Falset acollirà el 1r Congrés de Jota en territoris de parla catalana
Comparteix
L’esdeveniment reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica per posar en comú les recerques més recents i per debatre l’estat actual d’aquesta manifestació cultural en aquest conjunt de territoris.
El castell de Falset acollirà, els pròxims 19, 20 i 21 d’octubre, la celebració del 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana. El programa inclou comunicacions de caràcter acadèmic que s’alternaran amb activitats de caire lúdic i actuacions, que es complementaran amb exposicions i presentacions.
Quins aspectes concrets es tractaran?
En l’apartat d’aspectes històrics es pretén analitzar el fet que la Jota és un dels casos més complexes de relació entre els àmbits popular i “acadèmic” tal com demostra el fet que diferents autors clàssics l’incorporen com gènere a les seves obres.
El segon àmbit se centra en la reflexió entorn la construcció d’una identitat col·lectiva al voltant de la Jota.
El tercer eix que tracta l’ús i funció té com a objectiu donar visibilitat sobretot als usos i funcions més actuals que permeten traçar un mapa de la vigència de la jota en els territoris que ens ocupen.
Finalment, el quart eix, formes de transmissió, pretén posar sobre la taula els múltiples espais que avui i al llarg del temps han permès la transmissió de la jota: la vida quotidiana, la festa, l’educació formal, la informal, etc.
Les diferents intervencions del congrés abordaran la Jota des de la vessant musical, la del cant i la de la dansa.
Què és exactament la Jota?
La jota és una música, un cant i una dansa de parella -tot i que també es pot ballar individualment- estesa per gran part de la península Ibèrica i les illes Balears i Canàries, així com per diferents punts de l’Amèrica Llatina. A Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l’Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l’Ebre i el Priorat. Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s’ha mantingut viva fins l’actualitat, tan en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada.
El congrés està organitzat conjuntament pel Departament de Cultura, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, amb la col·laboració entre d’altres de l’Associació Cultural "La Clavellinera", Espai de So, Trencadansa, Escola de música tradicional ebrenca Lo Canalero i Rondalla dels Ports, la Casa de la Jota, els Dulzaineros del Bajo Aragón, el Centre d’Estudis del Masroig i d’un nombre important d’entitats culturals locals.
Afegeix un nou comentari