Enric Batista: "Posar en valor al poble gitano és decisiu en la lluita pel dret a la no discriminació"
Comparteix
Hem entrevistat al portaveu de l'Agrupació d'Entitats Gitanes dels Països Catalans (Agipcat) per conèixer més profundament el poble gitano i la seva essència.
Quines són les arrels i l'essència del poble gitano?
Som coneguts com a poble rom, roma, romaní o romanó. La nostra cultura, la cultura gitana, és fonamentalment no escrita, de manera que no s'ha conservat per escrit la nostra procedència i informació dels nostres avantpassats.
La nostra història ha estat estudiada sempre pels no romanís, sovint, a través d'un punt de vista fortament etnocentrista. Els primers moviments migratoris daten del segle X, de manera que molta informació s'ha perdut.
Quina és la seva procedència?
Venim de la zona del Punjab, al Nord-oest del subcontinent indi. De la zona en la qual actualment es troba la frontera entre els estats moderns de l'Índia i Pakistan. Vam patir la primera Diàspora del S. XV. L'arribada del Poble Gitano a Europa va ser al segle S. XV.
Avui dia, la comunitat gitana està repartida per tot el món. Entre 10 i 12 milions viuen a Europa, dels quals 750.000 a Espanya i 80.000 a Catalunya. La nostra llengua és el Romaní. El caló és una creació col·lectiva de gitanos espanyols. És a dir, una parla sorgida a Espanya.
Quina és la importància de fer-lo valdre?
Des d'AGIPCAT creiem que posar en valor el poble gitano és un pas transcendental en la lluita pel dret a la no discriminació i la igualtat de tracte. No és el problema d'una minoria social, sinó de tota la societat en conjunt.
Cal defensar i promoure els drets i deures de la comunitat gitanaaixí com els trets identitaris de la cultura gitana com part de la cultura catalana.
L'escola és el pilar bàsic de tota la formació i de la manera d'entendre com ha de funcionar la societat.
Com creieu que es parla del poble gitano als mitjans de comunicació?
Us diré que el tractament que ens donen als mitjans de comunicació és de pertinença ètnica relacionada amb delinqüència, folklore, exclusió i pobresa. Aquest tractament ens perpetua en els rols tradicionals dels grups minoritaris. Els mitjans de comunicació són generadors de construccions socials impregnades de subjectivitat.
Els vincles entre mitjans massius i societat en general es retroalimenten. Aquests mitjans de comunicació massius han esdevingut una font fonamental pel reforç i l'extensió per als prejudicis i estereotips.
Quina creus que és la visió del poble gitano en general a la societat?
La visió que es té no es construeix ni sobre les diferències relatives a les condicions materials de vida ni sobre les suposades diferències culturals. És el resultat d'un procés de discriminació històrica, dissenyada políticament, des de la identitat nacional hegemònica.
La discriminació que pateix el meu poble és acceptat com una forma raonable de racisme. Conseqüentment, l'antigitanisme necessita ser tractat com un operador causal d'una forma de discriminació sistèmica.
El caló és una creació col·lectiva de gitanos espanyols. És a dir, una parla sorgida a Espanya.
Com es poden trencar estereotips i eliminar els prejudicis vers el poble gitano?
Orientant la formulació de polítiques públiques dirigides a combatre el fenomen de l'antigitanisme, en les diferents manifestacions i complexitats.
L'escola és el pilar bàsic de tota la formació i de la manera d'entendre com ha de funcionar la societat. Normalitzar la presència de persones gitanes en tots els estaments de l'administració. Cal veure'ls al professorat, a la salut, a la seguretat, a la política. A aquests referents positius, cal no fer-los invisibles.
Afegeix un nou comentari