Joves escoltes ajuden a recuperar boscos i conreus un any després dels incendis a l'Empordà

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:

Joves escoltes ajuden a recuperar boscos i conreus un any després dels incendis a l'Empordà

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Els nois i noies faran accions de servei a l’entorn per retirar vegetació cremada i recuperar conreus afectats pels focs, en el marc d’un projecte educatiu d’aprenentatge servei. Vénen d'agrupaments escoltes d'arreu de Catalunya i participen a la trobada “Trucaires per l’Empordà”, que tindrà lloc aquest cap de setmana.

Els propers 25 i 26 de maig, més d’un centenar de joves d’entre 17 i 19 anys, vinguts d’agrupaments escoltes d’arreu de Catalunya, participaran a la trobada “Trucaires per l’Empordà” a Capmany (Alt Empordà). El projecte consisteix a fer tasques de neteja i conservació de boscos en una zona que va ser devastada pels incendis de l’estiu del 2012 i on moltes famílies van veure com el seu dia a dia quedava greument afectat pels focs.

Durant el dissabte, els joves coneixeran de primera mà l’estat de la zona i els fets de l’estiu passat, de la mà de bombers, membres de l’ADF i famílies afectades. Diumenge, els participants faran accions de servei a l’entorn, tant al camp de futbol del poble com a cases i conreus de famílies afectades: retirar vegetació cremada, tallar arbustos morts, netejar sistemes de rec, construir murs de pedra, etc.

La iniciativa d’organitzar aquesta trobada sorgeix el mateix estiu del 2012. En motiu dels incendis, alguns escoltes van fundar un grup al Facebook per unir esforços per ajudar la zona afectada. A partir d’aquí i durant el curs 2012-2013 diversos grups de joves escoltes s’han implicat amb el suport a les famílies afectades i han fet accions de servei a Capmany. També han organitzat activitats obertes a altres persones que hi volguessin col·laborar.

La trobada és un projecte d’aprenentatge servei, una innovadora metodologia educativa que consisteix a fer una acció de servei a l’entorn i, alhora, formar-se sobre un tema concret. Minyons Escoltes i Guies de Catalunya aposta des de fa anys per aquesta metodologia, formant part del grup motor del Centre Promotor d’Aprenentatge Servei de Catalunya, juntament amb la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències de l’Educació i la Diputació de Barcelona, entre altres. El projecte de dur a terme aquesta trobada ha rebut el suport de la Fundació Jaume Bofill, que també forma part del grup motor.

El servei a l’entorn, l’aprenentatge vivencial i el contacte amb la natura són alguns dels trets diferencials del mètode escolta, la manera d’educar pròpia de l’escoltisme, que és el moviment juvenil més gran del món i que a Catalunya compta amb 20.000 infants i joves.

La trobada “Trucaires per l’Empordà” té com a objectius promoure l’aprenentatge dels participants, conscienciar-los de la importància de cuidar la natura; fomentar l’escoltisme i el voluntariat arreu de Catalunya; i potenciar que joves escoltes de diferents zones del país es coneguin entre ells. L’organitza la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb el suport de la Fundació Jaume Bofill i la col·laboració d’ADF Catalunya i l’Ajuntament de Capmany.

Afegeix un comentari nou