Festes que no et pots perdre al juliol

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Festes que no et pots perdre al juliol

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La calor fa bullir l'olla a les agendes de tots els municipis catalans. Aquí tens algunes propostes!

El Festival Internacional de Teatre i Animació torna a reunir a Viladecans, el primer cap de setmana de juliol, la més variada i atractiva oferta d’espectacles de carrer. En la seva 27a edició, el certamen desplega una programació d’allò més completa, on tenen cabuda tot tipus d’actuacions, des de teatre fins a música o dansa, passant per circ, màgia, clown, espectacles pirotècnics o instal·lacions lúdiques.

  • Rubifolk (Rubí, Vallès Occidental - del 7 al 10 de juliol)

És el Festival Internacional de Dansa Tradicional, que organitza L'Esbart de Rubí, i que enguany celebrarà la 15ena edició. La ciutat, durant uns quants dies, assaboreix el millor folklore internacional amb la presència de grups d’arreu del món. La mostra pretén donar a conèixer la diversitat cultural a partir de la cultura tradicional i popular. Enguany, l’organització ha apostat de nou per tornar a fer crida a famílies acollidores per donar allotjament als participants.

  • Escaldàrium (Caldes de Montbui, Vallès Oriental - 9 de juliol)

Fa 25 anys que va néixer la Festa del Foc i l’Aigua a la vila, de la mà del Ball de Diables de Caldes. Un dels trets diferencials és que l’Escaldàrium té la seva pròpia música: una sèrie de deu danses compostes per a la bogeria que es viu als voltants de la font termal del Lleó, on es congrega una munió de gent que acabarà molla.

  • Transsegre (Balaguer, la Noguera - 8, 9 i 10 de juliol)

Calor, aigua, imaginació i un gran ambient festiu, són els principals ingredients de la Transsegre, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens esbojarrat i no competitiu sobre originals construccions artesanes que cada any aplega més participants entusiastes.

  • Falles a l’Alta Ribagorça (2, 8, 15 i 23 de juliol)

Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya és el que es baixa fins al poble amb les falles, i es passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble. Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargada, que preparen els joves de cada poble. Es celebren baixades de falles el 2 de juliol, a Barruera; el 8, a Erill de la Vall; el 15, a Taüll i el 23, a Llesp).

Durant dos dies, Tàrrega ofereix actuacions en directe de formacions musicals emergents del nostre país així com propostes consolidades del panorama musical. El certamen ha esdevingut, amb 7.000 visitants, l’aparador musical estiuenc de la província de Lleida. A la 19ena edició actuaran: Skatalites, Blaumut, Sabor de Gràcia, Joan Garriga&Madjid Fahem, La Terrasseta de Preixens, El Son de la Chama, Carlitos Miñarro, Xaluq, Dr. Ring Ding, The New Catalan Ensemble, Ponent Roots.

La festa de la font que raja cava. Ras i curt. Comença al vespre quan es tanca l'accés a la Plaça Major -amb unes 3.000 persones- i es prepara tot l'operatiu que connecta l'Ajuntament amb la font. Per accedir a l'espai de la festa - els voltants de la font-, cap a quarts de dotze de la nit quan s'obren els accessos, cal pagar un tiquet que dóna dret a beure tantes copes de cava com es vulgui.

El fabiol, la Colcada, les candeletes, el Jaleo, l’aigua-ros repartit pels caixers a la plaça S’algaret … Són elements que els peninsulars només poden conéixer si viuen des de dins la festa en honor a Sant Antoni que li dedica el municipi de Fornells.

És un festival de música tradicional i popular dedicat a l'acordió diatònic que cada any aplega a Arsèguel a intèrprets d’aquest instrument i formacions musicals de totes les contrades del país i també d'altres països d'arreu del món, especialment d'Amèrica i Europa.

Multidisciplinar, la cita té una durada de tres setmanes i inclou espectacles de teatre, dansa i música sobre el ric noble de la mitologia catalana. Un dels actes centrals i origen del cicle és la representació de la llegenda del comte Arnau que cada any realitza el grup de teatre amateur local.

Afegeix un comentari nou