75 anys de Danses a Vilanova
Comparteix
El Grup de Danses de Vilanova rebrà dues distincions d’àmbit nacional per celebrar una trajectòria dedicada al foment de les danses tradicionals als Països Catalans.
El “ball de criades” és una dansa que, segons documenta el costumari català Joan Amades, es ballava a la capital del Garraf el 1862. És un ball que corria en l’imaginari català i que avui es torna a ballar gràcies al Grup de Dansa de Vilanova. És un dels diversos balls, de fet, que l’esbart local s’ha encarregat de no deixar en l’oblit i n’ha recuperat i adaptat la melodia i els passos de ball. És una de les tasques que el Grup s’ha encomanat –i practica des de l’any passat- per celebrar els actes de commemoració del seu 75è aniversari aquest 2016.
El Grup de Dansa de Vilanova té com a finalitat més destacable el foment, la pràctica, l’ensenyament i l’exhibició de balls i danses populars de Catalunya i els Països Catalans. Des de l’any 1941, el Grup manté aquesta tradició i pretén recuperar danses d’arreu dels Països Catalans que ja no es ballen, però també aquelles danses que s’han ballat al llarg de la història del grup.
És per això, que el pròxim 3 de juny, amb motiu del Dia de l'Associacionisme Cultural, la seva trajectòria serà reconeguda pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Direcció General de Cultura Popular amb un diploma que els lliurarà el Conseller de Cultura, Santi Vila. Una distinció que també rebran unes quinze entitats més que enguany estan d'aniversari.
D’altra banda, l’esbart també rebrà el Premi a la Continuïtat que atorga anualment la Comissió Capital de la Sardana. El guardó es lliurarà el dia 25 de novembre a Mollerussa, proclamada Capital de la Sardana d’enguany. L’efemèride inclou actes de celebració al llarg de l’any. Entre aquests, una exposició del vestuari de l'entitat i de fotografies antigues, que ja es pot visitar a l’Espai d’Art Contemporani La Sala (Vilanova i la Geltrú) i que durarà fins al 8 de maig, dia en què es farà un aplec d'esbarts dansaires a la plaça del Port. L'acte reunirà els esbarts Renaixença, l'Espiga d'Or i Vila d'Esplugues. La trobada començarà a les 12 del migdia i comptarà amb la participació de la Colla Gegantera de Vilanova i la Geltrú.
El llibre del Grup de Dansa
El Grup de Dansa de Vilanova ha presentat aquest mes d’abril el llibre "75 anys d'història i danses" (2016), obra de l’arqueòleg i membre del Grup, Joaquim Ruiz, narra els orígens i la trajectòria. El llibre, prologat per l'escriptor i folklorista Bienve Moya, s'ha fet amb la col·laboració dels membres de l'entitat, i conté més d'un centenar de fotografies. A més, difon el vestuari del grup i fa una especial menció a un dels balls més representatius de la ciutat, les Danses de Vilanova. Ruiz explica la història del Grup de Dansa, hereu del grup Coros y Danzas de la Sección Femenina, que es va fundar a la capital del Garraf el 1941. Tot i tenir uns orígens lligats al règim franquista, no s'ha de passar per alt la contribució d'aquest grup a la cultura popular catalana. Durant aquest període es van recuperar i impulsar balls com la Moixiganga de Valls, la Cascavellada d'Arles-sur-Tech o les mateixes Danses de Vilanova. Ja durant la transició democràtica, molts dels seus components van decidir començar una nova etapa marcada per uns nous valors i uns compromisos socials ben diferents. És a partir d'aleshores que va passar a tenir el nom que coneixem avui dia.
Afegeix un nou comentari