El bandoler Toca-Sons, el reclam ideal per rescatar la Festa Major de Taradell

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
El bandoler Toca-Sons és el gran protagonista de la Festa Major de Taradell Font: Ajuntament de Taradell
El bandoler Toca-Sons és el gran protagonista de la Festa Major de Taradell

El bandoler Toca-Sons, el reclam ideal per rescatar la Festa Major de Taradell

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La població osonenca torna cada any al segle XVII per Festa Major i aprofita per recordar un dels bandolers de la banda d’en Serrallonga, Jaume Masferrer, àlies Toca-Sons.

Els dies 24 i 25 d'agost, la vila osonenca de Taradell (etimologia que no està massa clara, com és freqüent en la toponímia catalana, però que podria fer referència a un terreny muntanyós), celebra la seva Festa Major. Que se celebri durant el període estival de l'agost és comú a la majoria de municipis de Catalunya, però que el protagonista sigui un bandoler de la pròpia terra, probablement no ho és tant.

Per què en Toca-Sons?

La Festa Major de Taradell repesca la figura del bandoler osonenc Toca-Sons, com a reclam central de l'esdeveniment cultural l'any 1993. Des d'aleshores, la mateixa Biblioteca de Taradell, té un fons especial destinat al bandolerisme amb un extens recull de llibres d'altres tipus de documents relacionats amb la matèria, que representa una part central de la història popular (i també política), de la Catalunya social pre 1714.

Durant els dies previs a la Festa Major (25 d'agost), el poble organitza un munt d'activitats de temàtica diversa i per a tots els públics, incloent mostres de cultura tradicional i popular. En arribar a les jornades dels dies 24 i 25, que aquest any cauen en cap de setmana, és l'hora de la Festa d'en Toca-Sons, una festa que, com apuntàvem amunt, neix el 1993, amb la voluntat d'esdevenir el veritable reclam per la gent fora del municipi per venir a la festa.

En Toca-Sons i el Toca-Canalla

La festa es divideix en dos esdeveniments principals: el Toca-Canalla, el dia 24, on trobem un Toca-Sons infantil, amb un nen que recrea el famós personatge (i que la festa ajuda a potenciar, més enllà de les figures principals del bandolerisme, com eren Serrallonga i Rocaguinarda), i el 25 d'agost arriba en Toca-Sons 'sènior', amb tot el Mercat del Segle XVII, el cercavila, i la parafernàlia que envolta l'esdeveniment.

És el moment el qual el municipi aprofita per fer una aproximació cultural a aquells temps i muntar una espècie de fira medieval enmig de la festa major, perquè el reclam sigui més potent. Un dels principals misteris de la jornada és saber qui serà en Toca Sons. Com a la festa infantil, una persona del poble representa la figura del bandoler, però ningú no sap qui és fins que entra en escena (a banda dels organitzadors, òbviament). Amb en Toca-Sons arriba la gresca, i els enfrontaments amb l'agutzil i el judici final que se li fa a Can Costa.

La mort del bandoler, i l’inici de la llegenda que omple aquesta Festa Major

Nascut a Sant Sadurní d'Osormort, el bandoler osonenc ha passat una mica més inadvertit que Serrallonga o Rocaguinarda, però va arribar a ser cap de quadrilla a les ordres del primer, fins que va començar a actuar de manera independent. Es creu, a més, que el malnom podia venir de dues bandes: o bé d'alguna qualitat musical, o bé d'algun tret característic com ara ser un sinònim de dormilega.

La memòria oral ens explica que en Toca-Sons va morir a Taradell, després de ser ferit per un veí al Coll de Taradell. El bandoler hauria recorregut dues milles de distància fins arribar a una fossa on va expirar, i que avui porta el seu nom.

Com va néixer la Festa?

Abans hem dit que la primera Festa d’en Toca-Sons es produeix el 1993, però no apareix per art de màgia. Quan la majoria dels esbarts del país dedicaven esforços a tasques de recuperació creativa, la junta de l’Esbart de Dansaires de Sant Genís de Taradell va pensar en incorporar una dansa pròpia al repertori de l’esbart i es va crear una festa participativa, amb elements tradicionals i moderns, música, teatre, dansa, soroll i foc. D’aquí va sortir la primera comissió que el 25 d’agost de 1993 duria a terme la primera festa d’en Toca-Sons.

Només un any després, la Generalitat reconeixeria la idea amb el Premi Nacional de Cultura Popular. El 19 de febrer de 2004, va quedar constituïda legalment amb el nom agrupació festa d’en Toca-Sons. El 2 de maig del 2013 es va canviar el nom d’agrupació pel d’associació.

Afegeix un comentari nou