Sònia Gainza: "Fem de pont entre els equipaments culturals i les entitats socials"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Sònia Gainza: "Fem de pont entre els equipaments culturals i les entitats socials"

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Apropa Cultura celebra 10 anys d’accés universal a la cultura. Aquesta porta a la inclusió ha impulsat experiències culturals per a les persones més vulnerables de la societat catalana.

63 equipaments de Catalunya formen part del projecte Apropa Cultura, projecte que fa 10 anys que treballa perquè les persones més vulnerables també tinguin accés a la cultura. Ofereix entrades a preus reduïts al col·lectius en risc d’exclusió social. Des del 2006, s’han fet possible 132.500 experiències culturals per a les persones més vulnerables i s’han registrat al programa 1.573 entitats socials.

Sònia Gainza, directora d’Apropa Cultura

Com va néixer Apropa Cultura?

Apropa Cultura és una iniciativa nascuda a l'Auditori la temporada 2006/2007 sota el nom "L'Auditori Apropa" amb el suport dels departaments de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, per donar resposta a l'interès i la demanda de determinats grups socials per assistir a concerts programats pel Servei Educatiu de L'Auditori. Aquestes peticions van resultar ser la punta de l'iceberg d'una demanda social real i creixent. L'èxit del programa dóna naixement a Apropa Cultura la temporada 2010/2011 amb la participació de L'Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure i el suport de la Diputació de Barcelona. A partir de la temporada 2012/13 comença l'expansió territorial i nous equipaments d'arreu de Catalunya s'adhereixen a la xarxa, i un any més tard, gràcies al suport de l'Obra Social de "la Caixa", els museus comencen a oferir la seva programació a l'Apropa Cultura fins arribar a la xarxa Apropa Cultura que a l'octubre del 2016 està formada per 63 teatres, auditoris, festivals i museus.

"Els equipaments culturals reserven per a les persones més vulnerables el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3€ i ofereixen visites i activitats adaptades".

Qui en forma part?

Apropa Cultura és la unió d'esforços dels equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals i museus) de Catalunya. Avui són 63 els que en formen part. El programa s'adreça a entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat o en risc d'exclusió social, tant en àmbits preventius com d'intervenció directa. Apropa Cultura els connecta amb els teatres, auditoris, museus i festivals d'arreu de Catalunya per convertir la cultura en un fet habitual i rellevant també per a les persones més vulnerables. Els equipaments culturals reserven per a ells el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3€ i ofereixen visites i activitats adaptades. A més, Apropa Cultura ofereix formació i assessorament en accessibilitat als equipaments culturals per atendre millor les necessitats d'aquestes persones.

Quins topalls culturals poden tenir les persones més vulnerables?

El més habitual que ens trobem és que els usuaris pensen que assistir a aquest tipus d'espectacles no és una cosa per a ells. S'han sentit tan exclosos en molts aspectes per la nostra societat que no són conscients que tenen el dret a gaudir de la cultura com qualsevol altra persona.

"Les entitats socials ja no han de demanar gairebé caritat per poder tenir una visita amb condicions més socials i accessibles".

Com heu revertit la situació en aquests deu anys?

Moltes coses: hem donat dignitat a l'accés a la cultura de les entitats socials. Ja no han d'escriure una carta a la direcció d'un equipament cultural demanant gairebé caritat per poder tenir una visita amb condicions més socials i accessibles. Ara gràcies al nostre portal web, ells mateixos seleccionen l'espectacle que més els interessi, poden triar d'una àmplia oferta, com qualsevol altra persona. I aconsegueixen les entrades que volen. Hem fet possible la responsabilitat social d'equipaments culturals que ho volien fer, però no tenien els mitjans organitzatius. Fem de pont entre els equipaments culturals i les entitats socials. També hem impulsat el fet de que des dels museus es reservin horaris i tallers per aquests col·lectius i no només per a les escoles. I sobretot, hem fet feliç a moltes persones que gràcies a les experiències culturals s'han tornat a sentir com abans, inclosos en una societat, han pogut començar una reconstrucció, i per tant, hem estat una eina per les entitats socials.

Quins tipus d'experiències culturals heu impulsat?

Aquelles que les persones usuàries d'entitats socials puguin accedir a l'oferta habitual de temporada dels equipaments culturals que formen part del projecte Apropa Cultura, que actualment ja són a 19 poblacions diferents. Hem organitzat formacions artístiques per a educadors socials, per tal de portar les arts al dia a dia de les persones amb les que treballen, i també hem impulsat formacions en accessibilitat i inclusió pel personal dels equipaments cultural per poder atendre millor la rebuda i les visites dels grups amb necessitats especials

"Des de les Administracions s'hauria de crear una normativa que regulés i estimulés la reserva d'aquests aforaments per a les entitats socials".

Quins són els reptes de futur?

Consolidar el programa Apropa Cultura per poder créixer encara més. Trobar els recursos, l'estructura i la complicitat amb l'administració per a que el que ha estat una bona pràctica contrastada pugui ser una garantia en el futur. I això implica que des de les Administracions s'hauria de crear una normativa que regulés i estimulés la reserva d'aquests aforaments per a les entitats socials.

Si dèiem que gràcies al programa, les entitats socials ja no havien de demanar caritat per accedir a la cultura, ara, aquesta feina, l'està fent Apropa Cultura, i després d'aquests 10 anys, l'ideal seria que sistemàticament, qualsevol teatre, qualsevol funció, a tot arreu, fes una reserva del 2% per aquestes entitats socials, conscients de que és la seva aportació a la millora i la inclusió social. I més reptes: poder oferir més participació activa d'aquestes persones dins la programació cultural o de tallers dels equipaments culturals, i que alhora, les entitats socials tinguin més en compte la cultura com a eix de treball de la persona i puguin invertir més recursos convençuts de que val la pena.​

El dilluns, 24 d’octubre a les 19h, hi haurà un acte de celebració a l’Auditori de Barcelona. Estarà conduït pel periodista cultural Toni Puntí, comptarà amb la presència de la vicepresidenta del govern, Neus Munté i la tercera tinent d’alcalde de Barcelona i directora de l’Àrea de Drets Socials, Laia Ortiz. S’entregaran guardons a les entitats més compromeses durant aquests 10 anys.

Afegeix un comentari nou