5 projectes de cultura i cooperativisme
Comparteix
La cultura té moltes mirades, i els moviments cooperatius sorgits en els darrers anys estant donant una nova visió a l’hora de gestionar-la, creant espais que conviden a la reflexió, a la participació i a la generació de pensament crític.
Tot seguit, mostrem diferents projectes que demostren que el moviment cooperativista i el sector cultural és un binomi transformador que està prenent força.
Trama.coop
A la Trama creuen que es pot viure la cultura “d’una altra manera” i per això aquesta cooperativa sense ànim de lucre realitza projectes de dinamització social des d’una perspectiva transversal, crítica, feminista, interseccional i transformadora.
Entre les seves activitats organitzen cursos, tallers i monogràfics d’imatge, expressió, equitat, pensament o història, amb l’objectiu d’incentivar la creativitat, la reflexió crítica i la participació activa. Per als qui no volen estar en un lloc tancat, la Trama prepara també itineraris urbans, passejades culturals i visites comentades per conèixer la història i patrimoni de Barcelona convidant a la reflexió.
Xerrades, tallers, teatre, creacions escèniques, contes, cursos, espectacles, visites comentades, accions comunitàries... La Trama apropa la cultura i el llenguatge artístic a la ciutadania en general adaptant-se també a altres públics com la infància i el jovent.
La Ciutat Invisible
“És un projecte cooperatiu i autogestionari que pretén construir alternatives laborals al treball assalariat precari que ens imposa el sistema capitalista”, així es defineix La Ciutat Invisible, un espai del barri de Sants que lluita per la transformació política i social amb la creació de continguts crítics.
La Ciutat Invisible té una llibreria crítica i de proximitat, amb un ampli ventall de temàtiques per a totes les edats. També es pot trobar roba produïda amb criteris ètics, amb un catàleg de samarretes amb dissenys tèxtils col·laboratius i participatius. Tots els productes, a més de comprar-los a la botiga online, es poden trobar al local físic que recentment s’ha traslladat a l’espai cultural cooperatiu La Comunal.
El projecte La Ciutat Invisible va néixer el 2005 i durant tots aquests anys no ha parat d’organitzar activitats, tallers i cursos. També treballa altres camps com el disseny i la comunicació gràfica, la recerca i la docència per a la producció de coneixement, l’edició de materials, la intervenció comunitària i l’assessorament cooperatiu.
La Ciutat Invisible es muda from La Pera on Vimeo.
La Tremenda
La Mireia, la Bàrbara i la Núria creuen fermament que la comunicació és l’eina fonamental per donar visibilitat als projectes. Per això, com a sòcies treballadores de La Tremenda, impulsen un projecte cooperatiu que posa el focus en la gestió de la comunicació cultural i social.
A La Tremenda funcionen com una agència de comunicació i premsa, creant estratègies de comunicació per a projectes, generació de continguts, gestió d’esdeveniments, creació de pàgines web i campanyes de comunicació. Alhora també fan producció i edició de vídeo i fotografia, així com formació i assessorament.
S’han implicat en la comunicació d’actes com el 24è Circ d’Hivern, la Catosfera, Social Lab o la Fira Mediterrània de Manresa. També han organitzat dues edicions de 'Radicalment, la cultura', uns espais de trobada per repensar la gestió i la producció cultural des dels valors i les pràctiques de l’Economia Social i Solidària, on situïn la cultura com un dret, en comptes d’un privilegi.
Zumzeig Cinecooperativa
Pels amants del cinema, a Zumzeig trobaran una oferta programació de films independents en versió original i diverses iniciatives artístiques, socials i solidàries. Zumzeig, situat al barri barceloní d’Hostafrancs, és el primer cinema cooperatiu de Catalunya. Amb una clara creença que el cinema i la cultura són eines de transformació, el seu espai esdevé un punt per a la trobada, la reflexió i l’oci.
Aquest cinema busca una manera alternativa de gestionar la cultura i l’exhibició cinematogràfica, apostant per continguts culturals de qualitat a preu popular i donant veu a moltes projeccions sovint invisibilitzades en el mercat de cinema tradicional.
L’espai és molt més que un cinema: s’organitzen activitats com xerrades amb realitzadors, presentacions de films, cineclub, concerts, debats... A més s’ofereix un espai de lectura i intercanvi de llibres, així com un servei de bar. Amb això, es trenca la unidireccionalitat tradicional del cinema, apostant per la interacció amb el públic com a part activa de Zumzeig.
Dones i cultura
Cansades de sentir que lluitaven soles, un grup de dones i persones no binàries professionals de la cultura, van decidir organitzar-se de forma col·lectiva i engegar Dones i Cultura. El seu objectiu principal és treballar per aconseguir la igualtat i la no discriminació en termes de gènere des d’una mirada el més interseccional possible.
La cultura, segons aquest col·lectiu, ha de ser un espai trencador que lluiti contra l'opressió, tant enfora com molt especialment de portes cap endins.
Dones i Cultura ha fet accions de denúncia a les xarxes, han organitzat manifestos en espais de visibilitat i també se les pot sentir la veu en un programa de Ràdio Fabra. Ara es troben treballant i organitzant-se pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Per elles no només serà un dia de reivindicació, també per fer una gran festa per celebrar les victòries i seguir sent actives.
Afegeix un nou comentari