La Fundació La Roda programa espectacles, tallers i jocs per Carnestoltes

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Fundació La Roda programa activitats per Carnestoltes, però també durant altres celebracions i moments assenyalats al llarg de l'any. Font: Fundació La Roda
La Fundació La Roda programa activitats per Carnestoltes, però també durant altres celebracions i moments assenyalats al llarg de l'any. Font: Fundació La Roda
L'entitat programa tallers, jocs i espectacles en l'àmbit familiar i de tots els gèneres, com ara la màgia, l'animació, titelles, el circ, teatre infantil i conta contes. Font: Fundació La Roda
L'entitat programa tallers, jocs i espectacles en l'àmbit familiar i de tots els gèneres, com ara la màgia, l'animació, titelles, el circ, teatre infantil i conta contes. Font: Fundació La Roda
Imatge d'arxiu d'una activitat a la plaça del Rei de Barcelona durant Carnestoltes. Font: Fundació La Roda
Imatge d'arxiu d'una activitat a la plaça del Rei de Barcelona durant Carnestoltes. Font: Fundació La Roda

La Fundació La Roda programa espectacles, tallers i jocs per Carnestoltes

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Anna Corbella, la presidenta d’aquesta entitat amb més de quaranta-cinc anys de trajectòria, destaca la importància d’impulsar la cultura, la llengua i les tradicions de casa nostra.

El Carnestoltes és una de les festivitats més esperades de l'any a Catalunya. Un cop passades les festes de Nadal, i després de tornar a la rutina i d'acostumar-nos al fred que ens porta l'inici d'aquest nou any, a mitjan febrer ens esperen uns dies de diversió i disbauxa, un moment per disfressar-se, jugar, ballar i cantar, que es viu amb molta alegria, especialment entre la canalla. Enguany, el Carnestoltes se celebrarà del 16 al 22 de febrer, una data que es calcula a partir de l'inici de la Setmana Santa, i el període de Quaresma que la precedeix.

Tot i el seu caràcter internacional, el Carnaval és una de les celebracions més arrelades al nostre territori. S’inicia amb el Dijous Gras, dia que dona el tret de sortida a més a l’arribada del rei Carnestoltes. L’esbojarrat personatge és la figura central d’aquesta festivitat que se celebra arreu de Catalunya, però que agafa gran importància a municipis com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Torelló, Solsona o Barcelona, cadascun d'ells amb les seves particularitats. Les celebracions finalitzen el Dimecres de Cendra, dia de l'enterrament de la sardina.

En aquest període, moltes organitzacions es plantegen organitzar activitats, sobretot destinades a un públic familiar. No obstant això, no totes tenen els mitjans per fer-ho. És per això que entitats amb gran experiència en aquest àmbit, com la Fundació La Roda, programen espectacles, tallers, jocs i altres activitats culturals diverses, tant per a les entitats, com pels ajuntaments, administracions o empreses que ho sol·licitin.

L'Anna Corbella, directora de la Fundació La Roda, ens explica que des de l'entitat s'ofereix una gran diversitat d'espectacles i altres activitats durant aquesta festivitat, com ara l'animació musical per amenitzar carnavals infantils; espectacles itinerants amb música; xanqueres i altres personatges per amenitzar rues de carnaval; tallers de maquillatge, màscares i disfresses amb elements reciclats per preparar carnaval sostenible, i un llarg etcètera.

A banda del Carnestoltes, l'entitat ofereix espectacles amb valor social i en disciplines com la màgia, l'animació, titelles, el circ, teatre infantil o el conta contes, al llarg de l'any. "Amb les entitats treballem la programació d'espectacles, tallers i jocs al voltant de temàtiques que els hi puguin interessar, com ara el dia internacional dels drets dels infants, dia de la no-violència i la pau, la perspectiva de gènere, festes de final de curs, i tot el que fa referència al calendari festiu com el Tió, Sant Jordi, la festa de la primavera, la gresca d'estiu o la Castanyada", explica Corbella.

Les organitzacions interessades poden demanar pressupost de les programacions de manera gratuïta.

Lleure, tradicions, cultura, llengua i cohesió social

El compromís de la Fundació La Roda amb l'impuls d'activitats d'educació en el lleure durant la celebració de les tradicions catalanes més arrelades no és casualitat, sinó que respon al treball que fa l'entitat per assolir alguns dels objectius amb els quals va iniciar el seu camí, sempre amb el repte d'afavorir la cohesió social: incidir en l'educació en el lleure infantil i juvenil, així com en els valors amb els quals compta, i difondre la llengua, la cultura i les tradicions de Catalunya. Aquests dos aspectes vertebren tots els projectes que duu a terme la fundació.

​"Creiem que és molt important impulsar la cultura, la llengua i les tradicions de casa nostra", insisteix la directora de la Fundació La Roda. Aquest objectiu, segons diu Corbella, és relativament assequible als pobles, no tan així als barris de Barcelona i la seva àrea d'influència. "La cultura popular esdevé, en l'àmbit territorial on més treballa la nostra fundació, un element de cohesió social perquè afavoreix la convivència i ens permet connectar-la amb tot el veïnatge, sigui quina sigui la seva procedència", afirma Corbella.

Per tal de repercutir en aquest manteniment de la cultura, la llengua i les tradicions del nostre país, i fer-ho a través de l'educació en el lleure, l'entitat treballa en xarxa amb entitats dels barris que coneixen la realitat de l'espai on se situen i treballen. Així, realitza en una programació de tallers, jocs i espectacles en l'àmbit familiar i de tots els gèneres, generant unes propostes que alhora "recolzen la tasca que fan aquestes entitats des de l'educació en el lleure, afavorint l'ús de la llengua catalana i difonent la nostra cultura", afirma Corbella.

Aquest treball en xarxa que es produeix entre les entitats, o amb les administracions, diu Corbella des de la Fundació La Roda, té una sèrie de beneficis, com el fet de poder compartir experiència cultural, artística i educativa, la difusió de la feina feta, o la creació de sinergies entre tots els actors de la cultura, de la política, de les entitats socials, fent una xarxa real de coneixement per un món millor. "Això no ho podem fer sols", afegeix.

Una llarga trajectòria

La història de La Roda comença l'any 1977, quan quatre associacions de veïns i veïnes de Barcelona que veien necessari portar la cultura de casa nostra a barris allà a on no arribava. Ara ja són seixanta les entitats infantils i juvenils d'arreu de Catalunya adherides a La Roda que fan una gran tasca, amb monitors i voluntaris que s'ocupen de l'educació en l'àmbit no formal dels infants, i que creuen en la cultura com a eina transformadora.

Durant més de quaranta-cinc anys de vida, la Fundació Roda ha impulsat nombrosos projectes interessants. Una de les activitats més destacades de l'entitat durant tots aquests anys, ha estat la Tamborinada, una festa diversa, solidària i popular, a través de la qual l'entitat mostra la feina educativa i dinamitzadora que fa als barris durant l'any. D'altres projectes que destaca Corbella són la iniciativa associativa 'Fem Festa Fem Barri' o la plataforma telemàtica 'El planeta dels Contes'.

La directora de la Fundació La Roda explica que el 'Fem Festa Fem Barri' "dona vida a més de dues-centes companyies d'una qualitat excel·lent que es dediquen al món de l'espectacle familiar, de la cultura popular i de l'educació en el lleure, i que reforça les línies educatives i d'integració de les entitats adherides a la Fundació La Roda".

D'altra banda, 'El planeta dels Contes', és una plataforma digital "des de la qual infants, famílies i educadors poden gaudir de forma fàcil i accessible de vídeos de contes, cançons o petites peces de teatre en llengua catalana. Es tracta d'un espai segur i fiable, on companyies especialitzades en teatre familiar proposen continguts de qualitat i amb perspectiva inclusiva, de gènere, mediambiental, de consum responsable, de diversitat familiar i intercultural", descriu Corbella.

La trajectòria de la Fundació La Roda és llarga, però no escapen a aquests moments complexos en el qual tots i totes vivim. "Malgrat aquesta incertesa, continuem fent la feina que ens toca. Si alguna cosa té de valuosa l'entitat, és aquesta capacitat d'integració i de lluita: sabem que res no és fàcil, però que tot és possible si s'hi posa voluntat i compromís", manifesta.

Afegeix un comentari nou