radiofònic “El món a RAC1”. Empreses ben diverses s’han ofert ja per esponsoritzar-los, atretes, segons afirmava Mateos al Diari ARA, per la bona imatge que els pot reportar contribuir en fer que el transport públic sigui més barat. Ara mateix tots els bitllets estan esgotats, però els dos joves segueixen treballant per poder tancar tractes i oferir nous bitllets com avanç millor.

L’èxit del projecte ha estat tal que fins i tot es va col·lapsar el seu compte de Twitter: “Sembla ser que per un excés de seguidors en un període de temps excessivament curt van suspendre el nostre compte de Twitter”. Els elogis els han plogut de totes bandes i de rerefons, a la majoria d’ells s’hi pot llegir els problemes que comporta pels usuaris un augment com el d’enguany dels preus del transport públic: “Al final, sempre són iniciatives de la gent "normal" les que ens fan tirar a tots endavant...”, comentava un usuari a la pàgina de facebook de Promobilletes.

Sigui de la manera que sigui, els estudiants, usuaris extremadament habituals del transport públic, no s’han quedat de braços plegats.

Afegeix un comentari nou