Cooperativisme cultural: compartint per al bé comú

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cooperativisme cultural: compartint per al bé comú

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Descobreix projectes que exploren formes d’organització culturals alternatives a les indústries culturals o creatives.

Les pràctiques més conegudes sobre la gestió de la cultura estan associades a les indústries culturals i les indústries creatives. Aquests models de mètode, no obstant, no són els únics. I de fet, recentment, ja no garanteixen l’èxit, són vulnerables com altres tipus de negocis. Per això hem buscat propostes diferents a les habituals, que parteixin del cooperativisme cultural, amb una trajectòria a conèixer i analitzar, que semblen obrir un camp de possibilitats a explorar més adients per a la cultura entesa com a bé comú.

És un col·lectiu nascut el 2008, que treballa, investiga i difon les relacions entre la tradició oral i la cultura lliure a través de la música, la performance, el teatre, el cinema i la gastronomia. El primer disc del col·lectiu, “Marquet”, és una obra col·laborativa i està realitzat partint de cançons de la tradició oral de Catalunya, València i Balears, perquè reivindica la cultura de transmissió directa, sense intermediaris, tal i com es fa en la tradició oral de tota la vida. Un col·lectiu que es relaciona amb la cultura tradicional d’una manera diferent a l’habitual.

Vídeo de la col·laboració de l’Ateneu Musical de Cocentaina

Mitjà d'informació per la transformació social en català d'actualitat, investigació, debat i anàlisi. Amb vocació d'independència, exerceix la funció social de denunciar els abusos i les injustícies i potenciar les alternatives. Gràcies a l'existència d'una gran xarxa de corresponsalies i col·laboradores arreu del món, des de l'any 2006, la Directa arriba a les més de 2.000 subscriptores que donen suport al projecte. Les persones que integren aquest projecte assembleari, autogestionat i descentralitzat entenen la comunicació com una eina de transformació social i no com a simple mercaderia o negoci.

És un projecte cooperatiu i autogestionari, arrelat a Sants, que té com a objectiu la construcció d’alternatives laborals al treball precari que ens imposa el sistema econòmic capitalista. La seva activitat està dirigida a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social. Al seu web hi ha una botiga online de llibres, roba de comerç just, projectes i serveis.

Més que una editorial, pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana. Enfronta la cultura del consum i del mercat per construir cultura popular, i amb la pretensió de combinar el que s’entendria com una “eina militant”, en el sentit de crear materials de formació política i social per a aquelles persones que pertanyen a organitzacions i col·lectius que pretenen transformar la societat, amb l’edició de materials literaris.

És una cooperativa, sense ànim del lucre, amb voluntat de servei a les persones i a la cultura des del 1978. L’activitat del col·lectiu, que treballa al barri barceloní de Rocaguinarda, parteix de la voluntat de teixir una xarxa social pròxima i crear sinergies, ja sigui amb entitats del barri o amb d’altres grups, associacions, espais de caràcter públic i privat, que treballin amb visió transformadora en àmbits afins: principalment cultura, ecologia i consum responsable, educació i criança.

És una xarxa de col·lectius que es desplega en diferents espais socials i que està formada per col·lectius de treball cultural i polític al servei d’un procés de democratització social. Està implantada a Iruña/Navarra, Barcelona, Terrassa, Saragossa, Madrid i Màlaga, on els espais socials i llibreries proporcionen l’abric on es reprodueixen diferents grups de recerca, llibreries, cooperatives i es duen a terme els nostres cursos d’autoformació, sota el marc comú i la denominació de Nociones Comunes. A Barcelona, en formen part Cooperativa La Hidra i Observatorio Metropolitano de Barcelona; i a Terrassa, l'Ateneu Candela i la llibreria Synusia.

Afegeix un comentari nou