10 llibres per cultivar l'antifeixisme

LaviniaNext
Autor/a: 
Míriam Martos
No es tracta d’un fenomen només present al nostre territori, el feixisme es manifesta arreu. Font: Llicències CC (Unsplash)
No es tracta d’un fenomen només present al nostre territori, el feixisme es manifesta arreu. Font: Llicències CC (Unsplash)
'Antifeixistes' ens convida a repassar la història del moviment antifeixista en l’estat espanyol al llarg de les tres últimes dècades. Font: Llicències CC (Pexels)
'Antifeixistes' ens convida a repassar la història del moviment antifeixista en l’estat espanyol al llarg de les tres últimes dècades. Font: Llicències CC (Pexels)
El filòsof Rob Riemen creu que la clau per combatre l'extrema dreta és retornar al significat vertader de democràcia: veritat, bellesa i justícia. Font: Llicències CC (Unsplash)
El filòsof Rob Riemen creu que la clau per combatre l'extrema dreta és retornar al significat vertader de democràcia: veritat, bellesa i justícia. Font: Llicències CC (Unsplash)

10 llibres per cultivar l'antifeixisme

Autor/a: 
Míriam Martos
LaviniaNext

Resum: 

'Guillem' de Núria Cadenes, 'Antifeixistes' de Miquel Ramos o 'Fatxa' de Jason Stanley són algunes de les propostes literàries més exitoses que analitzen la presència de l’extrema dreta en les societats actuals.

En el panorama social actual, l'auge de l'extrema dreta és més evident que mai. L’aparició de partits polítics que abracen la ideologia és cada vegada més freqüent, provocant una agitació considerable en la societat. No es tracta d’un fenomen només present al nostre territori, el moviment radical ja es manifesta arreu i continua estenent-se perillosament. Els fets històrics ja ens van advertir del seu efecte i ara la història es repeteix.

Des de fa uns anys, a diversos punts del planeta s’encara de nou la lluita per frenar el feixisme. En aquest article, us presentem un llistat de deu propostes literàries per explorar les arrels de la ideologia, analitzar els seus perills i aprendre a enfrontar-nos-hi de manera efectiva. Les propostes, moltes d’elles guardonades, són ideals per aquelles persones que ja defensen el moviment, però també per les que busquen nocions bàsiques per introduir-se.

De la mà de l'autor Gonzalo Berger i la directora de cinema i escriptora, Tània Balló, neix 'Les combatents'. Ambdós ens narren la història oblidada de les milicianes antifeixistes, un relat que permet resseguir la nostra història amb perspectiva de gènere, tot recuperant les primeres dones que un dia van convertir-se en batalladores i que, avui dia, haurien de ser un exemple.

Qui van ser, en quins fronts van lluitar o com va acabar la seva vida són alguns dels aspectes que es recullen a l’obra, biografies de moltes de les combatents del bàndol republicà que, per tant, van ser claus en la lluita contra el feixisme. Malauradament, amb el pas del temps van ser relegades i oblidades per la societat.

Miquel Ramos és periodista especialitzat en moviments socials i extrema dreta i col·laborador de diverses entitats en defensa dels drets humans. ‘Antifeixistes’ és el seu últim llançament, una lectura que ens convida a repassar la història del moviment antifeixista en l’estat espanyol al llarg de les tres últimes dècades, des del terrorisme d'Estat fins al naixement de la nova extrema dreta actual.

La història es construeix a través del relat de testimonis, cròniques periodístiques i polítiques i ens permet conèixer com van organitzar-se les plataformes i col·lectius que van lluitar, sense oblidar que una gran part d'aquestes agrupacions van lluitar en soledat assumint tota mena de riscs. A banda, analitza el paper que va tenir la música, les institucions o el periodisme, entre altres àmbits.

El comunicador presenta un assaig a tall de manual per aprendre a lluitar contra el feixisme, amb mesures i exemples que poden ajudar a combatre'l, perquè a qualsevol edat i amb qualsevol habilitat tothom trobi el seu racó en la lluita i pugui actuar per frenar l’avenç de la ideologia extrema.

Andiñach és periodista i impulsor de Cuelillargo, un col·lectiu de comunicació contra el poder. A través del seu llibre, ens insta a considerar-nos antifeixistes, partint des d’una visió global del moviment, un que sovint és desprestigiat i mal vist, però que recalca que ha de ser ampli i divers perquè totes hi tinguin cabuda.

El filòsof Rob Riemen recull a 'Per combatre aquesta època' dos assaigs personals escrits amb set anys de diferència. A través de les lletres, adverteix que el ressorgiment del feixisme i totes les ideologies extremes no han vingut soles, són una conseqüència directa de les actuals democràcies de masses i del fenomen del populisme.

A més, assegura que el concepte ‘democràcia’ es troba en perill i convida a mantenir viu l'humanisme europeu defensat per diversos pensadors. Abraçar novament els valors clàssics pot ser la clau per contrarestar les tendències extremes i autoritàries i retornar al significat vertader del terme: veritat, bellesa i justícia.

El nom de Guillem Agulló romandrà per sempre en el record de la lluita antifeixista. El jove activista va ser assassinat el 1993 quan tenia divuit anys per un grup d'extrema dreta i s'ha convertit en un símbol de llibertat. L'escriptora i periodista barcelonina Núria Cadenes recull la seva història a la novel·la documental 'Guillem'.

L'autora s'endinsa en el sumari del cas, resseguint els successos, però sense oblidar el patiment i l'assetjament de la família i amics del jove, així com el tractament del cas per part de la premsa del moment, per tal d’evidenciar "la impunitat amb què actua el feixisme", afirma. El llibre ha estat guardonat amb el VIII Premi València Negra i el Premi Lletra d'Or.

No només és a casa nostra, sinó que el feixisme ja té presència en la majoria dels nostres països veïns. A 'Tots els colors del negre', Jordi Borràs, un dels fotoperiodistes més reconeguts dels mitjans catalans, analitza el paper i la presència de l'extrema dreta a Catalunya, per constatar i entendre el perquè del seu augment.

Els anys d'investigació periodística l'han obligat a desviar el focus de la nostra terra i estendre'l més enllà de les fronteres, en constatar l’efecte dòmino de la ideologia, que s’ha acabat contagiant a tota l'Europa del segle XXI. Gràcies a les seves cobertures i infiltracions en terres italianes, portugueses i franceses, entre altres territoris, presenta una documentació exhaustiva d'un moviment polític que cada vegada compta amb més adeptes.

Amb Jordi Duran i Suàrez mirem enrere per conèixer i analitzar la història de Móra la Nova després del cop d'estat que va donar pas a la Guerra Civil. El municipi de la comarca de la Ribera d'Ebre ha estat objecte d'estudi d'una exhaustiva recerca per part del periodista, amb la qual ha pogut deixar plasmada la revolució social i els episodis de violència que van produir-se a la vila en aquell context, sumant els antics districtes de Falset i Gandesa.

Més enllà de la mateixa guerra, afirma que es va produir un altre conflicte entre els partidaris de la república, especialment quan comencen a crear-se les primeres institucions i col·lectius revolucionaris. La publicació ha anat a càrrec del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, entitat que promou investigacions sobre la realitat comarcal i també coordina i impulsa iniciatives culturals i de coneixement de la comarca.

La noció literària perfecta per entendre l'auge i ascens del feixisme a Itàlia ha nascut de la mà d'Alba Sidera. 'Feixisme Persistent', que compta amb un relat entenedor i cròniques de companys del gremi, és la setena obra de la Col·lecció #Periodistes, impulsada el 2013 pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar.

La periodista, experta en moviments de l'extrema dreta italiana, fa una anàlisi exhaustiva de la presència de la ideologia política arran de l'arribada al poder de Matteo Salvini, una visió que serveix com a context per entendre l'evolució del moviment a tot el continent. Alhora, ens permet comparar-ho amb el cas espanyol, molt útil per entendre què pot acabar passant al nostre territori.

Com ha aconseguit implantar-se l'extrema dreta en una gran multitud de territoris i desbancar altres forces polítiques? Des de la visió del filòsof i professor americà Jason Stanley, amb 'Fatxa' prenem consciència de fins a quin punt el feixisme ens envolta i, per conseqüència, té la capacitat d'incidir en les nostres vides.

El llançament és una guia per entendre les diverses eines que utilitzen els partits polítics de la dreta radical per agafar força, com ara les tècniques que posen en marxa per ser votats o les estratègies sobre les quals basen les seves campanyes. Stanley té clar que no es tracta d'una situació que només incumbeix el passat, sinó que està més present que mai i cal prendre consciència al respecte per evitar caure en un futur pitjor.

A través de la rabiola d'un nen obsessionat pels quadrats que no permet l'existència de cap altra forma geomètrica més, Ximo Abadía construeix un relat visual amb el qual narra la vida del dictador Francisco Franco. L'obra permet recuperar les implicacions de la dictadura espanyola per fer entendre als més menuts la història passada, present i futura de forma senzilla.

És un llibre per conscienciar a les pròximes generacions sobre l'estat actual del territori, mentre els assegurem idees fermes que els permetin encara les possibles situacions que s’esdevindran, si l'extrema dreta continua envaint l'esfera política. No només és clau per als infants, els adults també poden extreure reflexions entenent l'estratègia habitual amb la qual opera el feixisme arreu.

Afegeix un comentari nou