‘A Distància’, una nova plataforma en línia amb recursos pedagògics i eines de formació en arts i educació

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
‘A Distància’ és una nova plataforma en línia amb recursos pedagògics i eines de formació en arts i educació. Font: Temporada Alta
‘A Distància’ és una nova plataforma en línia amb recursos pedagògics i eines de formació en arts i educació. Font: Temporada Alta
Eines per apropar l’anatomia de forma vivencial a l’aula. Font: A Distància
Eines per apropar l’anatomia de forma vivencial a l’aula. Font: A Distància
Aproximació a la metodologia de treball de PerKimBa per garantir un aprenentatge vivencial a les aules i potenciar l’escolta i la creativitat musical. Font: A Distància
Aproximació a la metodologia de treball de PerKimBa per garantir un aprenentatge vivencial a les aules i potenciar l’escolta i la creativitat musical. Font: A Distància

‘A Distància’, una nova plataforma en línia amb recursos pedagògics i eines de formació en arts i educació

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Impulsat per la Fundació Ciutat Invisible i Temporada Alta en el marc del seu projecte educatiu, 'A Distància' és un espai digital dirigit principalment a docents i artistes per fomentar l’educació en les arts a les aules.

L’accés a la cultura i a la participació cultural no pot ser una distinció social ni un privilegi. Ben al contrari, es tracta d’un dret humà fonamental de totes les persones, com recull la Declaració dels Drets Humans del 1948. Defensar aquesta idea implica, entre altres coses, fomentar l’educació en les arts als centres educatius com a condició imprescindible per garantir aquest dret.

Amb aquest propòsit, i perquè el dret de tota persona a conèixer i a participar de l’activitat cultural està intrínsecament lligat al dret a l'educació, la Fundació Ciutat Invisible i Temporada Alta, amb una acció centrada principalment a Girona i Salt, van posar en marxa el projecte educatiu A Tempo – Arts i Formació.

“L’objectiu principal del projecte és formar, a través de les arts, els ciutadans del demà perquè siguin persones amb esperit crític i puguin participar activament de tot allò que passa a la vida cultural del territori”, explica la Lily Garreta, coordinadora del projecte, en conversa amb Xarxanet.

Ara, la iniciativa educativa, que compta amb el suport principal de la Fundació Banc Sabadell, va un pas més enllà i estrena la plataforma de continguts audiovisuals ‘A Distància’, amb recursos educatius i eines de formació artística adreçades a docents, artistes, integradors socials, agents culturals, equipaments i tota persona que estigui interessada a utilitzar-la en el seu context professional. El contingut és d’accés gratuït amb previ registre.

Un projecte educatiu per fomentar la participació cultural i formar ciutadania crítica

‘A Tempo – Arts i Formació’ va néixer com el projecte educatiu central de la Fundació Ciutat Invisible, nascuda a iniciativa de Bitò Produccions, i Temporada Alta. S’enfoca a garantir el dret a la pràctica, el coneixement i el gaudi de la cultura. “Es tracta de contribuir a facilitar que tots els infants, joves i docents tinguin accés a la cultura que s'està fent al territori i que la puguin practicar, en el sentit de poder aportar i participar, així com conèixer-la i donar-la a conèixer”, afirma la coordinadora del projecte.

Un propòsit que es vol assolir a través de les dues branques principals del projecte. Per una banda, Arts a l’aula, per oferir activitats artístiques gratuïtes en horari lectiu, dins i fora dels centres educatius, dirigides a joves i infants. Entre les activitats plantejades, hi ha des de l’organització d’un torneig de dramatúrgia per a instituts, fins al Desenvolupament de material pedagògic digital creat per artistes vinculats amb 'A Tempo' i Temporada Alta, i la possibilitat d’oferir suport artístic i pedagògic a projectes d’escoles i instituts aportant els recursos professionals necessaris, entre altres.

La segona proposta d’accions, Formació A Tempo, se centra més a l’aprenentatge i posa sobre la taula propostes de formació en l’àmbit de les pedagogies artístiques adreçades a professionals, amb l’objectiu de crear espais de trobada, reflexió i intercanvi de coneixement. La idea, doncs, és facilitar la sinergia i el treball conjunt entre professionals de les arts, la cultura i l’educació.

L’edició anterior del projecte ‘A Tempo – Arts i Formació’, la sisena, va aprofundir en l’aposta per promoure el valor educatiu de les arts escèniques com a eina de transformació social, per exemple, ampliant els programes d’activitats amb tallers de poesia i un programa de conscienciació jove més enllà de la durada del festival Temporada Alta, així com programant espectacles a les aules per a totes les edats i realitzant tallers de dramatúrgia, entre altres.

En el conjunt de totes les edicions, les propostes educatives del projecte han arribat a un total de més de vint-i-set mil estudiants, gairebé tres mil docents i més de quatre-cents artistes i formadores.

De cara a aquest curs, la setena edició del projecte ha dissenyat una programació molt diversa que inclou un total de trenta-sis propostes artístiques dirigides a infants, jovent i professionals de l’educació i les arts. El projecte ha rebut inscripcions per a gairebé vuit mil alumnes de més d’una cinquantena de centres educatius de Girona i Salt, i d'altres municipis del territori com Platja d'Aro o Lloret de Mar.

Plataforma ‘A Distància’: Innovar i arribar més lluny

Amb tot, potser la novetat més destacada en el marc del projecte educatiu és l’estrena de la plataforma de continguts audiovisuals ‘A Distància’, que ja disposa d’un ventall de recursos pedagògics i eines de formació en arts i educació per a docents i artistes. Els continguts d’aquest espai digital són gratuïts amb previ registre.

La idea de posar en marxa aquesta nova plataforma va sorgir de la necessitat i voluntat d’innovar de la Fundació Ciutat Invisible, especialment pel que fa al seu contingut web. “Volíem donar un aire nou al nostre web per repensar la manera d’explicar qui som, què fem i què volem aconseguir amb el projecte ‘A Tempo – Arts i Formació’”, raona Garreta.

A més, aquest procés va coincidir amb el tancament general que va provocar la covid, que va deixar activitats presencials del projecte a mig desenvolupar. Per tant, ben aviat van arribar a una conclusió clara: calia construir una plataforma digital amb continguts en línia i de fàcil accés per a tothom.

“Totes les escoles ja estaven treballant digitalment i vam voler mantenir el contacte amb elles fent algunes càpsules de vídeo, que es van materialitzar en una prova pilot per compartir i posar a l'abast dels centres educatius aquest espai virtual. I el cert és que va funcionar molt bé i l'experiència va ser molt positiva”, explica la Lily Garreta.

A partir d’aquí, van decidir tirar endavant la plataforma ‘A Distància’ per traslladar i obrir part del contingut del projecte ‘A Tempo – Arts i Formació’ a nivell telemàtic. Aquest nou espai digital, a més, permet abastar i donar resposta a la creixent demanda dels centres educatius i artistes, també més enllà de Girona i Salt.

“La nostra intenció era constituir una plataforma on el professorat que tingui interès a conèixer artistes o altres professionals de la cultura que treballen en contacte amb l'àmbit educatiu pugui fer-ho de manera més fàcil, i, alhora, que puguin utilitzar a les aules els recursos que ofereix aquest espai”, assenyalen des de la fundació.

D’aquesta manera, ‘A Distància’ també és una plataforma accessible que funciona com a recurs i que pretén ser d’utilitat per a professorat que cerca recursos i maneres d’introduir les disciplines artístiques a l’aula. “No hi ha una formació reglada basada en pedagogia artística, és a dir, de com emprar les arts com una eina de transformació social i educativa, i sovint les docents es frenen a l'hora d'emprar l'art a classe perquè no saben com fer-ho, i aquí hi ha idees, eines i estratègies per fer-ho”, subratlla Garreta.

Continguts, recursos educatius i eines de formació artística

El contingut de la plataforma s’estructura en dues col·leccions principals. La primera, batejada com a Artistes a l’aula, inclou propostes de treball amb artistes vinculats al projecte ‘A Tempo – Arts i Formació’ i el festival Temporada Alta, que vol promoure diferents professions artístiques des de la pràctica. Aquí s’hi poden trobar reedicions dels continguts digitals elaborats en edicions anteriors amb Roser López Espinosa o Les Impuxibles, entre altres; i la creació de nou material amb artistes com Cabosanroque o Aleix Fauró i Isis Martín, de La Virgueria.

La segona col·lecció, de nom Formació en arts i educació, conté master class basades en diverses disciplines artístiques impartides per professionals de la cultura i artistes locals, nacionals i internacionals. A tall d’exemple, hi ha noms com els d’Àngela Peris, Alex Peña, Moyra Silva o el col·lectiu Pedagogías Invisibles, entre altres. Totes elles comparteixen eines específiques, recursos o estratègies per innovar en els models d’aprenentatge.

Fins al moment, en total, hi ha prop d’una vintena de vídeos disponibles a la plataforma, però la idea és anar nodrint aquest espai amb nous continguts i recursos per ajudar el professorat en aquesta tasca tan important com és la formació, donar a conèixer diferents professions artístiques i promoure experiències de treball creatiu.

Tot plegat, sempre amb el rerefons d’enfortir el lligam entre educació i cultura. “Massa sovint aquests dos àmbits estan massa desvinculats l’un de l’altre; i, al cap i a la fi, les escoles no deixen de ser espais culturals, on els infants experimenten les seves primeres vivències culturals i tenen el seu primer contacte amb l’art”, rebla la Lily Garreta.

Afegeix un comentari nou