Àmbit de la notícia
Comunitari

Vot X Tothom denuncia el #FrauDemocràtic que impedeix el vot a les persones estrangeres el 26M

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Vot X Tothom promou el sufragi actiu i passiu per a les persones estrangeres a les eleccions municipals.
    Font: SOS Racisme

La Plataforma desplega una campanya en favor de l’ampliació del dret de sufragi a les persones estrangeres per les eleccions municipals.

Un cop més, davant de la nova convocatòria d’eleccions, en aquest cas municipals, el proper 26 de maig, la majoria de persones que no tenen nacionalitat espanyola i viuen a l’Estat espanyol no podrà votar. A Catalunya es tradueix amb que entre un 13 i un 15% de la població no tindrà dret a participar, a decidir o a ocupar espais de poder en aquests comicis. De fet, el termini per poder exercir el dret a sufragi actiu (dret a elegit) o passiu (dret a ser elegit/da) va finalitzar el 30 de gener passat, en el cas de persones amb nacionalitat de la UE, i el 15 de gener, per a la d’altres països.

La Constitució espanyola recull que el dret a vot està lligat a la condició de ciutadania, i aquesta, a la nacionalitat. Des de Vot X Tothom, la Plataforma pel dret a vot de les persones estrangeres es reivindica un canvi normatiu per a que el dret a vot es vinculi a la residència coneguda mitjançant l‘empadronament, en comptes de a la nacionalitat, de les persones majors de 16 anys. Amb aquest objectiu, la Plataforma ha impulsat l’acció de denúncia #FrauDemocràtic, que desplega quatre vies per aglutinar suports d’entitats, ajuntaments i ciutadania a forçar el canvi legislatiu.

Un, signar l’adhesió al manifest ‘Votxtothom’; dos, elaborar un mapa de municipis que han signat mocions a favor del dret a vot per a tothom; tres, denunciar aquesta vulneració de drets a les xarxes socials amb el hashtag #FrauDemocràtic; i quart, no votar racisme a les urnes (#NoVotisRacisme). Avui només hi ha una dotzena d’ajuntaments catalans que han aprovat mocions instant al Govern espanyol i al Govern de Catalunya per a que ampliï el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals per permetre el vot a totes les persones estrangeres residents.

La Plataforma pel dret a vot de les persones estrangeres agrupa, des del 2017, organitzacions, col·lectius i persones que exigeixen el dret a vot per a les persones amb nacionalitat estrangera. SOS Racisme -una de les organitzacions integrant a la Plataforma- va suspendre més de la meitat dels partits que es van presentar a les eleccions al Congrés i al Senat, el passat 28 d’abril, després d’analitzar els seus programes electorals amb una lupa en defensa de la igualtat de drets i lluita antiracista.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari