La narració oral aterra un any més a Barcelona, amb el silenci com a element principal

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Del 14 al 25 d'octubre se celebra la catorzena edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots, i aterra a diferents espais de la ciutat. Font: Munt de Mots
Del 14 al 25 d'octubre se celebra la catorzena edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots, i aterra a diferents espais de la ciutat. Font: Munt de Mots
El festival és acollit per diferents centres cívics, biblioteques, escoles i altres espais, i l'objectiu principal és promoure la narració oral. Font: Munt de Mots
El festival és acollit per diferents centres cívics, biblioteques, escoles i altres espais, i l'objectiu principal és promoure la narració oral. Font: Munt de Mots
Enguany, el festival presenta diferents novetats, com les participants de les conferències, una ruta de contes i el projecte 'Un contaire a la teva escola'. Font: Munt de Mots
Enguany, el festival presenta diferents novetats, com les participants de les conferències, una ruta de contes i el projecte 'Un contaire a la teva escola'. Font: Munt de Mots

La narració oral aterra un any més a Barcelona, amb el silenci com a element principal

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Del 14 al 25 d’octubre se celebra la catorzena edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots, organitzat per l’Associació Munt de Paraules, i enguany compta amb un ampli ventall de novetats.

Contes, històries, relats, poemes… la narració oral és una disciplina artística que té presència a les nostres vides des de la infància, més enllà del context escènic, i és una manera ferma de promoure els valors de la cultura i la llengua. Actualment, l’estat de salut d’aquest àmbit travessa una crisi equiparable a la que afecta el sector cultural i altres arts escèniques.

“Sembla que el públic ha variat els gustos i hàbits, i estem intentant descobrir quins són. Al final, el que sí que hem notat és una disminució en l’afluència de públic a les sales i, malauradament, hem presenciat el tancament d’espais de narració oral que semblaven molt consolidats”, explica Rubén Martínez, fundador i director del Festival Munt de Mots.

Precisament, el festival neix el 2010, en un context d’auge de la narració oral i es consolida a Catalunya com el Festival de Narració Oral de Barcelona. Enguany, se celebra la catorzena edició, del 14 al 25 d’octubre, i es desplegarà per diferents escoles, biblioteques, centres cívics i hospitals. Un any en què arriben diverses novetats que completen una programació d'allò més completa. L'organitza l'Associació Munt de Paraules.

Promoure la narració oral com un art escènic amb potencial

L’objectiu principal del Munt de Mots és promocionar la narració oral, donant suport a espais de narració on les narradores poden mostrar la seva feina, consolidar els que ja existeixen i crear-ne de nous. A més, també es vol promoure aquesta disciplina artística entre persones i institucions que no la coneixen i, alhora, ser un trampolí per a les narradores.

El lema que encapçala el festival és “el silenci també compta”. La premissa convida a reflexionar sobre l’efecte de la tecnologia sobre les nostres vides i l’aïllament que aquesta ens provoca. “Els éssers humans estem sotmesos a tantíssim soroll… és tanta l’allau d’informació que nosaltres considerem el silenci com el punt de partida per començar a escoltar i prestar atenció a tot el que ens envolta”, reflexiona Martínez.

Afegeix que hi ha dos vessants o temàtiques que tractaran en el marc del festival: per una banda, el fet de trobar-se amb la narradora oral i l’espectacle de la narració; per l'altra, la reflexió i la informació. La programació és variada i compta amb un ampli ventall de tallers, actuacions i activitats per a tota la família.

Una catorzena edició plena de novetats

Un dels tallers principals que es destaca des de l’organització és ‘Com explicar contes als teus fills (i triomfar!)’, de la mà del Centre d’Interès en la Narració Oral, a la biblioteca Vila de Gràcia, el dissabte 14 d’octubre. Pel que fa a les conferències, com a novetat, aquest any se celebraran al Servei de Documentació i Literatura Infantil i Juvenil, també de la biblioteca Vila de Gràcia, el divendres 20 d’octubre, a partir de les 10 h.

Enguany, una altra de les novetats que presenta el Munt de Mots és l’assistència de les narradores orals i escriptores Paula Carballeira i Pablo Albo, que compten amb una obra molt extensa i premiada, i amb una experiència professional exitosa. “La Paula, a més, és dramaturga i aquest any ha guanyat el Premi Nacional de Literatura Dramàtica. Tot el que aportaran serà molt interessant”, detalla Rubén Martínez.

A més, aquest any és la primera vegada que el festival rep un narrador de Guatemala, dins de la cartera de narradores internacionals, i aquest és l'Alexis Herrera. Els seus espectacles són ‘Relatos garabatos’, el dimarts 17 d’octubre, a les 18.30 h, a la Bibliomercat de l’Hospitalet de Llobregat, i el divendres 20 d’octubre, a les 18 h, al centre cívic Font de la Guatlla; i ‘Barrio leyenda’, el dimecres 18 d’octubre, a les 17.30 h, a la biblioteca Gabriel García Márquez.

A més, també es presenta la ruta de contes al barri de Gràcia, des de la biblioteca Jaume Fuster fins a la biblioteca Vila de Gràcia. Se celebra el dimarts 17 d’octubre, a les 17.30 h i és una manera de fer que el barri, els seus carrers i les seves places, siguin l’escenari dels contes i les narracions orals. “Es faran parades a diversos indrets on explicarem diferents contes. És una sessió itinerant molt original i divertida”, expressa el director de Munt de Mots.

La participació en l’activitat de la ruta de contes compta amb un formulari d’inscripció, ja que les places són limitades. El programa complet es pot trobar a la pàgina web, on es desglossa tota la informació necessària.

L’associació presenta un nou projecte, en el marc del festival

Per acabar, la darrera novetat que es presenta enguany és l’inici del projecte ‘Un contaire a la teva escola’, que elabora la mateixa Associació Munt de Paraules. “Feia temps que el festival intentava vincular-se amb les escoles, ja que és on trobem gran part del públic natural que tenen els contes. La idea de la iniciativa és formar els infants perquè narrin contes”, explica Rubén Martínez.

De moment, participen aquest any l’Escola Turó de Viver i l’Escola Eduard Marquina, i l’associació fa coincidir el Munt de Mots amb les primeres sessions del projecte.

“Al final, nosaltres també posem a la disposició de la gent espais on tothom pot aixecar-se i explicar el seu conte. Crec que el festival és bàsic i fonamental, i és necessari oferir espais perquè tothom pugui explicar la seva història. La narració oral també és una conversa”, conclou Martínez.

Afegeix un comentari nou