Cap a una reforma de la llei del mecenatge que s’adapti a l’actualitat
Comparteix
Entitats del sector cultural, de recerca i d'àmbit social s'han adherit a la proposta de la Fundació Catalunya Cultura per crear un nou marc legal i fiscal de mecenatge, i reforçar el suport a la proposició de Llei aprovada al Congrés.
L'evolució del context econòmic, social i tecnològic dels darrers anys, juntament amb els canvis duts a terme en els hàbits de col·laboració, de contribució de persones individuals i d'empreses en el sector cultural, entre altres aspectes, determinen que la Llei 49/2002, de règim fiscal de les entitats sense afanys lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, ha quedat descontextualitzada, obsoleta, i necessita ser actualitzada, quelcom que afirmen, des de fa deu anys, persones especialistes del mecenatge, així com del sector cultural.
De fet, la Plataforma pel Mecenatge, un grup de treball liderat per la Fundació Catalunya Cultura, i la qual compta ja amb el suport d'entitats del sector cultural, de recerca i socials, entre altres, ja fa quatre anys que destina els seus esforços per aconseguir una adequació del marc legal vigent a les demandes de participació dels diferents sectors de la societat civil, com l'educació, la recerca, la cultura o l'àmbit social.
Actualment, la situació d'una actualització de la llei del mecenatge va per bon camí, tal com assenyala David Camps, membre de la Fundació Catalunya Cultura. Al passat mes de març, el Congrés dels Diputats va admetre a tràmit, amb els vots favorables de formacions polítiques molt diverses, la Proposició de Llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.
No obstant això, la tasca ha de continuar perquè arribi a bon port. "Pot prosperar si entre tots fem prou pressió perquè continuï en debat parlamentari i hi hagi un període d'acceptació d'esmenes, de manera que, abans que s'acabi la legislatura, en dos anys, pugui prosperar la reforma d'aquesta llei, que és necessària", explica Camps. És per aquest motiu que la Plataforma pel Mecenatge continua sumant adhesions, com ara la Coordinadora Catalana de Fundacions, el Cercle de Cultura, el Gran Teatre del Liceu i el Festival Castell de Peralada.
Vols adherir-te a la reivindicació d'una millora de la Llei de Mecenatgehttps://t.co/60Pw1GtFCu pic.twitter.com/licDOuh3DW
— Fundació Catalunya Cultura (@fcatcultura) June 10, 2021
Camps considera que s'està fent "un important salt endavant per fer del mecenatge una eina per canalitzar la filantropia, empoderar la ciutadania i complementar-la, millorar i estabilitzar el finançament dels projectes, de les entitats, amb una millora de la fidelització, de la participació, del rendiment de comptes i de la transparència".
"És un moment procliu"
La nova llei, per la qual treballa la Plataforma, pretén adaptar a la realitat socioeconòmica actual els incentius fiscals de la participació privada en activitats d'interès general i assentar els fonaments per al desenvolupament del mecenatge i la filantropia al nostre país pel futur amb un nou marc normatiu. "El context econòmic, polític, cultural i social del 2021 no té res a veure amb el moment en què es va aprovar la Llei de Mecenatge al 2002", defensen des de l'entitat.
Un dels aspectes a destacar és la irrupció de plataformes de micromecenatge en el sector cultural. Des de l'entitat expliquen que les persones que a títol individual estan disposades a fer aportacions rellevants a les entitats es troben amb moltes dificultats de caràcter administratiu i amb un marc fiscal que en res afavoreix aquest acte.
"Instruments que preveu la llei, com el conveni de col·laboració, el podran signar també particulars, i no només ho podrà fer una empresa", explica Camps, que afegeix que també es contempla una equiparació de la figura del conveni "amb la donació pura i simple, quelcom que l'actual marc legal i fiscal dificulta molt".
Camps explica que la proposta s'emmiralla en la llei que regula el mecenatge a França. "Va suposar un avenç extraordinari tant per les entitats educatives, com de l'àmbit social o el cultural", manifesta, "no només pel que suposa, sinó també per la creació d'un estament que va fer un treball de sensibilització i divulgació sobre el mecenatge arreu del territori francès, i va fer que moltes empreses fessin el pas cap al mecenatge", considera Camps. "Creiem que és un moment procliu i cal que no perdem la pistonada", afegeix.
La Fundació Catalunya Cultura és una institució que es va crear l'any 2014, impulsada per persones empresàries i directives d'empreses compromeses amb la cultura a través del mecenatge i patrocini dels principals equipaments, projectes i institucions culturals del país. Va néixer amb la voluntat d'impulsar un nou marc de col·laboració entre el sector privat, la societat civil i la cultura.
Entre els seus objectius, destaca la seva funció de pont entre el sector empresarial i el sector cultural; la creació de nous instruments de finançament que permetin desenvolupar i mantenir els projectes i activitats d'àmbit cultural, així com el de crear un marc legal que millori la fiscalitat per promoure el mecenatge, entre molts altres.
Afegeix un nou comentari