Àmbit de la notícia
Cultural

Els carrers i places de Catalunya lluiran com a escenaris del festival europeu de música jove

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El Festival RITMIKS reunirà a Catalunya quatre mil joves músics europeus entre el 29 de maig i l’1 de juny.
    El Festival RITMIKS reunirà a Catalunya quatre mil joves músics europeus entre el 29 de maig i l’1 de juny. Font: Oriol Morte - ACEM
  • El festival programarà uns tres-cents concerts en més de cinquanta escenaris distribuïts en quaranta municipis.
    El festival programarà uns tres-cents concerts en més de cinquanta escenaris distribuïts en quaranta municipis. Font: ACEM
  • El RITMIKS és un espai de convivència i intercanvi cultural.
    El RITMIKS és un espai de convivència i intercanvi cultural. Font: ACEM

El Festival RITMIKS reunirà quatre mil joves músics europeus a Catalunya entre el 29 de maig i l’1 de juny, que ompliran de música una quarantena de municipis del país.

Del 29 de maig a l’1 de juny, Catalunya es convertirà en un gran escenari on més de quatre mil joves vinguts d’arreu d’Europa ompliran de música i ritmes una quarantena de pobles i ciutats catalanes. Qui es passegi pels carrers i places de moltes poblacions podrà gaudir d’una gran diversitat d’estils musicals i concerts –des de bandes de pop-rock fins a big bands, espectacles de dansa o música folk i d’arrel, entre altres– que faran vibrar el públic i projectaran el nostre país com l’epicentre de la música jove europea.  

Durant tres dies, el RITMIKS, el Festival de Joves Músics Europeus, celebrarà la seva quinzena edició a Catalunya i programarà uns tres-cents concerts en més de cinquanta escenaris distribuïts en quaranta municipis. L’esdeveniment serà una oportunitat única per descobrir expressions artístiques i cultura popular de tota Europa, enmig d’un ambient de festa, diversió, modernitat i esperit mediterrani. 

“Volem que el festival tingui caliu, que els participants se sentin molt ben acollits i que el públic pugui gaudir de l’experiència de sentir música de tota Europa”, explica a Xarxanet el Xavier Llobet, vicepresident de l'Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM), director de l’Escola Municipal de Música de Berga i responsable de la coordinació del RITMIKS. 

L’organització d’aquesta edició del festival recau en l’ACEM –l’entitat que aglutina 140 escoles de música i dansa d’iniciativa pública de tot Catalunya–, qui, a través de la Unión de Escuelas de Música y Danza (UEMyD), va presentar la candidatura davant la European Music School Union (EMU) per organitzar el RITMIKS a Catalunya aquest 2025. 

Un festival descentralitzat

El festival arrencarà amb força el dijous 29 de maig a Vic amb una diada festiva que inclourà la recepció dels participants, una cercavila amb bandes itinerants, teatre de carrer i un gran espectacle inaugural a la Plaça Major de la ciutat. 

El concert que donarà el tret de sortida a l’esdeveniment anirà a càrrec de la Jove RITMIKS Orquestra, amb una seixantena de músics catalans a escena. A més, Guillem Roma i Marta Roma, acompanyats d’un conjunt de corda de l’Escola Música i Conservatori de Vic (EMVic), interpretaran la cançó del festival. La jornada culminarà amb una actuació de les Balkan Paradise Orquestra i la colla castellera Els Sagals d'Osona.

Els dies 30 i 31 de maig, el festival s’estendrà com una taca d’oli per una quarantena de poblacions catalanes amb concerts gratuïts i oberts al públic. Així, milers de joves músics europeus desplegaran tot el seu talent i oferiran actuacions de pop-rock, folk, dansa, clàssica o big band en escenaris diversos com places, jardins i auditoris. 

Aquest ampli desplegament pel territori és un dels punts forts del RITMIKS. "Teníem molt clar que l’esperit del festival havia de ser descentralitzat i atomitzat; en aquest sentit, ja és significatiu que la inauguració i la cloenda es facin en ciutats com Vic i Manresa, i estem molt contents que quaranta escoles de quaranta municipis s’hagin ofert a acollir concerts del festival", comenta Llobet.

La gran festa de cloenda serà el 31 de maig a Manresa, amb més de deu espais escènics i una programació musical ininterrompuda durant tota la jornada en el centre històric de la ciutat. “L’experiència és màxima, perquè et trobes en un lloc on hi ha estudiants de música de tota Europa que toquen amb les seves agrupacions musicals, i mentre passeges pots veure una banda d’Alemanya, una orquestra d’Islàndia i un grup francès”, expressa el vicepresident de l'ACEM. 

A més, en el marc del festival també se celebra el MiniRITMIKS, la modalitat del festival destinada exclusivament a l’alumnat de les escoles de música de Catalunya. Hi participaran uns cinc-cents joves de vint centres municipals, que actuaran el dissabte 31 de maig a Manresa durant la jornada de cloenda, amb un total de trenta-quatre agrupacions musicals de diferents estils. 

Espai de convivència i intercanvi cultural

Els vertaders protagonistes seran els prop de quatre mil joves músics, que formen part de cent cinquanta agrupacions musicals i orquestres d’escoles de música de prop d’una vintena de països europeus, que faran les delícies del públic amb el seu talent.

“L’impacte més gran per als joves músics és poder viure un festival d’aquesta mena amb gent d’arreu d’Europa que es dedica al mateix, amb qui es poden conèixer i compartir experiències i vivències”, diu Llobet, qui ja ha participat amb el seu alumnat en altres edicions del RITMIKS que s’han celebrat a Euskadi, els Països Baixos o Luxemburg.

Més enllà dels músics, el coordinador d’aquesta edició també valora molt positivament els aprenentatges que en pot extraure el professorat. “Veure allò que fan els altres i conèixer com treballen escoles d’altres països sempre és molt interessant”, assegura, alhora que reivindica la qualitat de l’educació musical que es fa a Catalunya: “Participar en aquestes trobades també ajuda a valorar el que fem aquí, on l’educació musical és un dels tresors més preuats que tenim com a país”. 

Per a l’ACEM, tirar endavant un festival com el RITMIKS ha suposat un repte organitzatiu de primera magnitud, que no hauria estat possible sense el suport i el finançament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, així com els ajuntaments de Vic i Manresa, especialment, però també dels quaranta ajuntaments dels municipis que acullen els concerts.

“El repte és majúscul perquè passaran moltes coses alhora i en diferents llocs, els actes d’inauguració i cloenda de Vic i Manresa no són fàcils d’organitzar, com tampoc ho és coordinar els quaranta punts de concerts repartits per tota Catalunya; per això hem necessitat professionalitzar al màxim la producció artística”, exposa Llobet. 

Impulsar l’economia local i deixar empremta

Des de la coordinació del festival volen que aquesta edició sigui especial, per això han demanat a les escoles de música que posin especial cura en tot allò que faran i vagin més enllà del concert que organitzin a la seva població. “Algunes escoles, a banda del concert, proposaran activitats complementàries, com actuacions de cultura popular, jam sessions o festes per a les famílies”, expressa el coordinador, qui explica que han demanat a les escoles que, “dins la peculiaritat i la identitat de cada població, ofereixin alguna cosa especial que sigui més que un concert”. 

Un altre dels propòsits de l’organització és que el festival serveixi d’impuls per a l’economia local. “Hem plantejat un festival de quilòmetre zero”, resumeix Llobet. Per això, s’han diversificat al màxim els proveïdors amb la intenció que el festival tingui repercussió en petites empreses, comerços, restaurants i botigues de cada municipi.

Tot aquest esforç cerca que el festival deixi empremta en les persones que vinguin a Catalunya a gaudir del festival. “Volem mostrar com fem les coses aquí, que les assistents se sentin com a casa i puguin conèixer una mica millor la nostra idiosincràsia, les nostres tradicions i la nostra manera de fer”, conclou Llobet, qui expressa el desig que “els concerts apleguin molta gent i que els músics sentin valorada la seva feina”, conclou el Xavier Llobet. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari