Les 10 activitats de cultura popular imprescindibles de Santa Tecla
Comparteix
Un sense fi d’actes carregats de tradició, balls, música i castells encapçalen l’agenda festiva de la ciutat de Tarragona del 12 al 25 de setembre.
La patrona de Tarragona, Santa Tecla, està a punt de ser homenatjada pels tarragonins i les tarragonines en una nova edició de la seva Festa Major. A banda de la importància històrica que té la ciutat, les runes romanes no són l'únic atractiu de Tarragona. Les festes tarragonines són un gran referent de la cultura catalana, declarades Festes d'Interès Turístic Estatal i Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
La pròxima edició de la festa de Tarragona ha estat presentada com a Santa Tecla 700, amb especial honor a la relíquia de la capital costanera, el braç de Santa Tecla. Enguany, es compleixen ni més ni menys que set-cents anys des que la peça va arribar des d'Armènia i va ser acollida per la ciutat.
La commemoració que unirà tradició i modernitat, es basarà en quatre eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles, creació local i participativa. Com a elements cabdals de les festes, destaquen els castells i les danses del seguici popular, però el calendari agrupa moltes més activitats. Per això, us portem un recull dels actes culturals populars més destacats perquè tothom pugui formar part de la festa.
Compte enrere a #Tarragona per viure la Major Festa de Catalunya.
— Santa Tecla TGN (@SantateclaTGN) August 29, 2022
#SantaTecla2022 s’allargarà del 12 al 25 de setembre, 3 dies més, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona.
https://t.co/hO1a8aKLGK pic.twitter.com/1xkuMxqPgE
- 'Setembre', l’espectacle inaugural
El títol de l'espectacle que obre aquesta festa major tan esperada és simbòlic. Pels tarragonins i les tarragonines el mes que encetem és el més esperat de l'any, on la ciutadania es creua pels carrers, es retroba i viu amb il·lusió la celebració de la seva festivitat, tot elogiant la seva patrona.
A càrrec de l'Ajuntament de la ciutat, l'acte que enceta la festa, el 12 de setembre a les 20 h, pretén homenatjar Santa Tecla per mitjà d'un entretingut espectacle, aquest any partint amb una qüestió molt peculiar: com seria ella si visqués en l'actualitat? Quatre actrius es posaran en la pell de la figura històrica, representant-la en diverses edats i aventures. Una activitat carregada d'història que vol mostrar al públic la cultura de la ciutat.
- El documental '7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979-2000)'
Com ha arribat a ser la Festa de Santa Tecla tot el que és ara? És amb l'estrena d'aquest documental que podrem entendre com ha afectat la història del territori a la festivitat. Testimonis i imatges d'arxiu han permès donar la benvinguda a la peça audiovisual que retracta l’evolució de la tradició tarragonina des de 1979 fins al 2000. Serà el 14 de setembre a les 21 h.
La Santa Tecla que coneixem avui en dia ha canviat al llarg del temps, una festivitat que gràcies a la iniciativa popular, ha passat a ser una de les festes majors més destacades de Catalunya. Sense dubte, un documental que vol recordar les arrels de la capital perquè mai siguin oblidades.
- La Crida
La festivitat compta amb la participació d’una gran multitud d’actors i actrius que la fan única. En aquesta edició, que se celebrarà el dijous 15 a les 19 h, a la plaça de la Font, La Crida rendeix homenatge la Perpetuadora seleccionada, enguany la Banda Unió Musical de Tarragona, pel seu important paper en la cultura tarragonina, una agrupació present i necessària en els actes socials, cívics i festius de la ciutat des de fa segles. A més, ha aconseguit dotar la ciutat de melodies úniques identitàries.
Seguint la tradició, l'Esbart de Santa Tecla protagonitzarà un ball per homenatjar les premiades i tot culminarà amb el crit de "Visca Santa Tecla!", per part de l'alcalde, Pau Ricomà, des del balcó de l'Ajuntament. Amb el Toc de Crida i la Tronada es donaran per iniciades formalment les festes de Santa Tecla.
- El Ball de Titans
El seguici popular, els balls, danses i representacions -entre d'altres- que es converteixen en trets imprescindibles de les Festes de Santa Tecla, enguany pateixen un canvi. Per celebrar els set-cents anys de tradició, una de les associacions més antigues de la ciutat, el Gremi de Marejants, ha decidit tornar a formar part del seguici presentant el Ball dels Titans, el divendres 16 a les 18.30 h. El mencionat data de 1577, però va deixar de realitzar-se a inicis del segle XIX.
Antigament, les participants representaven personatges i animals propis de la mitologia grega, a través de caparrots. Es tracta d'un ball únic, del qual només es té referència històrica a la ciutat. Avui en dia, ha evolucionat en forma de balladores que llueixen màscares, robes de colors i barrets atípics.
- La Cercavila del Convit del 700
Actuant com aparador cultural de la terra, una de les cercaviles més destacades de Santa Tecla tindrà lloc el 17 de setembre a les 19 h. En ella, el públic podrà gaudir de les actuacions que oferiran diversos municipis del territori, recollint alguns dels elements més rellevants de diverses festes majors.
Amb més d'una vintena de participants, indrets com Figueres, amb el seu Bou; Girona, amb la mítica Àliga; Igualada, amb el Ball de Pastorets o Sitges i la Moixiganga, ompliran de vida els carrers de la ciutat, acabant a la plaça de la Font per donar pas a la 38a Mostra de Folklore Viu, on es gaudiran de balls i demostracions.
- Diada Castellera de Santa Tecla
Peonada, cercavila, espectacles, música i molta festivitat a la Diada Castellera de la ciutat. El 18 de setembre es presenta carregat d'actes amb el protagonisme especial d’una de les tradicions catalanes més particulars: els castells. Les quatre colles castelleres -els Xiquets de Tarragona, els Joves Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca- oferiran una cercavila per Tarragona i a la plaça de la Font exhibiran múltiples castells. El 23 de setembre, serà el torn de les quatre colles de la ciutat.
Per seguir amb la tradició tarragonesa, els més menuts tindran l'oportunitat de gaudir la festa major al màxim. La Baixada agafa un format menut, La Baixadeta, on els infants de la casa podran convertir-se en portadors per un dia de les bèsties i gegants de la ciutat. Per altra banda, la versió habitual i icònica tindrà lloc el 21 de setembre, amb el descens de l'Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa, al ritme de l'orquestra Wasa Corporation.
- 'El Retaule de Santa Tecla'
L'Esbart de Santa Tecla, l'associació cultural de la ciutat amb més de cinquanta anys de tradició, és l'encarregada d'oferir un espectacle que actua com a representació simbòlica del retaule del segle XV que rau a la catedral de la capital. Per tant, un acte basat exclusivament en la història més antiga de Tarragona.
La coreografia està inspirada en les moixigangues i repassa tres fases de Santa Tecla: la vida, la conversió i el martiri de la patrona. Lluís Calduch dirigirà l’equip de l’Esbart per oferir un espectacle original el 20 de setembre a l'interior de la Catedral, tot complementat amb la música de la cobla de La Principal de la Bisbal.
- Representació del Ball de Dames i Vells
Una mostra de dansa satírica és un dels actes recurrents imprescindibles, que es podrà gaudir en diverses ocasions entre els dies 22 i 24. El ball parlat per excel·lència de la ciutat té com a protagonistes quatre matrimonis, formats per homes vells i dames joves enfrontats i en el qual també apareixen representades diferents autoritats.
Els tarragonins i les tarragonines ho converteixen en una denúncia social i política, on es fa estreta referència a successos i persones de les diverses esferes de l'actualitat, destacant considerablement pel to i el llenguatge emprats. A més, el públic podrà sentir el clàssic crit "Toca Peron!", amb el qual s’inicia i es posa fi als diversos balls.
- Diada de Santa Tecla
El dia més important començarà ben d'hora, a les 7 del matí, amb una cercavila molt melòdica pels carrers de la ciutat i tot seguit s'iniciarà l'Anada a Ofici amb el Seguici Popular. Al migdia, les quatre colles castelleres de la ciutat oferiran una nova jornada de castells.
A més, el Braç de Santa Tecla, la relíquia de la ciutat, surt a passejar. La gran protagonista de la jornada s'exhibeix pels carrers en una popular processó, aquest any amb especial significat. La culminació de les festes té lloc amb l'arribada de la joia a la Catedral, on el Seguici s'alça per rebre-la, oferint un gran espectacle amb balls, música i focs artificials.
- El Correfoc de Santa Tecla
Un dels actes més rellevants que tanca les festes té lloc la nit del 24 de setembre: el correfoc. Els i les habitants de l'infern encenen els carrers de la capital. Són diversos els diables que hi participen, no només de Tarragona, també vinguts de Torredembarra i Valls, entre d'altres. Una cercavila amb una gran força per acomiadar la festa de la millor manera.
En finalitzar l'infernal recorregut, la festa no s'atura. Al voltant de l'estàtua dels despullats tindrà lloc una encesa col·lectiva, una traca d'allò més animada i a continuació, l'espectacle pirotècnic que posarà fi a Santa Tecla 700.
Afegeix un nou comentari