Àmbit de la notícia
Cultural

Black Barcelona, la trobada que uneix i visibilitza la cultura afrodescendent

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Judit Vela
  • El Black Barcelona celebra enguany la seva sisena edició en format presencial.
    El Black Barcelona celebra enguany la seva sisena edició en format presencial. Font: B.B. Font: B.B.
  • Les activitats tindran lloc a diversos espais del barri de Sants, com la sala Periferia Cimarronas
    Les activitats tindran lloc a diversos espais del barri de Sants, com la sala Periferia Cimarronas. Font: B.B. Font: B.B.

Des del 2016, aquest espai artístic i educatiu ha fet visible la realitat de la comunitat a través de les iniciatives dels seus referents.

“Unir, connectar, mostrar referents, apropar i compartir recursos i eines, propiciar el diàleg i la reflexió”. Aquests són els principals objectius del Black Barcelona, el primer i únic esdeveniment de la ciutat de Barcelona que genera una programació focalitzada en una audiència afrodescendent, diaspòrica i pertanyent a altres comunitats migrades.

Enguany celebren la seva sisena edició en format presencial els dies 2, 3, 4 i 5 de desembre. L’equip encarregat de l’organització està format per dones membres d’Hibiscus, Associació d’Afroespanyoles i Afrodescendents. Gràcies a l’aliança amb la cooperativa Periferia Cimarronas, han pogut crear una sala al barri de Sants que, a partir d’ara, s’establirà com la seu social d’Hibiscus i la seu principal d’aquest esdeveniment.

Però aquesta no serà la seva única localització. Part del teixit cooperatiu del barri farà també d’escenari amb altres espais com el Centre Cívic Cotxeres Borrell, La Ciutat Invisible, La Deskomunal, Tic Tac i la Cháchara.

Un espai crític i necessari

En els seus inicis, consideraven essencial promoure espais simbòlics. Ara, creuen que és imprescindible tractar temes relacionats amb el racisme, l’afrofeminisme i la decolonialitat, ja que aquests requereixen una revisió crítica constant i una presència real a les agendes polítiques.

Tot i així, segueixen donant importància als processos col·lectius de cures i reparació històrica de la comunitat, necessaris per a la transformació i la projecció cap al futur.

El públic de l’esdeveniment pot gaudir any rere any d’activitats artístiques multidisciplinàries i d’activitats de reflexió a través de xerrades, taules rodones i tallers, que inclouen propostes per a tothom i posen el focus en temes d’interès per a la pròpia comunitat i per a la societat on hi conviuen.

En aquesta edició es representarà l’obra de teatre ‘Dos mundos que se tocan’, de Ngoan Ntangan; es realitzarà un taller infantil sobre identitat i pertinència a càrrec d’Afrofemkoop; tindrà lloc el concert de Kumar Sublevao i es vendran diversos productes a l'Afro Market, entre moltes altres activitats.

Fins ara, han tingut el suport del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne), el Casal Pou de la Figuera, Mujeres Bastet, Talaku, E’Waiso Ipola, el Centre Euroafricà, SOS Racisme, United Minds, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari