Josep Viana: “L’associacionisme i la cultura popular han estat una escola de ciutadania, democràcia popular i participativa”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Josep Viana: “L’associacionisme i la cultura popular han estat una escola de ciutadania, democràcia popular i participativa”

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català celebrarà la primera edició dels Premis Antoni Carné, el 21 de març (19h) a l'Antiga Fàbrica Damm.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) homenatjarà l'àmbit i la figura del fundador i primer president de l'entitat, Antoni Carné i Parramon (1954 - 2015), a la primera edició dels Premis Antoni Carné, el 21 de març (19h) a l'Antiga Fàbrica Damm (Barcelona).

Josep Viana és l'actual president de l'ENS:

Quins són els valors de l’associacionisme i la cultura popular catalans?

La implicació de les persones en diferents associacions culturals ha estat singular i definitòria a Catalunya des de fa més de 150 anys. L’associacionisme i la cultura popular han estat una escola de ciutadania, democràcia popular i participativa. Ha estat bressol d’un debat i diàleg entre diferents entitats, que ha fructificat amb l’adveniment de la democràcia i d’altres elements sociopolítics imprescindibles pel país que hem configurat.

“Carné cimentava la presència mediàtica de l’associacionisme cultural dins de la societat de la informació actual”.


Què va aportar Antoni Carné a l'associacionisme cultural català?

La seva petjada ha estat molt important dins de l’àmbit. Era un dinamitzador cultural en tota regla; era un líder que va tenir una visió lúcida: defensava que la unió de totes les entitats de l’associacionisme i la cultura popular catalanes aportaria visibilitat del moviment al seu entorn i més enllà. Cimentava la presència mediàtica de l’associacionisme cultural dins de la societat de la informació actual. D’altra banda, va fer una gran tasca com a integrador transversal entre diferents àmbits, i d’interlocutor vàlid entre administracions al llarg de dotze anys. A més, la seva figura com a dinamitzador cultural ha estat cabdal dins de l’associacionisme cultural del país. Va posar en valor activitats i espais de reflexió que encara avui són referents en el desenvolupament de les entitats, federacions, agrupacions, ... del país.


Què ha dut a l'ENS a organitzar els I Premis Antoni Carné?

La idea va sorgir de la Junta Directiva de l’ENS, que va voler homenatjar la figura de Carné, i a més, donar visibilitat a les entitats en el seu entorn natural d’activitat. La seva influència en el seu entorn social i al país és el que el certamen vol destacar per a que repercuteixi socialment.

“Volem recollir uns referents d’excel·lència per a la resta de comunitat associativa”.


Catalunya reconeix el compromís i feina desinteressada que es fa des de l'associacionisme cultural?

Volem que els I Premis Antoni Carné serveixin per a posar de relleu l’associacionisme cultural català, que de vegades no és suficientment reconegut, malgrat la gran tasca que ha fet, i fa, a casa nostra. La capacitat de mobilització, la innovació i la qualitat de les propostes i la implicació de les entitats en el seu entorn són valors que avalua i recull el certamen. En definitiva, volem recollir uns referents d’excel·lència per a la resta de comunitat associativa.


Quines distincions lliurareu al certamen?

Lliurarem tres premis: al mitjà/persona de comunicació; a la persona i a l’entitat, per posar de relleu l’associacionisme i la cultura popular catalanes. El jurat ho ha tingut molt difícil per la gran qualitat de les bones pràctiques de les propostes. Però calia deliberar. La implicació de l’entitat al seu entorn; la capacitat de mobilització dels projectes; la innovació i/o renovació de les iniciatives impulsades; o la sostenibilitat han estat criteris avaluats pel jurat.

Afegeix un comentari nou