El Dia Universal de la Sardana ret homenatge als sanitaris
Comparteix
Enguany, l’encarregada d’enviar un missatge al món sardanista ha estat la doctora Anna Vilella, epidemiòloga del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona.
L’any 1960, l’Obra del Ballet Popular va instituir el Dia Universal de la Sardana, una diada que sempre se celebra el diumenge previ a la revetlla de Sant Joan i que vol difondre la dansa dels catalans i les catalanes i el so de la cobla arreu del món.
La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de gestionar els actes d’aquesta data assenyalada des de l’any 2012 i en cada edició demana a una personalitat que dediqui unes paraules al món de la sardana i la cobla. Un missatge que esdevé el manifest del Dia Universal de la Sardana.
Els últims anys, les persones encarregades de realçar el sector sardanista i la seva gent a través de les seves paraules han sigut Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya: el Pare Octavi Vilà, Abat de Poblet; Pere Becque, d'Omnium Cultural Catalunya Nord; i Mariàngela Vilallonga, en aquell moment consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Enguany, però, no hi havia dubte que el manifest havia de rendir homenatge al col·lectiu que ha estat protagonista des de l’inici de la pandèmia de Covid-19: els sanitaris i les sanitàries. És per això que la Confederació Sardanista va contactar amb la doctora Anna Vilella, epidemiòloga del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, perquè es dirigís al món sardanista.
“Li vam demanar perquè nosaltres creiem que el col·lectiu sanitari en aquests moments és un dels col·lectius que ha treballat més per la pandèmia i per solucionar-nos la vida a tots i a totes. Es mereixen aquest reconeixement. El que han fet és impressionant i, per tant, se’ls ha de reconèixer”, explica el president de la Confederació Sardanista, Xavier Tresserra, sobre l’elecció de Vilella.
Descarrega't i llegeix el Manifest del Dia Universal de la Sardana #DUS2021 escrit per la Doctora Vilella a https://t.co/gXKaxY2A4X pic.twitter.com/LNMAvGHc9t
— ConfSardanista (@confsardanista) June 15, 2021
“És aquest un honor totalment immerescut i un repte molt difícil sabent dels qui m’han precedit. Però us puc assegurar que és per a mi una oportunitat i una proposta engrescadora”, anuncia la doctora a l’inici del seu manifest.
El text, ple de símils i paral·lelismes amb el món de la sardana, demostra el respecte i l’admiració de la doctora cap a aquesta dansa. “Medicina, la professió més bella de totes les que es fan i es desfan”, escriu Vilella transformant les famoses paraules del poeta Joan Maragall “la sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”.
“La sardana és la gran desconeguda, però si busquem al fons de la gent, tothom té un passat sardanista”, explica Tresserra sobre les bones paraules de la doctora cap al món de la sardana.
La sardana, un reflex del poble català
Vilella ha protagonitzat diverses entrevistes durant l’últim any en les quals ha parlat de la lluita contra el coronavirus. Però, en aquesta ocasió, ha parlat de la cultura popular catalana, del caràcter de la gent de la nostra terra i de la importància de les danses, com la sardana, que ens recorden que només avançarem si ho fem plegats.
El seu missatge enalteix tant la tasca que han dut a terme els i les professionals de la medicina des de l’inici de la crisi sanitària, com la solidaritat de tots els catalans i totes les catalanes que en el seu moment es van tancar a casa i després han respectat amb paciència totes les restriccions anti-Covid.
"Estem sortint d’un any molt complicat. Tots hem passat per moments molt difícils. Nosaltres, vivint la realitat des de dins, vosaltres vivint-la des de fora. Nosaltres érem els dansaires, vosaltres la cobla", diu una de les línies d’aquest manifest.
Vilella recorda que durant la crisi sanitària “hem mostrat el millor de tots i totes nosaltres” i hem “fet palès que ens necessitem, que per créixer i per prosperar” i afegeix que “no hi ha dansa que representi aquesta comunió com ho fa la sardana”.
“És la sardana el clar reflex del bon fer del poble català” perquè és “solidària, inclusiva i generosa; acollidora, pausada i solemne; distant i propera”, recorda a la conclusió del manifest, que acaba demanant que cultivem i fem créixer aquest “element clau de la nostra cultura”.
Si vols llegir el manifest sencer, pots descarrega-lo a la pàgina web de la Confederació Sardanista de Catalunya.
Una quarantena d’actes per celebrar el Dia Universal de la Sardana
Des de la Confederació Sardanista de Catalunya animen a totes les entitats del món de la sardana i la cobla que organitzin activitats el dia 20 de juny i que facin córrer el manifest per generar un sentiment de comunitat i germanor entre els i les sardanistes d’arreu.
Per ara ja hi han programades una quarantena d’activitats durant tot el cap de setmana a diferents municipis de Catalunya amb motiu del Dia Universal de la Sardana, sempre seguint tots els protocols anti-Covid.
Diumenge, a les 11 h, el president de la Confederació Sardanista acudirà a la ballada de sardanes que es farà a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, on, a continuació, hi haurà una lectura del manifest.
'Camprodon', la sardana unitària
La sardana unitària d'aquesta edició és ‘Camprodon’, una de les obres més conegudes del violinista i compositor Joan Manén. Aquesta sardana ha estat l’elegida perquè enguany se celebra l'Any Joan Manén pels cinquanta anys de la seva mort.
S’espera que hi hagi ballades per tot el país i l’estranger per celebrar el Dia Universal de la sardana i el repertori inclourà l’obra de Manén, ja que serà la que “representarà tot el moviment sardanista”.
Afegeix un nou comentari