L'Institut d'Estudis Occitans posa en marxa la 44a 'Escòla Occitana d'Estiu'

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Cloenda de l'Escola Occitana d'Estiu 2015 Font: Cercle d'Agermanament Occitano-Català
Cloenda de l'Escola Occitana d'Estiu 2015

L'Institut d'Estudis Occitans posa en marxa la 44a 'Escòla Occitana d'Estiu'

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La població de Vilanuèva d'Agen (Villeneuve-sur-Lot o Vilanuèva d'Òut) acull una setmana lectiva sobre cultura i llengua occitana.

Aquest any en fa 44 que l'Institut d'Estudis Occitans celebra la seva escola d'estiu, l'Escòla Occitana d'Estiu', un esdeveniment poc conegut al Principat, malgrat l'aranès -en tant que dialecte de la llengua occitana- forma part del patrimoni lingüístic català i n'és una de les tres llengües oficials.

La població on es celebrarà l'escola és Vilanuèva d'Agen, una vila de 23.000 habitants situada a la regió francesa de Nova Aquitània, al Departament d'Òlt i Garona. L'esdeveniment acadèmic anirà dels dies diumenge 12 d'agost al dissabte 18 d'agost, i combinarà cursos intensius de llengua occitana (amb les seves diverses variants dialectals), tallers lingüístics d'iniciació, passades de pel·lícules, passejades, balls i gastronomia. L'escola ofereix també una àmplia oferta de preus i descomptes en les inscripcions i les reserves per tota la setmana.

El pòsit occità a França

L'Escòla Occitana d'Estiu', creada el 1976 per tres occitanistes, és avui una secció departamental de l'Institut d'Estudis Occitans (IEO). L'òrgan homònim de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) al Principat, malda per la protecció i la difusió de la llengua occitana i totes les seves variants al llarg d'una reivindicada i extensa geografia que s'allarga per tot el sud de França, de Bordeus a Mònaco passant per Llemotges. La principal dificultat és l'escàs reconeixement de la llengua arreu d’aquest territori (excepte en casos molt particulars com el de Catalunya) i la poca quantitat de parlants que en queden. La derrota de l'aliança occitano-catalana a Muret, el 1213, es considera el punt i final de l'aventura catalana per Occitània, i la darrera esperança d’aquesta Nació cultural per construir una Nació política.

Afegeix un comentari nou