III Beca Terra d'Ateneus

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

III Beca Terra d'Ateneus

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya convoquen la III Beca de recerca històrica amb la voluntat d'impulsar la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic.

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) convoquen la tercera edició de la Beca de recerca històrica «Terra d’Ateneus». Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’Editorial Afers, es va crear el 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria és oberta a tots els investigadors i investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 28 d’octubre de 2016. El lliurament del treball finalitzat s’ha de fer com a màxim a mitjans del mes de desembre de 2017.

Segons les bases, la proposta haurà d’incloure l’estudi, com a mínim, de dos ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l’hora de puntuar els treballs presentats es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants i es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida. Els treballs, junt a la sol·licitud, s’hauran d’enviar obligatòriament per correu postal (Institut Ramon Muntaner, Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre N-420 s/n, Móra la Nova 43770, Ribera d'Ebre), tot i que també s’ha de fer arribar per correu electrònic a juditvidal@irmu.org.

La Beca Terra d'Ateneus ha fet possible la publicació de dos volums de la col·lecció «Terra d'Ateneus» (Editorial Afers): "Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a Vic (1848-1902)", de David Cao Costoya, guanyador de la I Beca Terra d'Ateneus (2014); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo, guanyador de la II Beca Terra d'Ateneus (2015), que es publicarà abans de finalitzar l'any 2016.

Aquesta beca conjunta s'emmarca dins el Pla de l'Associacionisme Cultural 2014-2016 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el patrocini de l'Obra Social de la Caixa i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Consulta les bases de la Beca.

Afegeix un comentari nou