Els ateneus catalans i andalusos reclamen una reducció fiscal per a la Cultura

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els ateneus catalans i andalusos reclamen una reducció fiscal per a la Cultura

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Ateneo de Mairena del Aljarafe ha acollit el II Fórum Ateneos organitzat per la Federación de Ateneos de Andalucía i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Una setantena de membres de trenta entitats ateneístiques s’han trobat aquest dissabte, 12 de novembre, a l’Ateneo de Mairena de Aljarafe (Sevilla) al II Fórum de Ateneos. La cita, organitzada per la Federación de Ateneos de Andalucía i la Federació d’Ateneus de Catalunya, ha servit per intercanviar fortaleses, debilitats i reptes del sector ateneístic en una jornada de treball, amb ponències i tallers formatius.

L’escriptora d’origen granadí, Antonina Rodrigo, va inaugurar la jornada recorrent la preservació de la memòria històrica de l’estreta vinculació entre l’actriu catalana Margarita Xirgu, el poeta granadí Federico García Lorca i els ateneus obrers durant episodis previs a l’esclat de la Guerra Civil.

"Les claus de l'èxit a les entitats socioculturals que denominem ateneus (casals, casinos, orfeons, cercles culturals...) són comptar amb locals que acullin les activitats; un projecte clar impulsat per un equip humà il·lusionat i teixir aliances amb l'entorn del barri o municipi", segons el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Salvador Casals.

"Antonio Manuel Rodríguez: "L'ateneisme és cultura, llibertat i independència"

En aquest darrer aspecte, el president de la Federación de Ateneos de Andalucía, Antonio Manuel Rodríguez, ha manifesta que "l'associació dels ateneus a la idea de ser espais tancats i elitistes ha fet mal. No hem d'esperar a que la gent vingui als ateneus; són els ateneus els qui s'han d'acostar a les persones". Rodríguez també ha manifestat que "l'ateneisme és cultura, llibertat i independència".

"L'ateneu uneix tradició i modernitat. Ens encaminem a la professionalització de la gestió de l'entitat, que segueix esdevenint un espai de trobada cultural i política", segons Carmen De Rosa, presidenta de l'Ateneo Mercantil de Valencia i de la Federación de Ateneos de España.

La presidenta de l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Mireia Claret, en la seva intervenció ha convidat a la resta a "transcendir el localisme de les respectives entitats, obrir portes i servir de palanca per acollir les necessitats dels col·lectius que se'ns apropin". Claret ha utilitzat la idea d'un rusc que aglutina col·lectius com a metàfora de la utilitat actual dels ateneus.

Els ateneus són escoles de democràcia, cultura i llibertat; espais de cooperació intergeneracional i àgores de pensament crític front a l’individualisme creixent, han coincidit els i les participants al debat sobre la situació actual del moviment.

Els ateneus són escoles de democràcia, cultura i llibertat; espais de cooperació intergeneracional i àgores de pensament crític front a l’individualisme creixent, han coincidit els i les participants al debat sobre la situació actual del moviment. En canvi, el relleu generacional, la fragilitat econòmica i l’obertura del sector al seu entorn són alguns dels aspectes que l’ateneisme detecta com a debilitats. Els reptes passen per treballar en xarxa per tal de transcendir el localisme, integrar una gestió professionalitzada, avançar cap a la feminització i assolir l’autosuficiència econòmica. Els tallers formatius han abordat estratègies de gestió de recursos i projectes dels ateneus, d’una banda, i eines comunicatives per a les entitats, de l’altra.

El document reivindica garanties per a l’accés a la cultura com a servei públic essencial i com a sector estratègic de l’economia mitjançant una càrrega impositiva a la baixa.

Amb la voluntat d’afavorir l’activitat de les entitats culturals sense ànim de lucre, ambdues federacions han elaborat i signat el manifest “Otra fiscalidad para la cultura”. El document reivindica garanties per a l’accés a la cultura com a servei públic essencial i com a sector estratègic de l’economia mitjançant una càrrega impositiva a la baixa.

L’hetereogeneïtat manifesta al Fórum ha servit per enriquir el denominador comú de l’ateneisme als dos territoris: la defensa de la cultura en llibertat i des de la independència com a motor de la societat democràtica. Aquesta ha estat la segona ocasió en la que ateneus catalans i andalusos es troben en una jornada de reflexió del sector. La primera va ser a Còrdova, l’any 2014.

Afegeix un comentari nou