David Martínez: "No estem tot el dia parlant de Harry Potter, el què ens uneix és l'esport"

Fundació Autònoma Solidària
 Font: Barcelona Eagles Quidditch
Font: Barcelona Eagles Quidditch
 Font: Barcelona Eagles Quidditch
Font: Barcelona Eagles Quidditch
 Font: Barcelona Eagles Quidditch
Font: Barcelona Eagles Quidditch
 Font: radiotimes.com
Font: radiotimes.com

David Martínez: "No estem tot el dia parlant de Harry Potter, el què ens uneix és l'esport"

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Parlem amb David Martínez, president de l'Associació de Quidditch de Catalunya, el joc versió 'muggle' de la saga literària Harry Potter.

L'impacte que ha tingut internacionalment la saga de Harry Potter és difícilment mesurable. La repercussió dels llibres de l'autora anglesa J.K Rowling és enorme i, per aquest motiu, s'han adaptat alguns dels temes més significatius de la literatura a la vida real. Aquest és el cas del Quidditch, un esport inventat per Rowling que ha tingut la seva traducció 'muggle'. Parlem amb el David Fernández, president de l'Associació de Quidditch de Catalunya sobre aquesta activitat.

Com se us acudeix muntar un equip de Quidditch i després convertir-lo en associació?

El Quidditch a Catalunya li deu tot a Alba Arrieta, fundadora del Barcelona Eagles, el primer equip de Quidditch d'àmbit català, ella va descobrir aquest esport per internet i va pensar que podria ser divertit jugar-lo, així que es va anar movent fins a aconseguir el material i un grup de gent disposada a jugar-lo. Després de participar en el primer torneig a Bèlgica, va ser patent la necessitat de crear una associació per poder organitzar millor l'equip i tenir certa oficialitat, al poc d'aparèixer nous equips al principat va ser necessari un òrgan regulador, per poder organitzar i competir en l'àmbit europeu, actualment a Catalunya som quatre equips: Barcelona Eagles, Nightmare Grims Camp de Tarragona, Autònoma's Ashwinders - UAB i Bocs Folls Manresa.

Entenc que va molt relacionat amb el món de Harry Potter. A tots els integrants de l’equip us uneix l’afició per la saga?

Tot i que originalment està basat en la saga del nen mag, s'ha de dir que avui en dia la gent que practica aquest esport és gent que busca un esport diferent, la comunitat és molt acollidora i al ser un esport tan nou, has de viatjar bastant per competir amb el que crear noves experiències molt enriquidores, realment que t'agradi la saga de Harry Potter no és un requisit i dintre dels equips, no estem tot el dia parlant dels llibres, el punt que ens uneix és l'esport.

Què té tant especial la saga de Harry Potter per replicar el joc dels llibres?

Crec que part de la gràcia del joc és que sigui un esport mixt, ja que dóna molta més varietat al joc. Un altre punt molt interessant és la complexitat, en la resta d'esports només hi ha un punt important per l'espectador i és una única pilota, sigui futbol, basquet, tenis, etc, en el Quidditch hi ha 4 pilotes en joc tot i que només una serveix per marcar, i al minut 18 entra l'snitch. En un sol atac hi ha molts elements en joc i fan aquest esport molt únic.

Quines són les normes bàsiques?

Es juga amb un 'stick' entre les cames donant dificultat addicional al joc, sempre has de tenir 'l'stick' entre les cames, si et cau, has de tornar als teus anells, tocar-los i tornar a muntar 'l'stick'. Si un colpejador et llença una 'bludger' (una de les pilotes) i et toca, has de desmuntar immediatament i tornar als teus anells i muntar de nou. Es poden fer placatges però seguint certes normes, només amb un braç i aquest sempre ha de ser a l'alçada entre els genolls i l'espatlla, si passes el braç pel coll o per sota del genoll és falta. Hi ha 3 tipus de targetes: blava, per amonestacions lleus, groga, per amonestacions més importants, i la vermella, que expulsa al jugador del partit i la seva posició queda buida durant 2 minuts. El joc transcorre durant 18 minuts on cada equip intenta marcar el màxim de punts possibles: cada cop que passa la pilota per un dels tres anells són 10 punts. A partir del minut 18, entra en joc la 'snitch' i els buscadors. Un cop es captura la 'snitch', acaba el partit i l'equip que l'atrapa s'endú 30 punts extres, en cas que la captura causi un empat, hi ha pròrroga.

Quants jugadors/es hi ha en un equip i en quines posicions es pot jugar?

Set jugadors en el camp i un màxim de 14 en la banqueta 21 en total per equip) les posicions de cada jugador s'identifiquen per una cinta de color: el caçador (encarregats de marcar gols), el guardià l'equivalent a un porter en el futbol amb la diferència que sol sortir de la seva àrea i pot evitar gols passant la través de l'anell, els colpejadors, encarregats d'"eliminar" altres jugadors mitjançant les 'bludgers' i el buscador, és l'encarregat de capturar la snich.

Si vols veure com és el Quidditch muggle, visualitza aquest vídeo.


Afegeix un comentari nou