Àmbit de la notícia
Cultural

El Festival ‘IMPACTE!’ es consolida com a espai de denúncia, memòria i mobilització col·lectiva a través del cinema

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La cinquena edició del festival es presenta sota el lema ‘La dreta contra els drets’.
    La cinquena edició del festival es presenta sota el lema ‘La dreta contra els drets’. Font: maud___sophie (IG Festival IMPACTE!)
  • El festival ofereix una programació amb 45 pel·lícules i curtmetratges que denuncien l’onada reaccionària que amenaça els drets humans.
    El festival ofereix una programació amb 45 pel·lícules i curtmetratges que denuncien l’onada reaccionària que amenaça els drets humans. Font: maud___sophie (IG Festival IMPACTE!)
  • L'Oriol Porta és el director del festival.
    L'Oriol Porta és el director del festival. Font: maud___sophie (IG Festival IMPACTE!)

La cinquena edició del festival s'ha celebrat sota el lema ‘La dreta contra els drets’ i ha ofert una programació amb 45 pel·lícules i curtmetratges per denunciar l’onada reaccionària que amenaça els drets humans.

El cinema no només serveix per entretenir, sinó que ha actuat com una poderosa eina de denúncia i de transformació social, donant veu a les injustícies i sacsejant consciències per activar el pensament i promoure l'acció. Així ho entenen des de l''IMPACTE!', el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. "Per a nosaltres, el paper del cinema social és molt important per fer obrir els ulls i conscienciar la societat; volem denunciar, però també oferir una mirada alternativa", explicava en una entrevista a Xarxanet l'Oriol Porta, director del festival, que va celebrar la seva cinquena edició entre el 24 d'abril i el 5 de maig. 

Edició rere edició, el festival s'ha consolidat com un espai de referència on es vinculen el compromís audiovisual i la defensa dels drets humans, així com un altaveu de realitats sovint silenciades. En aquesta última edició, un exemple significatiu ha estat la primera presentació a l'Estat espanyol de la International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), de la mà del seu coordinador Jordi Wijnalda, qui, entrevistat per Xarxanet, assegurava que “en el món en què vivim, cada cop més cineastes estan en perill a causa de la seva activitat”. En aquest sentit, des de l'organització apunten que aquesta edició del festival "ha reforçat la seva aposta per la denúncia social i el suport actiu als creadors en risc".

En la mateixa línia de passar a l'acció, el festival va impulsar una campanya de recollida de signatures contra la pena de mort al Japó, coincidint amb la projecció del film 'Soc la seva filla', amb el propòsit d’enviar-les al Ministeri de Justícia japonès en finalitzar el certamen i fer pressió per aconseguir la seva abolició.

Pel que fa al palmarès d'aquesta edició, el jurat ha decidit atorgar el Premi IMPACTE! a la Millor Pel·lícula a 'El meu planeta robat', de Farahnaz Sharifi, "pel seu gran valor cinematogràfic, per la seva sensibilitat i per plasmar la lluita de les dones iranianes per la seva emancipació, connectant les protestes feministes de fa dècades amb el moviment Dona, Vida, Llibertat". El premi al Valor Humà ha estat atorgat ex aequo a 'Gülizar', de Belkis Bayrak, i a 'Si moro, serà de gust', d’Alexis Taillant. 'Los cayucos de Kayar', d'Álvaro Hernández Blanco, s'ha endut el premi del públic al Millor Curtmetratge

Un lema i un cartell per denunciar l'ascens de l'extrema dreta

L'edició d'enguany es presentava amb el lema 'La dreta contra els drets' i un cartell impactant. En un fons negre i disposats en semicercle, vuit dels dirigents més destacats de l’extrema dreta global, encapçalats per Donald Trump, dirigeixen una mirada desafiant a l’espectador. Al seu damunt, un planeta en erupció marcat al centre per una gran X que evoca el logotip de la xarxa social propietat d’Elon Musk, mà dreta del president nord-americà.

“El cartell el vam fer amb intel·ligència artificial i respon a un tema de relat, de com volíem explicar aquesta edició del festival”, assegura l’Oriol Porta, director de l’’IMPACTE!’, qui confessa que es van inspirar en el cartell del film de Scorsese ‘Un dels nostres’ per fer un rètol que “ha aconseguit crear impacte i cridar l’atenció, que era el que buscàvem, per tant, objectiu complert”, expressava l'Oriol Porta, director del festival.

Amb tot, l’important ha estat el contingut d’una cinquena edició del festival que ha programat un total de quaranta-cinc pel·lícules, que s'han pogut veure en diversos espais de Barcelona, com els Cinemes Girona –que s'han mantingut com a seu principal del festival–, l’Espai Calàbria 66 i el Centre Cultural Casa Elizalde. Més enllà de la capital catalana, també s'han programat -i es continuen programant tots els mesos en el format cineclub- sessions a ciutats com Cambrils, Figueres, Manresa, Girona, Sitges i Vilafranca del Penedès.  

A banda de les sessions presencials, la plataforma Filmin ha ofert una versió en línia del festival, que ha inclòs una selecció dels llargmetratges de l’‘IMPACTE!, mentre que tots els curtmetratges es poden visionar al web de l’esdeveniment. 

Una programació contra l’auge de la dreta i l’autoritarisme

Enguany, la programació s'ha dissenyat farcida de títols que s’endinsen en situacions com les de l’Iran, Palestina, així com en problemàtiques com les migracions, els feminismes, els drets LGTBIQ+, el compromís de l’artista, la salut mental, la pena de mort o el canvi climàtic, entre altres. Totes elles, amb un denominador comú: la defensa dels drets humans.

Per això, i davant de l’auge de l’extrema dreta i l'autoritarisme que es viu arreu, el festival ha resumit el tema central d’aquesta edició en el lema ‘La dreta contra els drets’, per denunciar l’amenaça que aquesta onada reaccionària suposa per als drets individuals i col·lectius de les persones. 

“L’‘IMPACTE!’ és un festival temàtic que sempre està molt amatent a l’actualitat i al que passa al món; en aquest sentit, no hem sigut gens originals, tenint en compte que cada dia tenim a les notícies una nova barrabassada d’algun dels líders reaccionaris que hi ha en algun lloc o altre del món, però crèiem que valia la pena tractar aquest fenomen global, no des de l’òptica de la política, sinó dels drets humans, com hem fet sempre”, explica l’Oriol Porta

Un dels títols que va motivar aquest enfocament és ‘Democràcia negra’, un documental que presenta un retrat esfereïdor de l'executiu encapçalat pel president hongarès Viktor Orbán, un dels principals representants de la dreta radical al món, qui s’ha dedicat a laminar sistemàticament els drets col·lectius i les institucions democràtiques a Hongria

El retorn a la Casa Blanca d’un Donald Trump més radicalitzat que mai, qui no ha dubtat a posar en el punt de mira els drets de col·lectius vulnerables com les persones migrades, va ser l’empenta definitiva per decidir-se per la temàtica que vertebra aquesta edició del festival. 

Noms destacats per a la inauguració i la cloenda

A més de films que exposen els models de líders reaccionaris com Orbán, Trump o Netanyahu, entre altres, s'han visionat produccions de caràcter històric que mostren amb tota cruesa els mètodes repressius i de control de la població perpetrats per la dreta radical. “És una manera de demostrar que el que està fent la dreta i el poder amb els drets humans no és d’ara, sinó que ho ha fet sempre”, assegura el director del festival. Entre aquestes, destaquen les obres de cineastes com l’israelià Amos Gitai, amb ‘Shikun’, tot un al·legat contra la política de Netanyahu; o del nord-americà Errol Morris.

Precisament, ‘Separats’, l’últim documental del guanyador de l’Oscar Errol Morris, va ser l’obra escollida per inaugurar el festival. El film reflecteix la brutalitat de la política de tolerància zero amb la migració de la primera administració Trump, que va separar per la força milers d’infants migrants de les seves famílies després de travessar la frontera sud dels Estats Units. “És un documental que ens encaixa com a anell al dit amb la temàtica d’enguany, a més de ser una novetat i una primícia a Espanya”, destaca Porta.

Pel que fa a la cloenda, l’organització va triar ‘Missatge de la Sasha’, de la directora russa Anna Rudikova, que se submergeix en la història de Sasha Skochilenko, una artista russa represaliada i empresonada pel govern de Vladímir Putin per expressar-se contra la guerra d’Ucraïna a través de l’art. L’artista i activista russa, que va ser alliberada en un intercanvi de presoners i ara viu a Alemanya, ha estat present a la sessió de cloenda. 

“Per tant, tenim un principi molt cinematogràfic i un final de caràcter més activista, amb noms molt potents que eleven el llistó cinematogràfic del festival i la presència de la mateixa víctima de la injustícia que denuncia el documental que tanca el festival”, afirma el director de l’esdeveniment. 

Un festival que vol passar a l’acció

Sense moure’ns de l’àmbit de l’activisme, una de les iniciatives més destacades i noves del festival va ser la campanya de recollida de signatures contra la pena de mort al Japó, arran de la pel·lícula ‘Soc la seva filla’, del director Nagatsuka Yo, que tracta el tema de la pena capital. 

“La iniciativa va en la línia del plantejament que volem ser més que un festival; és a dir, no volem ser una simple plataforma de presentar pel·lícules, sinó que tenim la voluntat que l’espectador s’involucri i actuï per canviar les coses”, detalla Porta, qui creu que la iniciativa casa amb l’esperit més activista de l’‘IMPACTE: “Es tracta de passar de la contemplació a l’acció”, resumeix.

Amb el mateix enfocament, el festival també va ser l’escenari de la presentació de la International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), una entitat europea creada per defensar cineastes perseguits, torturats o empresonats arreu del món. Aquesta aliança té vocació de continuïtat i donarà peu a iniciatives conjuntes, com una nova secció del festival, en col·laboració amb la ICFR, per denunciar la persecució de cineastes i destapar casos concrets. 

La sinergia amb aquesta coalició europea, impulsada per l’Acadèmia Europea de Cinema i els festivals de cinema d’Amsterdam i Rotterdam, ha vingut a tomb de la projecció de la pel·lícula ‘Cafeteria’, del director iranià Navid Mihandoust, empresonat al seu país, un cas que està seguint molt de prop l’ICFR per denunciar la seva situació i donar-li suport. “És una aliança que ens fa molta il·lusió i a partir de la qual podrem generar moltes coses des de la perspectiva dels drets humans, estem segurs que serà un puntal de les pròximes edicions”, es felicita Porta.

Igualment, el festival ha gaudit d’una nodrida representació de cineastes que vindran a acompanyar les seves obres. És el cas de Hassan Solhjou (‘Capvespre melancòlic’), iranià; el romanès Adi Voicu (‘La captura’); la directora grega Vania Turner (‘Tack’) i el francès Nicolas Depuis (‘Pirineus’). 

Entre els curtmetratges que tenen el seu espai al festival, ha destacat ‘El Otro’, que suposa el debut en la direcció de l’actor Eduard Fernández, que també és el guionista i protagonista principal de l’obra. Les premiades ‘Cafuné’, de Carlos F. Vigo i Lorena Ares; i ‘Semillas de Kivu’, de Néstor López i Carlos Vella, també formaran part de la programació de l’esdeveniment.

Activitats més enllà de la pantalla

El festival 'IMPACTE!' també ha acollit diverses activitats paral·leles que han abordat temes com la llibertat d'expressió i la memòria històrica, entre altres. El 27 de març, la seu de la SGAE va ser l'escenari d'una sessió professional sobre els riscos de defensar la llibertat d'expressió al cinema, amb la presentació de la ICFR i una ponència d'Esteve Riambau sobre censura i reinterpretació històrica en el cinema espanyol. També es va organitzar un col·loqui amb professionals del sector sobre els reptes de representar el franquisme avui dia.

A més, en el marc del cinquantè aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, el festival va presentar l’activitat ‘Pervivència del franquisme, 50 anys després de la mort del dictador,’ una sessió que va aprofundir en els crims no resolts del règim i la necessitat d'una llei de memòria històrica que faci justícia a les víctimes. L'acte, que va tenir lloc l'1 d'abril a l’Espai Calàbria 66, també va incloure la projecció del documental ‘Lesa humanidad’, d'Héctor Fáver, que reflexiona sobre les violacions de drets humans a l’Espanya franquista i l’Argentina de Videla.

L’Espai Calàbria 66 també ha acollit diverses projeccions seguides de debats, amb films com ‘Tack’, ‘Si moro, serà de gust’ o ‘De la guerra fría a la guerra verde’. A la Casa Elizalde també es podrà veure ‘Shalom-Salaam Pau’, d'Alexia Tsouni, que dona veu a grups jueus oposats a la massacre perpetrada a Gaza.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari