Cinema al servei de la solidaritat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cinema al servei de la solidaritat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El passat dijous el cinema Truffaut de Girona va acollir la setena edició de la Nit Jove de Cinema Solidari, una marató cinematogràfica organitzada conjuntament per la Coordinadora d'ONGs de les comarques de Girona i l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la Universitat de Girona.

Quan a finals de desembre del 1895 els germans Lumière van projectar públicament les imatges d'un grup d'obrers sortint d'una fàbrica, l'enderrocament d'un mur, l'arribada d'un tren i la partida d'un vaixell del port segurament ja eren conscients de part de la revolució que podia comportar el seu invent. L'èxit de la càmera cinematogràfica dels Lumière va ser immediat.

Des del seu naixement, el cinema ha estat un dels vehicles més poderosos pel que fa a la transmissió de coneixements, costums i cultures. Gràcies al cinema, les imatges i els documentals, cada dia es posen de manifest violacions dels drets humans a tot el món.

Coneixedors del potencial del cinema, la Coordinadora d'ONGs de les comarques de Girona i l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament (OCD) de la Universitat de Girona (UdG) han tornat a organitzar la Nit Jove de Cinema Solidari al cinema Truffaut de Girona, la qual enguany arriba a la setena edició. La mostra es va realitzar el passat dijous 29 de novembre des de les cinc de la tarda fins ben entrada la nit i des de l'OCD es mostren satisfets amb l'assistència la qual, segons afirmen, va fregar el centenar de persones a cada sessió: "A la primera pel·lícula sempre hi ha menys gent però estem contents perquè es va omplir aproximadament el 80% de l'aforament", assegura Pau Blasco.

Una marató de cinema ja consolidada

"La Nit de Cinema Solidari va començar fa set anys com a projecte de la Coordinadora d'ONGs Solidaries de Girona i l'Alt Maresme", expliquen des de l'Oficina. Aleshores, l'OCD va decidir assumir el cost de la difusió de l'acte i del lloguer del cinema Truffaut i des d'aleshores les dues entitats han mantingut la col·laboració en l'organització d'aquesta marató de cinema.

Al principi, la marató solidària de cinema no incloïa l'adjectiu "jove" en el nom. Ara, i des de fa tres anys, s'anomena Nit Jove de Cinema Solidari. De fet, és en aquest sentit que pren especial protagonisme l'OCD ja que és aquesta entitat qui s'encarrega de difondre l'acte entre la comunitat universitària i sensibilitzar entorn a la importància de ser coneixedors dels temes que es tracten a les pel·lícules projectades.

L'edició d'enguany ha introduït un canvi pel que fa a l'elecció de les pel·lícules. "Normalment les escollia la Coordinadora d'ONGs però aquest any s'ha fet una crida popular a través de les xarxes socials i tothom ha pogut proposar i donar la seva opinió". Les tres produccions escollides van ser The Company Men, Cometas en el cielo i Criadas y señoras. Al seu torn, tres entitats diferents es van encarregar de presentar les pel·lícules: Xarxa pels Drets Socials, Servei Civil Internacional i la mateixa Coordinadora d'ONGs. "En funció de l'argument, es proposa a una entitat o altra de fer la presentació durant dos o tres minuts".

Afegeix un comentari nou