Àmbit de la notícia
Cultural

Es busquen donants de veu per fer audiolectures de clàssics catalans

Entitat redactora
Ravalnet
  • Un llibre i uns auriculars
    Font: Kay Lenze (Pixabay)

La UOC engega una campanya compromesa amb la literatura catalana en col·laboració amb Espais Escrits, Òmnium Cultural, l'Associació Amical Wikimedia i altres entitats.

Es busquen donants de veu per construir una xarxa d'un centenar de persones voluntàries que enregistrin i editin audiolectures de les obres clàssiques de la literatura catalana. La campanya de la UOC en col·laboració amb Espais Escrits, Òmnium Cultural, l'Associació Amical Wikimedia i altres entitats compromeses amb la llegua i la cultura catalanes, vol enfortir la presència dels clàssics de la literatura catalana en l'entorn digital publicant-los en plataformes obertes perquè tothom pugui escoltar-los i gaudir-los.

La proposta participativa incentiva el treball en equip i l'ús del programari lliure.

Aquests són els passos que heu de seguir si voleu participar-hi:

  1. Impulseu el vostre equip. Recomanen treballar en equip ja que "hi ha diverses tasques separables" com són la lectura, la gravació, l'edició o la publicació. Si no trobes aliances pot fer una crida a través del compte de Twitter @donantsdeveu
  2. Trieu l'obra. Hi ha una llista d'obres proposades i es recomana triar-ne una de domini públic. Un cop triada, cal informar a @donantsdeveu i que inscriviu el vostre projecte dins de la pàgina que ha habilitat la Viquipèdia.
  3. Enregistreu l'audiolectura. Es pot fer amb el mòbil o la webcam. L'organització posa a disposició dels voluntaris un manual per a la lectura en veu alta.
  4. Editeu les gravacions. L'organització recomana fer-ho amb el 'software' de programari lliure en català Audacity i ofereix un tutorial sobre el programa i un d'edició.
  5. Comproveu i publiqueu en línia. L'organització demana que cada capítol o secció es guardi per separat en format mono 128 Kbps MP3 i/o en format mono Ogg Vorbis, i que es nomenin i numerin els documents. Posteriorment, s'hauran de carregar a LibriVox, Wikimedia o allà on ho vulgueu fer. Cal que una persona se’ls escolti de dalt a baix per comprovar que no hi ha lapsus greus(silencis, repeticions, interrupcions).
  6. Publiqueu l'obra a Librivox. L'organització recomana que aneu a https://librivox.org/pages/volunteer-for-librivox/ i seguiu les instruccions. En cas que no sigui de domini públic, caldrà que busqueu altres formes de publicació amb el permís d’autors/hereus. Si l’obra té llicència Creative Commons, aleshores es podrà publicar a Wikimedia Commons.
  7. Compartiu-ho amb tothom. Envieu l'enllaç a @donantsdeveu i el difondran per les xarxes de les entitats col·laboradores.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari