Àmbit de la notícia
Cultural

10 propostes culturals per començar un 2023 amb bon peu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Aquest gener se celebra la vint-i-sisena edició de 'Joc al Ninot', el qual arriba amb cinc espectacles de titelles per a infants.
    Aquest gener se celebra la vint-i-sisena edició de 'Joc al Ninot', el qual arriba amb cinc espectacles de titelles per a infants.
  • Els tres Reis d'Orient a la cavalcada de Barcelona del 2021.
    Els tres Reis d'Orient a la cavalcada de Barcelona del 2021.
  • Del 13 al 22 de gener arriba la Festa Major del barri de Sant Antoni de Barcelona, enguany amb un ventall ampli d'activitats per a tots els públics i preferències.
    Del 13 al 22 de gener arriba la Festa Major de Sant Antoni de Barcelona, enguany amb un ventall ampli d'activitats per a tots els públics i preferències.

És l’inici d’un nou any i, amb ell, arriben diferents activitats culturals, des de tallers per acomiadar l’època de Nadal fins a la celebració d’exposicions, espectacles de dansa i circ, cicles de titelles i un gran ventall d’actes per a tothom.

Nous inicis, propòsits i il·lusions són les protagonistes que envolten el primer mes de l’any, un començament incert però apassionant davant de tres-cents seixanta-cinc dies plens de possibilitats. El gener és un període d’impàs, clausura Nadal i arriba la darrera celebració festiva, la Nit de Reis, després de la qual es dona pas a la recuperació de la rutina.

Diverses activitats culturals, com exposicions, tallers, espectacles de dansa, teatre i circ i clubs de lectura de pau i drets humans són alguns exemples d’actes dels quals es podrà gaudir aquest primer mes del 2023. Us deixem les nostres propostes imperdibles a continuació:

Amb els Reis Mags a punt d’arribar, La Casa dels Entremesos organitza l’especial taller de fanalets per donar-los una calorosa benvinguda i per il·luminar-los el camí cap a totes les cases. És una activitat familiar, pensada per a totes les edats, però especialment dirigida a les més menudes, que consisteix a elaborar aquest treball manual, a més de pintar-la, decorar-la i retallar-la.

Se celebra el dimarts 3 de gener, a partir de les 11 h del matí, a les mateixes instal·lacions de La Casa dels Entremesos a Barcelona. Per a participar és necessari inscriure’s prèviament i el preu de l’activitat és de cinc euros per a l’elaboració de cada fanalet.

La Fàbrica dels Reis Mags o Fàbrica de les Joguines ja és una tradició nadalenca que acull Barcelona al voltant de la nit més màgica de l’any. Un recorregut que descobreix a les espectadores fins als racons més amagats d’aquest espai, on es creen totes les joguines i desitjos que els infants han demanat, en mans de les operàries màgiques i els follets dels Reis Mags.

És una activitat gratuïta i se celebra els dies 2, 3 i 4 de gener, de 17 a 20 h, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona. És un acte dirigit al públic familiar, ple de llums, colors i màgia. Es visiten zones com la fàbrica de joguines, l’oficina de correus màgica i el magatzem dels regals. És necessària la inscripció prèvia per a participar, i se celebren passis en llengua de signes, audiodescripció i visita tàctil, i per a infants amb TEA.

  • Cavalcades de Reis a Catalunya (5 de gener)

L’arribada dels Reis Mags és un dels actes més especials i magnífics del primer mes de l’any, motiu pel qual aplega diferents activitats al seu voltant. Aquestes, culminen amb la màgica Nit de Reis, celebrada el 5 de gener, amb l’espectacle de la cavalcada com a nucli de totes les mirades.

A Catalunya se’n celebren a totes les poblacions, per tal que cada família pugui donar la benvinguda a Ses Majestats els Reis Mags tot gaudint d’una celebració plena d’il·lusió. Des de les grans capitals de província, Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, fins a altres poblacions, com Cardedeu, Sant Cugat del Vallès, Riells del Fai, Reus i Vic.

Un any més, l’Associació Veïnal Comissió Festa Major impulsa la celebració popular del barri de Sant Antoni de Barcelona. Durant una setmana, les veïnes i ciutadanes podran gaudir de música, teatre, jocs, esports, tradició i cultura popular sense cap mena de restricció per primer cop després de la pandèmia. A més, enguany, la festa pren una dimensió més sostenible i compromesa amb el medi ambient.

El barri inclourà punts liles per donar suport i evitar qualsevol mena d’agressió masclista i LGTBI-fòbica, i hi haurà disponibles activitats i espais amb accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional. La Festa Major se celebra durant deu dies, del 13 al 22 de gener.

L’Associació Cultural Granollers apropa al públic familiar un espectacle protagonitzat per tres ballarines de dansa contemporània anomenat ‘Terra’, una interacció de les artistes amb diferents elements que defineixen l’obra com un experiment visual molt estimulant.

Es podrà gaudir de la representació el diumenge 15 de gener, a les 12 h, a les instal·lacions del Cinema Edison de Granollers. ‘Terra’ és un espectacle de la companyia Silver Drops Dansa i va néixer amb l’objectiu de transmetre una mirada franca sobre aquest element essencial i com ens regala la vida, simbòlicament i real. Les entrades ja estan disponibles, i tenen un cost de sis euros per als adults i cinc per als menors de setze anys.

La vint-i-sisena edició d’aquesta popular fira de titelles arriba a la ciutat de Lleida durant el mes de gener, amb cinc espectacles principals que es reparteixen entre tots els diumenges del mes. Dirigit a les més menudes, les endinsarà en un món de fantasia ple d’històries, aventures i cançons amb les titelles com a protagonistes de les obres.

Alguns exemples dels espectacles que es podran gaudir, detallats al programa, són: ‘Bunji, la petita coala’, una mostra ambientada en la fauna australiana amb l’amor cap a la natura com a eix principal; o 'Kissu', un cadell de llop que se separa de la seva família i acaba acollit a la llar de la Duna i el seu avi. Les entrades ja estan disponibles.

L'Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona acull un seguit d’espectacles de circ representats per cinc artistes que apropen a les espectadores diferents funcions de disciplines com la corda llisa, la barra fixa i l’acrobàcia a terra, tot acompanyades de música en directe. Els tocs d’humor i el risc són dos elements principals que acompanyen les peripècies dels personatges estrambòtics de circ que protagonitzen les històries.

El vint-i-setè Circ d’Hivern està dirigit a tots els públics i, des de l’organització, recomanen els espectacles a partir dels sis anys. Cada un té una durada aproximada de seixanta minuts i es representaran cada divendres, dissabte i diumenge de gener, fins al dia 22, i els dies 2, 3 i 4, per commemorar la setmana de la Nit de Reis. Les entrades ja estan disponibles.

El Pavelló Molí de l’Esquerrà de Balaguer és l'espai que acollirà la festa del sardanisme lleidatà, impulsada per la Confederació Sardanista de Catalunya. La capital noguerenca celebrarà la seva cloenda com a Capital de la Sardana el febrer del 2023, però abans serà la seu d’aquesta especial celebració. Els actes començaran a les 18 h de la tarda, amb la clausura del dissetè campionat de colles sardanistes de la Terra Ferma, a la Sala d'Actes de la casa de la Paeria.

A les 19.30 h es podrà gaudir de l’espectacle familiar ‘Les mil i una nits’, amb la música en directe de la cobla Principal del Llobregat i l’actuació de l’actriu Sílvia Bel, al Teatre Municipal. És a partir de les 21.30 h que arrenca el plat fort de la festa, amb el Sopar Nit de la Sardana, el lliurament dels premis Rotllana i SardaLleida i, per acabar, la ballada de sardanes amb la Principal del Llobregat.

Arcadi Oliveres va ser un activista català i un referent dels moviments socials que va formar part de diferents lluites a favor de la pau, la justícia social, els drets dels pobles i el desarmament. El dimarts 31 de gener, la Biblioteca Just M. Casero de Girona acull una sessió del Club de Lectura de Pau i Drets Humans en la qual es comentarà ‘Papers de pau’, una recopilació del llegat pacifista d’Oliveres que plasma el seu pensament per a la construcció d'un món més just i humà.

L’esdeveniment està organitzat per Biblioteques de Girona, en col·laboració amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries. És un acte dedicat a totes les persones que han llegit la selecció de textos i els interessa compartir pensaments sobre la denúncia de la guerra, la cultura de pau i la justícia global. És necessari inscriure's per a participar.

La Secció d’Art del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) presenta la mostra ‘El Joc. I altres manipulacions’, la qual acull la sala d’exposicions de l’entitat, situada a Riudoms, al Baix Camp. És un treball col·lectiu de les artistes Gisela Carbajo, Arnau Casanoves, Mar Delmar, Alba Domingo, Francesc Mestre, Verònica Moragas, Laura Navarro, Agnès Olivé i Lucía Perera.

L’objectiu principal és mostrar, a través de diferents disciplines, peces al voltant de la història del joc, una activitat tradicional i ancestral que ha unit la societat i que, al cap i a la fi, formen part de la memòria i la història de la nostra cultura. La fotografia, la il·lustració, l’art sonor, la pintura i l’art visual són alguns dels exemples de vessants artístics amb els quals es conforma l’exposició.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari