David Monfort: “Practicar la sostenibilitat no ens pot fer mandra”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

David Monfort: “Practicar la sostenibilitat no ens pot fer mandra”

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Lluïsos de Gràcia, amb altres entitats, celebra del 4 al 27 de març la 10ena Verdinada.

La Verdinada aglutina des de fa 10 anys activitats dedicades a la sostenibilitat i el medi ambient durant el mes de març. És una iniciativa que va néixer a Lluïsos de Gràcia (Barcelona) però que s’ha fet extensiva a altres entitats i col·lectius del districte.

Cada entitat programa tallers i activitats de contingut medi ambiental, destinats a promoure una consciència plena sobre la importància de preservar el medi ambient i fomentar la sostenibilitat amb tallers, exposicions, consells, excursions, un vermut i una calçotada ecològica i popular, que es celebrarà el dissabte, 11 de març a la plaça del Nord a partir de 2/4 d’una del migdia.

David Monfort coordina la Verdinada:

Com i amb quin objectiu es va impulsar la Verdinada?

El projecte va sorgir d’una proposta que ens va fer arribar de la cooperativa Hort Urbà a Lluïsos de Gràcia l’any 2007. Consistia en celebrar a la plaça del Nord de Gràcia, davant de l’entitat, una calçotada d’horticultors urbans, de les seves taules de planter. Així va néixer un grapat d’activitats durant una setmana verda al voltant de la sensibilització sobre la sostenibilitat i el medi ambient al barri. De fet, vam instal·lar un hort urbà a Lluïsos de Gràcia, que ara està al terrat.

“La Verdinada ha passat a ser un mar d’activitats per a la conscienciació mediambiental durant tot el mes de març a Gràcia”

Quina implicació té a la vila de Gràcia?

Amb la col·laboració d’altres entitats del barri (Espai Jove La Fontana, Depana, Escola Bressol Caspolino i Aula Ambiental Bosc Turull) i del Districte de Gràcia, la Verdinada ha passat a ser un mar d’activitats –una vintena- per a la conscienciació mediambiental durant tot el mes de març a Gràcia. Fem una feina de formigueta coordinada els mesos previs i, tot i que, de vegades anem justos de temps, hem aconseguit que La Verdinada ja hagi arrelat al barri i, per tant, ara és més àgil el procés perquè hi ha una voluntat de participació.

Què heu assolit en aquests 10 anys?

Podem dir que hem aconseguit implicació i consolidació a l’esdeveniment. De fet, hem creat referència com a activitat vinculada a la sostenibilitat ambiental i sovint se’ns pren com a exemple de bones pràctiques. El reconeixement encoratja a seguir endavant en la transmissió dels valors ecologistes, malgrat Lluïsos sigui una entitat de lleure.

“Implicar a la gent de casa és el salt diferencial”

Les persones associades a Lluïsos com hi participen?

El més destacat és que, a banda de les entitats participants, hem aconseguit trobar complicitats entre els nostres socis i sòcies. Implicar a la gent de casa és el salt diferencial. Enguany, l’11 de març, dia en el que celebrem l’acte central de la programació, la Festa Verda, serà una secció de Lluïsos, l’Agrupament Escolta, qui s’encarregarà de gestionar la calçotada ecològica.

“La teoria mediambiental la tenim apresa, ara ens fa falta consolidar la pràctica”

Percebeu una major consciència mediambiental al barri?

En general, crec que la societat catalana ha superat l’etapa primitiva d’educar a la ciutadania amb qüestions com la importància del reciclatge selectiu. Ara ja són coneixements assumits. Avui sembla que hem entrat en l’etapa “bio”, en la que s’ha posat de moda l’ecologisme i el consum responsable; però és una etiqueta que té riscos. La teoria mediambiental la tenim apresa, ara ens fa falta consolidar la pràctica. I el cert és que encara ens pot la màxima occidental de que el temps és or. I practicar la sostenibilitat no ens pot fer mandra, a aquestes alçades.

Afegeix un comentari nou