Ulls del Món consciencia infants i joves de Catalunya sobre la seva salut ocular

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Il·lustració que forma part del projecte #SalutOcularPerATothom. Font: Ulls del Món
Il·lustració que forma part del projecte #SalutOcularPerATothom. Font: Ulls del Món
Ulls del Món va demanar un informe sobre la presència en els serveis d'atenció oftalmològica de les dones. Font: LaviniaNext
Amb #SalutOcularPerATothom, Ulls del Món se centra en l'alfabetització sanitària de la població infantil i juvenil de Catalunya. Font: LaviniaNext.
La unitat mòbil de salut ocular ha viatjat, de moment, a sis dels catorze districtes de la província d'Inhambane. Font: Ulls del Món
L'entitat contribueix a fer que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics rebin atenció oftalmològica de qualitat a diversos països. Font: Ulls del Món.

Ulls del Món consciencia infants i joves de Catalunya sobre la seva salut ocular

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat, amb el suport de la Fundació "la Caixa", impulsa el projecte #SalutOcularPerATothom davant falta generalitzada de conscienciació de la població sobre les malalties oculars i les bones pràctiques de salut ocular.

Mantenir una bona salut ocular és essencial per tal d'evitar possibles afeccions en els ulls i reduir el deteriorament de la visió, la qual cosa afavoriria una bona qualitat en la vida diària de la població. Tanmateix, gran part de la població catalana no està sensibilitzada sobre les malalties oculars i les bones pràctiques de salut en els ulls que cal dur a terme per evitar-les.

Per tal d'afrontar aquesta manca de consciència sobre la cura dels ulls, Ulls del Món, entitat que contribueix a fer que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics rebin atenció oftalmològica de qualitat a diversos països, ha posat en marxa el projecte #SalutOcularPerATothom, amb el suport de la Fundació "la Caixa".

La nova iniciativa d'Ulls del Món se centra en l'alfabetització sanitària de la població infantil i juvenil de Catalunya, ja que és en aquesta franja de la població on les mancances en els coneixements, al voltant d'aquest aspecte, són més evidents. I és que, part dels infants i joves del país pateixen les conseqüències de la pèrdua de visió, quan es podria evitar. La manera de fer-ho, expliquen des d'Ulls del Món, és posant esforços en l'alfabetització oftalmològica d'aquesta part de la població.

Els joves i infants han crescut en un entorn totalment digital, en el qual han conviscut amb telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i ulleres de realitat virtual, entre altres aparells, tot de pantalles davant les quals han passat moltes hores en un moment en el qual el seu cervell s'està desenvolupant. A banda del debat que genera el seu ús correcte i les possibles conseqüències pel que fa al desenvolupament cognitiu, trastorns del son o l'addicció, les expertes adverteixen que l'ús abusiu d'aquests dispositius augmenta el risc de patir miopia en infants.

Per tal de revertir aquesta situació, i promoure la bona salut ocular en aquesta franja de la població, el projecte #SalutOcularPerATothom es desenvolupa a través de la combinació d'activitats presencials, emmarcades en el context escolar, amb accions en línia, sigui web o xarxes socials, "per tal d’escalar l’audiència i arribar a més població a través de propostes digitals adaptades a la societat actual i al canvi generacional en la comunicació", expliquen des d'Ulls del Món.

Canvis de comportaments, l'ús d'ulleres i la nutrició i immunització

Amb l'impuls del projecte #SalutOcularPerATothom, l'objectiu d'Ulls del Món i la Fundació "La Caixa" és el de visibilitzar i aprofundir en les àrees prioritàries de la promoció i l’educació de la salut ocular, principalment en la infància i l’adolescència. Des de l'entitat fan referència als canvis de comportaments que cal fer per endarrerir l’aparició i la progressió de la miopia; l’ús de les ulleres, i la nutrició i immunització per prevenir malalties oculars secundàries.

Primer de tot, la campanya posa el focus en la necessitat de proporcionar informació sobre l'ús nociu de les pantalles i les activitats intensives relacionades amb la visió de prop. I és que, tal com hem dit, l'ús excessiu i incontrolat de pantalles pot provocar, a banda de miopia, l'agreujament d'altres trastorns oculars comuns, com ara la hipermetropia i l'astigmatisme. Per reduir o endarrerir l'aparició i la progressió de la miopia, des de l'entitat volen subratllar la necessitat de passar més temps a l'aire lliure com a factor de protecció.

D'altra banda, incideixen en el fet de facilitar informació sobre la importància de ser estrictes i complir amb l'ús de les ulleres per evitar l'impacte negatiu dels defectes de refracció no corregits en el rendiment acadèmic i altres aspectes de la vida dels infants i adolescents. Finalment, en el projecte se subratllen les claus per una dieta sana i rica en vitamina A, així com la importància de la vacunació del xarampió o la rubèola.

Afegeix un comentari nou