Àmbit de la notícia
Cultural

6, 7 i 8 d’agost, la cultura popular catalana s’exhibirà a Cracòvia (Polònia)

  • L'Àliga de Tàrrega.
  • Balhs a Gausach.
  • L'Espingari.

23è Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. L’expedició catalana la integraran més de 1.500 persones. L’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics se celebrarà enguany a Cracòvia els dies 6, 7 i 8 d’agost amb la presència de vint i dos grups, que representen un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1000 acompanyants que també formen l'expedició catalana.

Any rere any un tastet de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatja fora del país. Durant tres dies, una explosió de música, foc, castells, gegants, capgrossos, bestiari, diables, teatre, concert de cobles i danses omplirà la Rynek Glowny -la plaça medieval més gran d'Europa. També hi haurà sis grups polonesos.

Hi participaran: Ball de bastons: (Bastoners de Sils, La Selva), Ball folk ( El Grupet (Barcelona, Barcelonès). Bestiari: Àliga de Tàrrega (Tàrrega, Urgell) i Mulassa de Montblanc (Montblanc, Conca de Barberà). Capgrossos: Capgrossos de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, portats per la colla de la Roca Fumada (Juneda, Les Garrigues)i Nans de l’Associació Guixanet (Tàrrega, Urgell). Castells: Castellers de Vilafranca (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès). Cavallets: Cavallets del Patronat del Corpus de Lleida (Lleida, Segrià). Cobles: Bellpuig Cobla (Bellpuig, Urgell) i Cobla Reus Jove (Reus, Baix Camp). Danses: Còlha Sta. Maria de Mijaran (Vielha, Val d’Aran). Diables i Drac: Diables del Clot de l’Infern (Puig-Reig, Berguedà) i La Fera dels Cremats d’Olost (Olost, Osona).

També hi seran presents: Gegants: (Gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, portats per la colla gegantera de Manlleu (Manlleu, Osona); Colla gegantera d’Hostalric (Hostalric, La Selva); Gegants de Rubí (Rubí, Vallès Occidental) i Gegants Els Veguers de Montblanc (Conca de Barberà). Havaneres: Grup d'havaneres L’Espingari (Montcada i Reixac, Vallès Occidental). Sardanes: Colla sardanista Aires Gironins del GEiEG (Girona, Gironès); Colla sardanista Sa Palomera de Blanes (Blanes, La Selva) i Colla sardanista Tarragona Dansa (Tarragona, Tarragonès). Teatre de carrer: Gog i Magog i Ziga Zaga (Sant Joan de Vilatorrada, Bages, i Barcelona, Barcelonès) i Accialt flying effects i Circo Delicia (Barcelona, Barcelonès).
Val la pena ressaltar que no és només una mostra de cada disciplina, sinó que pretén barrejar el bo i millor del que poden oferir els grups per convertir els actes en espectacles de carrer. La clau de tot plegat és: sumar elements tradicionals per a una dimensió de tradició viva, adaptada a la modernitat i en constant evolució.

Cal destacar la col·laboració de les autoritats poloneses a través del consolat de Polònia a Barcelona, l'oficina de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Cracòvia i l'oficina de Festivals de Cracòvia.

Cracòvia és la segona ciutat més important del país, amb prop de 800.000 habitants, situada a la riba del Vístula, ha estat un centre científic, cultural i artístic. Fins i tot en el passat va ser la capital nacional, i per causa de la seva història mil·lenària molts encara la consideren el cor de Polònia. El centre històric, amb una arquitectura molt rica en mostres renaixentistes, barroques i gòtiques, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l'any 1978.

Adifolk “Associació per la Difusió del Folklore”, amb el suport de la Generalitat, va crear el 1988 l'Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la Mostra de Grups Folklòrics, amb l’objectiu de donar a conèixer a tota Europa la realitat i la varietat de la cultura popular catalana en ciutats que tenen afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya.

Les ciutats que ja han albergar l’Aplec són: Amsterdam, París, Brussel·les, Florència, Marsella, Hannover, Ceret, Lisboa, l’Alger, Lausana, Tallinn (Estònia) i Luxemburg l’escenari de l’any passat, entre d’altres.

Amb l’Aplec Adifolk vol arribar al major nombre de persones i aconseguir que aquest esforç, més que considerable, que fan els grups catalans de cultura popular i tradicional que anualment es mobilitzen sigui el més fructífer possible.

Més informació: Josep Roig d’Adifolk, Tèl. 600 507 198 i +34 933 025 017 adifolk@adifolk.cat.
Podeu consultar tota la programació i relació de grups participants a: www.adifolk.cat <http://www.adifolk.cat/>

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari