4 recursos per fer esport de muntanya més segur i inclusiu
Comparteix
Una selecció de recursos i iniciatives que promouen un accés segur, inclusiu i educatiu a l’excursionisme i als esports de muntanya per a infants i joves.
L’excursionisme i els esports de muntanya fomenten l’activitat física i permeten als infants i joves descobrir i connectar amb el territori, conviure a l’entorn natural i treballar valors fonamentals com la cooperació, la responsabilitat i l’autonomia. Per garantir que tothom pugui gaudir d’aquestes activitats de manera segura i inclusiva, és essencial comptar amb recursos adequats que permetin una participació equitativa i adaptada a les diverses necessitats de les persones.
Iniciatives com Muntanyes de Llum, que apropen la muntanya a persones amb discapacitat o a aquelles de contextos socials més vulnerables, són un clar exemple de com l’esport de muntanya pot esdevenir un espai obert, accessible i inclusiu.
Recursos per fer-la més segura i propera
Per tal d’assolir un accés equitatiu i segur a la muntanya, diversos recursos han estat dissenyats per garantir que les activitats educatives en l’entorn natural siguin accessibles. Aquests recursos orientacions específiques sobre com organitzar excursions i activitats a la muntanya:
Activitats en el medi natural
El Departament de Drets Socials ha elaborat aquesta guia, que proporciona recomanacions pràctiques per a les entitats que volen planificar activitats a l'aire lliure. Abarca aspectes com la gestió de grups, la identificació de riscos, les previsions meteorològiques i les accions a prendre en cas d’emergències, amb un focus especial en la seguretat i l’adaptació a les necessitats de tothom.Guia per preparar excursions
Aquesta guia adreçada a monitors/es de lleure educatiu ajuda a planificar excursions amb infants i joves. Inclou pautes per escollir rutes adequades, gestionar la motivació del grup i garantir el benestar físic i emocional del grup.No caminem per caminar
En aquest article reflexiona sobre el valor pedagògic de caminar i proposa que les excursions siguin més que un simple desplaçament. A través de recursos pràctics, es promou una educació vivencial, que treballa aspectes com la gestió emocional del grup i el respecte al medi ambient.Pujarem dalt dels cims, ben organitzats
Aquesta guia, ofereix pautes per organitzar sortides segures i eficients per a infants i joves. La guia posa èmfasi en la importància de la preparació prèvia, la planificació de rutes adequades i la coordinació del grup per assegurar-se que tots els participants, independentment de la seva experiència prèvia, puguin gaudir de l’activitat amb seguretat.
Aquests recursos proporcionen les eines bàsiques perquè les activitats educatives a la muntanya siguin segures i accessibles. A més d’orientar pràcticament sobre com organitzar sortides.
Muntanyes de Llum: una mirada inclusiva a l'esport de muntanya
Un exemple destacat d’iniciativa inclusiva en els esports de muntanya és el projecte Muntanyes de Llum, liderat per la guia de muntanya Marta Presseguer. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d'apropar l'excursionisme a aquelles persones que, per diverses raons físiques, socials o econòmiques, tradicionalment n’han quedat excloses.
En col·laboració amb ajuntaments i federacions, el projecte ofereix sortides adaptades a persones amb discapacitat o que provenen d’entorns d'exclusió social. Això inclou la facilitat del transport, l’adaptació de les rutes i la formació de guies especialitzats que entenen les necessitats concretes de cada participant.
El projecte posa un gran èmfasi en la formació contínua per preparar els futurs guies a afrontar la diversitat de necessitats. Marta Presseguer subratlla que, per "crear entorns segurs i eliminar barreres, és fonamental conscienciar-se'n". Un exemple d'això és l'aprenentatge de la llengua de signes catalana per millorar la comunicació amb les persones amb discapacitat auditiva.
Afegeix un nou comentari