800.000 instantànies, patrimoni immortal

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

800.000 instantànies, patrimoni immortal

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Des del 1972, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya preserva i impulsa l’estudi i la difusió de la fotografia.

Protegir i difondre el patrimoni fotogràfic català. Aquesta és la missió, des de fa 43 anys, de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, una associació sense ànim de lucre que conserva més de 800.000 imatges al seu arxiu. Des del 1972, han passat per les seves classes diverses generacions de fotògrafs professionals i aficionats, que han capturat Catalunya, Espanya i l’estranger des de diferents àmbits i tècniques. A més, l’Institut s’ocupa de formar a través de cursos, tallers i activitats al llarg de l’any.

“El fons Merletti, fotògraf de confiança d’Alfons XIII i de Francesc Macià, és un dels més coneguts que conserva l’Arxiu Arxiu Històric de l’Institut d’Estudis Fotogràfics”.

La major part de les imatges que es conserven a l’Arxiu Històric de l’Institut d’Estudis Fotogràfics són negatius que van des de finals del segle XIX fins a la dècada del 1930. El fons Merletti, fotògraf de confiança d’Alfons XIII i de Francesc Macià, és un dels més coneguts que conserva l’Arxiu, però n’hi ha, molts d’altres, com Arissa, Matarranz, Plasencia, Roisin o Thomas. Barcelona.cat li ha fet enguany un reportatge a la fundació, tot parlant amb Laia Foix, coordinadora del departament de Documentació i Investigació:

El Departament de Documentació i Investigació de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya també té una interessant biblioteca especialitzada en el món de la fotografia i una fototeca, amb imatges positivades. També té línies de recerca i ofereix formació sobre la conservació i la gestió de fons fotogràfics. D’altra banda, difon els seus fons i els resultats de les recerques a través de publicacions i de la participació en fòrums i seminaris.

Tant l’Arxiu com el Departament de Documentació i Investigació estan oberts a qualsevol persona interessada en la fotografia, però també al públic en general. La consulta al fons de l'Arxiu és de lliure accés per a qualsevol persona interessada. És possible obtenir reproducció de les imatges en suport digital, o per procés fotogràfic mitjançant còpies de laboratori. L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya es troba al c/del Comte Urgell, 187 (dins el recinte de l'Escola Industrial) de Barcelona i obre de 9h a 20h (de 9h a 14 durant l’estiu –excepte del 10 al 21 d’agost que està tancat per vacances-).

Afegeix un comentari nou