Joan Melero: “La convocatòria ens permetrà impulsar accions que retornaran al territori”
Comparteix
El director de la Fundació Pinnae presenta les novetats de la setena edició de la convocatòria d'ajuts a l'Impuls pel Territori.
La convocatòria de projectes ‘Impuls pel Territori’ de la Fundació Pinnae arriba a la setena edició amb un pressupost sense precedents i ampliant el seu abast a la recerca biomèdica o social. Joan Melero, director de la fundació, destaca la rellevància d’aquesta convocatòria en el seu context poblacional i social, i reflexiona sobre el rol de l’entitat en l’impuls dels projectes del tercer sector a la Vegueria del Penedès.
Últimament, heu redefinit una mica la missió de la Fundació Pinnae. A què respon aquest canvi?
Els canvis socials i socioeconòmics ens envolten, vivim en un plànol territorial supeditat a allò que passa al món, és una petita escala en un marc més gran on es donen unes vulnerabilitats. L’any passat va finalitzar la vigència del nostre anterior Pla Estratègic, i tot i que havíem complert tots els objectius, la realitat canviant que ens envolta demanava una redefinició per al període 2025-2029 que abordés els nous reptes que tenim al davant en el context poblacional i social en què estem immersos.
Es tracta de donar resposta a les necessitats socials, econòmiques, d’immigració, d’inclusió, d’integració, però també de participació. La redefinició de la missió de la Fundació Pinnae va ser en aquesta línia, en la de la voluntat d’estimular la participació. També hem inclòs, a les nostres categories de treball tradicionals (la promoció cultural i econòmica, l’acció social, la preservació ambiental i la gent gran), la infància, joventut i adolescència.
Enguany heu engegat la setena convocatòria ‘Impuls pel Territori’. S’hi obre una nova modalitat, la D, ‘De promoció de la recerca biomèdica o social’. En què consisteix aquesta modalitat?
L’experiència d’algunes de les darreres col·laboracions amb entitats ens va donar la idea d’impulsar la recerca o la investigació i incorporar en aquesta setena edició una nova línia d'ajuts, la Modalitat D, per a projectes d’investigació i recerca biomèdica o social. Aquesta modalitat pretén donar suport a propostes d’aquesta tipologia impulsades per entitats, sigui per iniciativa pròpia o com a entitats estimuladores de l’acció. Posem el focus en investigacions que puguin desenvolupar institucions de caràcter públic o vinculats a universitats públiques, que no es podrien dur a terme amb finançament directe.
Aquesta modalitat se suma així a les altres tres que s’han impulsat des de l’inici de la convocatòria: la modalitat A, de projectes socials; la B, per a projectes culturals, artístics, esportius i d’hàbits saludables, i la C, per a programes mediambientals. La incorporació de la quarta línia és potser allò que més ha motivat l’augment de la dotació de la convocatòria, que ha passat de 500.000 euros a 600.000 euros. És una quantitat molt elevada.
Destacaries alguna novetat més d’aquesta edició?
Sí. Pel que fa a l’avaluació de les propostes, per exemple. No només tenim especial sensibilitat amb l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, sinó també amb aspectes relacionats amb la integració i especialment amb la participació, i pensant en el voluntariat, que dins de l’avaluació de projectes considerem un element de valor addicional.
Com definiries el vincle de la Fundació Pinnae i de la convocatòria amb la Vegueria Penedès?
Desenvolupem la nostra tasca preferentment en el que és el nostre territori natural d’actuació i el nostre marc territorial d’acció establert pels estatuts, la Vegueria del Penedès. Tampoc podríem abastar més. Això no vol dir, però, que la convocatòria estigui tancada al Penedès. El que volem és donar prioritat al territori, a les entitats que hi tenen la seu o a aquelles que tot i ser en altres llocs desenvolupin la seva activitat o acció, sigui puntal, esporàdica o permanent, al territori.
L’objectiu és captar el talent de les entitats i les capacitats per revertir, sumar i multiplicar impactes en el territori i les persones que hi viuen, que és la nostra prioritat.
Seguint per aquí, i a efectes pràctics: quines entitats poden presentar-se a la convocatòria, com ho han de fer, i en quin termini?
Es poden presentar a la convocatòria ‘Impuls pel territori’ entitats de l’economia social, sobretot de perfil fundacional o associatiu, i també cooperatives d’inserció laboral. El termini per presentar-se finalitza el 29 d’abril, inclòs. Es poden trobar les bases i els quatre formularis, un per a cada modalitat, amb la documentació necessària per a presentar-se a la web de la convocatòria.
Hi ha formularis diferents per a cada modalitat perquè hi ha diferències entre les línies, i el procés de presentació vol ser el més igualitari possible, de manera que no calgui que les entitats tinguin una gran estructura per poder presentar-se. Omplint degudament el formulari, qualsevol entitat complirà amb el reglament exigit.
Els ajuts són diferents per a cada modalitat?
Sí, els màxims canvien. Per a la modalitat A, de projectes socials, l’entitat pot acabar rebent fins a 25.000 euros. Per a la B, el perfil cultural i artístic, l’import màxim de suport pot arribar fins als 10.000 euros. La modalitat C, de l’àmbit mediambiental, suposa un ajut màxim de fins a 15.000 euros. I finalment, la nova modalitat D, de recerca i investigació, pot arribar a oferir la quantitat de fins a 50.000 euros, perquè creiem que és un esforç econòmic molt important.
Les dotacions totals per a cada modalitat també varien: per a la modalitat A es reserven 325.000 euros; per a la B, 100.000; per a la C, 75.000; i per a la D, 100.000 euros. Així mateix, també es contempla que si en alguna de les modalitats B, C o D hi ha un excedent, passaria a la modalitat A.
I ara que queden pocs dies per acabar el termini, què diries a les entitats que tenen dubtes sobre si presentar-se a la convocatòria?
Doncs que s’animin a presentar-se. Ja hem rebut moltes sol·licituds, déu-n’hi-do, aquest any! I esperem que se’n presentin moltes més. També aconsello que no ho deixin pel final, perquè si no tot anirà massa just.
Estem convençuts que hi haurà projectes d’una qualitat altíssima, com en els últims anys, que ens permetran impulsar diferents accions que retornaran al territori i ajudaran molta gent a viure i estar millor, a fer que aquesta societat sigui més justa i més inclusiva.
En aquesta línia, com valores les anteriors edicions? Quin és l’impacte que creus que han tingut en el territori?
Les sis edicions anteriors han estat molt potents. L’any passat es van presentar 86 entitats, i es va donar suport a 32 projectes en total. En tota la història de la convocatòria s’han impulsat 113 propostes per valor d’1.757.500 euros, i les persones beneficiàries han estat un total de 79.074. Aquí cal tenir en compte que la dotació no ha estat sempre la mateixa. El 2018, el primer any de la convocatòria, la dotació era de 100.000 euros, i amb un gran esforç de la Fundació, i es van seleccionar només sis entitats.
Enguany la dotació és de 600.000 euros, una dimensió sense precedents en els anys que fa que obrim la convocatòria. Amb aquesta quantitat, estimem que podrem donar suport a unes 35 o 36 entitats, i l’impacte en persones serà molt elevat. La innovació social i l’aportació de talent que això implica per a nosaltres és clau i fonamental, aportar aquest petit gran tresor és meravellós. I encara és més significatiu si considerem l’efecte d’espiral que generem amb l’acció de voluntariat i de participació ciutadana, perquè no només fem bullir l’olla amb projectes concrets, sinó que apostem per la generació de xarxa entre entitats i persones, perquè fa maco sentir-se part d’aquests projectes, i el retorn és molt més que econòmic.
En relació amb això, i també amb aquest ànim, enguany també heu engegat una nova plataforma d'impuls del voluntariat. En què consisteix?
Ja fa 10 anys que som entitat de voluntariat amb activitats pròpies, però com ens vinculàvem sempre amb entitats d’altres àmbits, com l’educació, la salut o el mediambient, hi havia persones del nostre equip de voluntariat que ens demanaven fer altres coses. A més, durant els darrers dos anys hem estat estudiant què feien la resta d’entitats en aquest àmbit, i hem pogut comprovar que moltes vegades es treballa més des del cor que des del cap. Se sol gestionar el voluntariat com una activitat festivo-graciable, que quan no es compleixen les obligacions de la Llei del Voluntariat i altres derivades pot esdevenir una experiència traumàtica. Veient aquest context, vam tenir la idea de constituir-nos com a entitat de primer nivell i impulsora de voluntariat.
D’aquí vam crear la nostra nova plataforma de voluntariat. El que fem és donar visibilitat a les crides de voluntariat d’altres entitats amb les quals s’ha firmat prèviament un conveni, juntament amb les nostres pròpies. Aquest estableix que els seus programes s’adhereixen al nostre pla de voluntariat i estaran coberts per l’assegurança d’accidents i de responsabilitat civil. També assessorem aquestes entitats per a que compleixin amb totes les obligacions legals del voluntariat. De moment, tenim una xarxa de 24 entitats adherides, i en tenim deu o dotze més a l’espera del conveni. Això vol dir que hi ha activitats de moltíssimes àrees, i a més no hi ha tampoc limitació de territori, hi ha accions per tota Catalunya.
Afegeix un nou comentari