Patrimoni cultural

Toc pels Difunts 2016 a Reus

news-iconNotícia > Cultural

El Govern declara els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional

Aquest fet suposa un important reconeixement a tasca dels campaners i un al·licient per a continuar recuperant tocs oblidats.

Seminari Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial.

news-iconNotícia > Cultural

Seminari d'ateneus i patrimoni

L'Edifici de la Pia Almoina de Girona acollirà, el 27 d'octubre, el Seminari “Espais de sociabilitats ateneístiques com a patrimoni material i immaterial“.

Gegants de Reus (font: Reus.cat)

news-iconNotícia > Cultural

Els 7 tresors del patrimoni cultural de Reus

Els Gegants, la Tronada, les Tres Gràcies, el Campanar, el Ball solemne curt de l’Àliga a la Mare de Déu de Misericòrdia, el Vermut i la Plaça Mercadal han estat escollits per la ciutadania com a “Tresors del patrimoni cultural de Reus”.

news-iconNotícia > Econòmic

La UNESCO declara el cooperativisme alemany Patrimoni Cultural Immaterial

Reconeix així l'aportació mundial i transformadora del moviment cooperatiu alemany. La decisió va ser adoptada a finals de 2016 a Etiòpia, on 11 nous elements van ingressar a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El Coro de Sentmenat

news-iconNotícia > Comunitari

El "Coro" de Sentmenat, patrimoni cultural protegit

Aquest reconeixement suposa un nou impuls per a la tasca de “La Patilla”, el grup de socis i sòcies voluntàries que des de fa vuit anys van iniciar la rehabilitació integral de l’edifici.

Façana de La Carboneria. Font: Ateneu Flor de Maig

news-iconNotícia > Comunitari

L'edifici de La Carboneria, inclòs com a patrimoni a protegir

Aquest espai va ser una part molt important del teixit associatiu del barri de Sant Antoni i de la ciutat de Barcelona.

news-iconNotícia > Cultural

Les Falles del Pirineu són Patrimoni de la Humanitat

La UNESCO reconeix les festes del foc d’una seixantena de municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja.

Una de les fotos de l'exposició "Finestres al passat" de Sant Feliu de Llobregat

news-iconNotícia > Cultural

Recuperen el Sant Feliu d'abans, en la Setmana del patrimoni

Fins al 2 de novemebre Sant Feliu de Llobregat torna la mirada enrere amb exposicions, xerrades, itineraris i documentals sobre el seu passat.

Monestir de Sant Llorenç del Munt. Foto guanyadora de Catalunya 2013

news-iconNotícia > Cultural

Vols col·laborar amb la Viquipèdia donant a conèixer el patrimoni cultural català?

Enguany l'edició catalana del concurs Wiki Loves Monuments busca fotografies dels monuments històrics així com persones disposades a crear i ampliar els articles sobre aquests.

Imatge de la plana web de la cooperativa Sambucus

news-iconNotícia > Internacional

Set cooperatives catalanes, a la primera ruta europea Cooproute

La ruta es posarà en marxa l'any vinent amb l'objectiu de difondre la cultura cooperativa, tot vinculant el turisme amb el món cooperatiu.

Falles andorranes

news-iconNotícia > Cultural

Les falles del Pirineu competiran amb les valencianes per ser Patrimoni de la Humanitat

El Govern andorrà promou una candidatura perquè les falles estivals que es realitzen a diferents punts dels Pirineus siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat, competint amb les valencianes.

Gegants a la festa de la Patum l'any 1926

news-iconNotícia > Cultural

41 imatges inèdites de la Patum

El Patronat Municipal de La Patum ha presentat públicament una col·lecció de 41 imatges fins ara inèdites de la històrica festa de Berga, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Imatge de la sessió plenària del Comitè

news-iconNotícia > Cultural

La cultura popular catalana tindrà veu pròpia a la Unesco

L’ENS de l’Associacionisme Cultural ha estat acreditat com a entitat consultiva pel Comitè per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO reunit a Bakú (Azerbatjan) del 2 al 7 de desembre.

Noia fent fotos al Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses. Viquipèdia.

news-iconNotícia > Cultural

Tret de sortida de Wiki Loves Monuments 2013

Durant el mes de setembre milers de voluntaris/àries de més de 50 països compartiran a Internet fotografies de monuments i llocs històrics. Ho faran en el marc de Wiki Loves Monuments i amb la vocació de difondre el patrimoni cultural de la humanitat.

Twit_drac Font: piulemlafesta.cat

news-iconNotícia > Cultural

Neix @piulemlafesta.cat

Es crea un compte de Twitter que narra els principals esdeveniments que han passat al llarg de la festa major de Vilafranca del Penedès, des del 1700 fins a l’actualitat.

Imatge de la presentació de la candidatura a les terres de Lleida

news-iconNotícia > Cultural

La cuina catalana aspira a ser Patrimoni de la Humanitat

La Fundació Institut Català de la Cuina ha impulsat una campanya per tal de que la cuina catalana esdevingui Patrimoni de la Humanitat reconegut per la UNESCO el proper any 2014. Tot i que es requereixen com a mínim un milió de signatures, fins al moment ja s’ha recollit 230.000.

Imatge d'una construcció de muixeranga

news-iconNotícia > Cultural

La muixeranga rep el guardó de Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La muixeranga ha rebut el guardó atorgat per la UNESCO, en un acte d'agermanament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i el Misteri d'Elx.

WIKI Loves Monuments

news-iconNotícia > Informàtic

Nova edició del Wiki Loves Monuments 2012

El concurs Wiki Loves Monuments té l'objectiu de fotografiar i donar a conèixer els monuments del patrimoni cultural d'Europa. Totes les fotografies participants hauran d'estar sota llicència Creative Commons.

Castellers de Vilafranca (Foto: andresumida)

news-iconNotícia > Cultural

Una exposició fotogràfica commemora l'aniversari dels castells com a Patrimoni de la Humanitat

Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat és el nom de l’exposició que s’exhibeix al Jardí del Palau Robert fins al 16 de març del 2012 i que homenatja les persones i colles que han convertit els castells en un símbol de Catalunya i en un dels tresors culturals de la humanitat.

news-iconNotícia > Ambiental

Fent camí a través del català

El Camí és un projecte col·lectiu que té la fita de recórrer a peu tots els territoris de parla catalana. Del 30 d'agost al 4 de setembre, una caminada pels pobles del Montseny permetrà conèixer, tot caminant, un dels trams d'aquesta ruta de gran recorregut que ja s'han senyalitzat.

news-iconNotícia > Cultural

La declaració dels castells Patrimoni de la Humanitat farà créixer l’autoestima dels catalans

El director de la revista Tornaveu, Pere Baltà, assenyala en l’article d’opinió “Dels Xiquets de Valls a la declaració de les colles castelleres Patrimoni de la Humanitat” publicat en el núm. 25 de la revista que “la cultura d’arrels populars s’ha tornat a projectar universalment en ser declarats els castellers Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat”. La declaració, aprovada a Nairobi el dia 16 de novembre per la UNESCO, “dóna visibilitat davant del món a una de les grans singularitats de la cultura tradicional i popular catalana”, amb dos segles d’història documentada.

news-iconNotícia > Cultural

Un treball sobre el correbou de Cardona, guanyador del Premi Joan Amades

El guanyador del 10è Premi de cultura popular Joan Amades que atorga l'Associació Joan Amades dins dels Premis literaris Ciutat de Tarragona, ha estat Jofre Padullés Plata amb l'obra "Festes amb bous. Recorregut pel nostre patrimoni cultural a través del Correbou de Cardona". El veredicte es va conèixer el passat dimarts 23 de novembre.

news-iconNotícia > Cultural

Els castells, Patrimoni de la Humanitat

La tarda del 16 de novembre del 2010 durant la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que ha tingut lloc a Nairobi (Kenya), els castells han estat inscrits a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, després d’un procés que ha durat més de 3 anys. Aquest reconeixement ha d’ajudar a salvaguardar el patrimoni cultural immaterial català.

news-iconNotícia > Cultural

1a Jornada sobre Cultura Tradicional, Administració Local i Institucions

L’objectiu de la Jornada és el de promocionar, difondre i divulgar la cultura popular catalana comptant amb els representants de l’administració i d’aquelles institucions implicades per proposar noves vies de treball i trobar entre tots els participants propostes de millora. La participació és gratuïta prèvia inscripció.

news-iconNotícia > Cultural

Presentat el cartell commemoratiu dels castells a la Unesco

El passat dia 14 doctubre es presentà el cartell commeratiu que el pintor Joan-Pere Viladecans ha preparat per celebrar la inclusió dels castells dins la llista del patrimoni cultural immaterial de la Unesco.

news-iconNotícia > Cultural

Els Castells superen un pas més en el procés de declaració com a Patrimoni de la Humanitat

La UNESCO ha comunicat a la Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat que el dossier de la candidatura ha estat declarat “tècnicament complet”.

news-iconNotícia > Comunitari

170 Xiquets de Valls a Shanghai

La Comissió delegada per la Generalitat de Catalunya per l’Exposició Universal de Shanghai 2010 ha convidat a participar a la Colla Vella dels Xiquets de Valls a participar a la setmana de Catalunya de l’Expo.