Castells, una activitat cultural que fomenta la inclusió i el treball en equip
Comparteix
Els castells són una tradició amb més de dos segles d’història.
Segons la Generalitat de Catalunya les informacions més antigues d’aquesta tradició es remunten al segle XVIII, quan la formació de torres humanes era el final del ‘Ball de Valencians’, dansa tradicional de les comarques de Tarragona. Posteriorment, aquestes construccions van començar a ser una actuació pròpia, moment en el qual van néixer els castellers.
La popularitat d’aquesta activitat tradicional es va consolidar al segle XIX, però va decaure durant el segle XX, i va ressorgir durant la dècada dels seixanta. Segons el portal Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, l’època daurada dels castellers va ser a partir dels anys noranta i continua a l’actualitat. Avui dia es comptabilitzen més de cent colles als Països Catalans, amb més de 12.000 persones castelleres.
Del municipi de Castelldefels es troba l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, que va néixer l’any 1982 amb la voluntat de portar la cultura popular catalana als carrers de Castelldefels. L’agrupació va començar amb els castells i l’escola de grallers/es. I durant aquests anys ha anat afegint al seu catàleg diverses colles: gegants, diables i els balls de carrer. Actualment, és l’entitat de cultura popular amb més diversitat arreu de Catalunya.
Segons el seu president, Jose Antonio Muñoz, per fomentar el món dels castells la millor manera és convidar les persones a provar-ho: “Molta gent que entra a fer activitats a l’agrupació acaba fent un tast als castells. És una activitat cultural que defensa la integració i col·laboració de tots els membres, hi ha espai per a tothom”.
Per a Muñoz, la principal barrera per trobar noves persones participants és la por a l’activitat: “Sempre trobem gent que pensa que és perillós, fins que ho proves des de dintre i veu totes les mesures de seguretat i assajos que ens avalen. Tothom hauria de tastar el món casteller, tant per fer una activitat en comú com per saber treballar en equip”.
Cuidar les activitats tradicionals
Existeix una gran varietat de beneficis per a les persones que participen en els castells. Segons el president de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels: “Es poden conèixer persones amb diferents perfils, representar al teu poble arreu de Catalunya i participar en una activitat cultural que defensa la integració i la cooperació”.
Per a Joan Molero i Oliva, un jove casteller de setze anys, participar en els castells de Castelldefels suposa “forjar les millors amistats, créixer personalment i gaudir d’una activitat cultural que et fa connectar amb el teu poble”.
Afegeix un nou comentari