Conseller Mascarell: cap on s’enfocarà la política de la cultura popular? La dicotomia: intervencionisme o participació

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa
 Font:
Font:

Conseller Mascarell: cap on s’enfocarà la política de la cultura popular? La dicotomia: intervencionisme o participació

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa

Resum: 

TORNAVEU, la revista digital de l’Ens de Comunicació Associativa i l’associació Heptàgon, dedica la seva editorial al qüestionat nomenament del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, malgrat tenir una trajectòria brillant en l’àmbit cultural. En qualsevol cas, li desitja al conseller “sort i una bona gestió en bé de la cultura i l’associacionisme”.

La editorial també opina del “mal record que ha deixat la direcció del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana”, que va jugar fort a l’intervencionisme, i de l’expectació respecte a cap on s’enfocarà la política de la cultura popular. S’imposarà l’ideal de participació que el nou conseller va viure a l’Ateneu de Sant Just Desvern o el despotisme cultural propi de la minoria elitista que, des del seu prestigi, genera Barcelona?

A l’honorable Ferran Mascarell que té els seus enemics, a part dels adversaris polítics, li espera una tasca complicada. De tota manera, esmenta la editorial, la polèmica no ens ha de preocupar més enllà de la necessària “estabilitat que requereix la gestió de la cultura”. No és un bon moment, quan les perspectives econòmiques amenacen els pressupostos culturals, que poden tractar la cultura com una despesa supèrflua en temps de crisi.

La editorial -continua dient- que tres dècades després del I Congres de Cultura Popular i Tradicional que plantejà la creació d’un Institut de Cultura Popular, un nou model d’institució en què la cultura popular hi fos present amb capacitat de decisió. Només es creà un organisme de segon grau: el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Aquesta és una qüestió pendent, acceptada per la majoria de grups parlamentaris, inclòs el que ha guanyat les eleccions. Juntament amb el Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya, el PECat, contestat com un perill per al patrimoni històric de les associacions, que era a la pràctica una confiscació.

Afegeix un comentari nou