Cicle d’activitats per reflexionar sobre el VIH i la sida al Centre LGTBI

LaviniaNext
 Font: Centre LGTBI Barcelona
Imatge de la Coordinadora Gai - Lesbiana. Gais Positius, del Centre LGTBI de Barcelona.
 Font: Centre LGTBI Barcelona
‘Gent Positiva. VIH i sida, relats locals d’una història global’, al Centre LGTBI de Barcelona.
 Font: Centre LGTBI Barcelona
Imatge de Gais Positius, una entitat que enguany celebra els seus 25 anys.

Cicle d’activitats per reflexionar sobre el VIH i la sida al Centre LGTBI

LaviniaNext

Resum: 

L’exposició 'Gent Positiva. VIH i sida, relats locals d'una història global' vertebra el programa trimestral que el centre barceloní ha estrenat amb la vista posada en el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.

El Centre LGTBI de Barcelona posa en marxa un cicle d’activitats gratuïtes per profunditzar en els reptes passats, presents i futurs del VIH i la sida, que s’allarga fins al gener del 2020. L’entitat vol reflexionar sobre aspectes que han marcat l’evolució del VIH i la sida al llarg dels darrers anys i plantejar una aproximació a la situació actual, amb el focus posat en l’1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. El programa inclou una exposició, conferències, tallers i una ruta històrica per la ciutat, entre altres.

L’exposició ‘Gent Positiva. VIH i sida, relats locals d'una història global', a l’espai expositori del Centre LGTBI de Barcelona (c/Comte Borrell, 22), actua com a fil conductor de la programació trimestral. Comissariada per Linda Valdés i Nancy Garín, la mostra proposa un retorn a les dècades dels vuitanta i noranta per posar de relleu la lluita i resistència al VIH i la sida protagonitzada pels moviments socials i col·lectius de la ciutat.

A través de tota mena de documents d’organitzacions, activistes i artistes, l’exposició posa el focus en l’inici de l’activisme de la sida i desplega un ampli ventall d’àmbits relacionats amb la sida i el VIH, com les cures, la recerca de tractaments, la reivindicació de drets, la representació i la generació d’informació, entre altres.

Conferències per analitzar el context actual

El programa d’activitats també aborda qüestions d’actualitat com la lluita activista per acabar amb la discriminació i l’estigmatització, la recerca en relació a la sida i el VIH o el paper dels mitjans de comunicació des d’una perspectiva acadèmica amb un cicle de conferències que ja està en marxa.

El 2 de desembre, Ferran Pujol, president de BCN Checkpoint, s’aproxima a l’àmbit de la prevenció i l’ús de la profilaxi preexposició amb una xerrada titulada ‘Prep Point com a centre de referència i de futur’. El 9 de desembre, Montse Pineda, coordinadora d’incidència política de Creación Positiva, aborda la necessària introducció de la perspectiva de gènere a l’hora d’acostar-se a la sida i el VIH.

A banda, l’escriptor i acadèmic Isaias Fanlo exposa la reacció de l’escena cultural catalana a la crisi de la sida dels anys vuitanta i noranta en una conferència el 19 de desembre. El coordinador general de Trabajando en Positivo, Julio Gómez, clou el cicle de conferències el 13 de gener amb una xerrada sobre la discriminació laboral que encara avui pateixen les persones amb VIH.

Història, literatura i cinema sobre el VIH i la sida

Barcelona ha estat epicentre de moviments i col·lectius que han estat protagonistes de la resistència al VIH i la sida. Per això, sempre en el marc del cicle, l’historiador Leopold Estapé proposa la ruta històrica ‘La malaltia i l’estigma, del càstig públic del VIH i la sida’ el dissabte 14 de desembre. Un recorregut que comença a la plaça de la Universitat a les 17 h i s’endinsa en diferents espais de la ciutat, com el carrer dels Tallers i la Plaça dels Àngels, que recorden com s’han abordat diverses malalties que han estat objecte d’estigmes i discriminació.

Per altra banda, el cicle també vol reflectir l’impacte del VIH i la sida al cinema i ha plantejat diverses projeccions de films sobre el tema, seleccionats pel codirector de la mostra 'FIRE!!', Antoine Leonetti. El 20 de novembre s’ha programat la cinta francesa ‘120 pulsaciones por minuto’, el 4 de desembre és el torn de la pel·lícula ‘Vivir deprisa, amar despacio’, el 18 del mateix mes es projecta ‘Los amigos de Peter’ i el 8 de gener, ‘Las noches salvajes’.

Tanmateix, una nova edició del Club de Lectura del Centre LGTBI, a càrrec de Sebastià Portell, proposa la lectura de llibres d’interès sobre la temàtica del VIH i la sida. ‘Antes que anochezca’, de l’escriptor cubà Reinaldo Arenas; ‘Tallats de lluna’, de Maria Antònia Oliver i ‘Les hores’, de Michael Cunningham són les lectures seleccionades per Portell a l’entorn d’aquesta temàtica.

El centre també posa en marxa dos tallers d’escriptura creativa per treballar aspectes relacionats amb la sida i el VIH des de diferents punts de vista. Duen Sacchi i Magda De Santo s’encarreguen del taller ‘Arxiu sexual (im)propi', els dies 22 i 29 de novembre i 5 i 13 de desembre. L’activitat proposa la creació d’arxius sexuals singulars i experiències d’escriptura a partir de fotografies, cartes, coreografies i històries clíniques, tot des d’una metodologia crítica i queer.

El 21 i 23 de gener, Diego Falconi dirigeix el taller, titulat ‘La literatura seropositiva llatinoamericana’, per practicar l’escriptura a partir de fragments d’obres d’autors llatinoamericans.

El 16 de desembre, a banda, se celebra la presentació del nou volum de Rafael M. MéridaDe vidas y virus. VIH/SIDA en las culturas hispánicas’, en què analitza la influència de la literatura, les arts i els gèneres audiovisuals a l’hora de revifar consciències i potenciar diversos activismes.

Gais Positius compleix un quart de segle

El Centre LGTBI també és escenari dels actes de celebració dels 25 anys de l’entitat Gais Positius, que se celebren el 27 de novembre i inclouen, entre altres, una taula rodona sobre reptes i problemàtiques de futur de les persones amb VIH. A més, es projecta el documental ‘30 anys posititus’, dirigit per Lulú Martorell i Roger de la Puente.

Podeu consultar el programa complet del cicle ‘Gent Positiva. VIH i sida, relats locals d’una història global’. Totes les activitats són gratuïtes.

Afegeix un comentari nou