L’Occulta: art de totes i per a totes

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
D'esquerra a dreta, Fabián Cárdenas, Aline Biz i Felipe Pilla, l'equip de la cooperativa. Font: L'Occulta. Font: L'Occulta
D'esquerra a dreta, Fabián Cárdenas, Aline Biz i Felipe Pilla, l'equip de la cooperativa. Font: L'Occulta.

L’Occulta: art de totes i per a totes

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Aquesta cooperativa artística del barri del Raval, a Barcelona, ha esdevingut un espai referent per a les artistes emergents.

Què fa que un metge, un arquitecte i una colorista es coneguin i comencin a treballar plegades? Doncs, literalment, l’amor a l’art... i també L’Occulta. Aquesta cooperativa artística del barri del Raval, a Barcelona, va començar la seva activitat segurament en un dels pitjors moments possibles: just després del confinament. Entre restriccions, tancament i obertures, aquest espai va passar de ser el local d'un petit col·lectiu interessat en l’art, a ser un referent de residències artístiques i esdeveniments.

La cooperativa L’Occulta és la nostra entitat protagonista d’aquesta setmana. Parlem del projecte amb les seves tres sòcies, l’Aline Biz, el Felipe Pinilla i el Fabián Cárdenas.

Què és L’Occulta?

Felipe: Som un espai enfocat per a artistes migrants, emergents, dones i dissidències que està obert a tot tipus d’art, perquè és un espai d’artistes per a artistes. La idea és que el que passi aquí sigui art de totes per a totes.

Fabián: Jo ho definiria com a centre cultural on intentem donar plataforma a artistes emergents i busquem una manera de monetitzar aquest coneixement artístic perquè l’artista pugui viure del seu art.

Aline: Sí, i també és molt important tenir en compte que és un espai autogestionat i no està institucionalitzat, per tant, és molt més obert.

Com sorgeix el projecte?

Fabián: Tot comença en plena pandèmia quan en aquest local hi havia una escola de Swing que va tancar i, amb altres companys, vam decidir agafar el local per nosaltres, per fer art només per nosaltres. A partir d'allà vam començar a convidar més gent de la comunitat, que sabíem que tenia interessos artístics. Per tant, comença així, intentant donar plataforma a un moviment artístic que vam detectar que ja existia.

Ara per ara, quin és l’equip que gestiona la cooperativa?

Aline: Doncs nosaltres tres. Jo soc l'Aline Biz, fa més o menys un any que formo part de la cooperativa, i m'encarrego del departament de comunicació, de subvencions i faig també suport a la programació al Felipe. També és important deixar clar que aquí totes tenim una altra feina, perquè ens és necessari encara per mantenir-nos, tot i que esperem que, en el futur, no ho sigui. Llavors, jo de professió soc colorista de postproducció de cinema i publicitat.

Felipe: En el meu cas soc colombià i, de professió de base, soc arquitecte bioclimàtic i aquí porto el departament d'arquitectura i de programació i estic treballant en un projecte de futur que tenim amb l'Aline que es diu 'L'Occulta Rural'.

Fabián: Jo també soc colombià, en concret de Colòmbia. Ja fa sis anys que estic a Espanya, dels quals quatre els he passat a Catalunya. Soc metge d'urgències de professió i, dintre de la cooperativa, porto la part financera i burocràtica i també m'encarrego dels festivals i esdeveniments que fem a l'exterior.

Parleu-nos de la frase que heu mencionat abans i que és el vostre lema: ‘Arte de todxs para todxs’.

Felipe: Per mi aquest lema té un significat clar, que pot variar a cada persona, però per mi significat l'associació entre l'art i la cultura. És a dir, la cultura són tots els moments en què ens agrupem i fem coses que repetim, per exemple, reunir-nos amb amics és cultura. On hi ha espais de conversa, de tertúlia, és allà on es comença a crear art. L'art té quelcom molt bonic que és que no és tancat, sinó que té mil interpretacions i això ho fa per a totes.

Aline: També vol dir no veure l'art com quelcom elitista perquè és molt difícil viure de l'art i, sovint, els artistes que poden viure d'això és perquè tenen suport econòmic i, llavors, la idea és poder generar un espai perquè persones que no tinguin aquest suport també puguin fer art.

Un dels projectes més innovadors que teniu entre mans és ‘L’Occulta Rural’. En què consisteix?

Aline: Doncs es tracta d'un projecte que encara tenim en 'fase llavor', és a dir, que està naixent i també estem, a poc a poc, entenent com hem d'arribar fins allà. La nostra idea és mantenir l'espai de L'Occulta a Barcelona i tenir 'L'Occulta Rural' per a residències artístiques i també per connectar amb projectes de bioconstrucció. Volem construït minicasetes per a les residències, a més de tenir espais comunitaris perquè els artistes els puguin compartir. Serà un projecte en el qual buscarem també enxarxar-nos amb altres entitats.

Felipe: Amb 'L'Occulta Rural' volem crear un espai de connexions molt més àmplies amb entitats i col·lectius que estiguin en diferents parts d'Europa i del món. El que volem és descentralitzar l'art de les ciutats. Volem trobar un lloc que estigui a menys de dues hores de Barcelona i la idea és adquirir un terreny i començar a treballar-lo des de la bioconstrucció, entenent molt bé el medi en què volem implantar-nos, per ser el màxim de respectuoses amb el medi ambient.

Quins objectius té L’Occulta de cara al 2024?

Fabián: Estem tancant un any molt boig, perquè ha estat un any de completa transformació, en què ens hem convertit en referents de l'oferta cultural del Raval. I ara el que ens plantegem és donar-li una altra cara física a L'Occulta, fer algunes reformes, per millorar l'espai, poder rebre més persones, etc.

Felipe: Enguany ha estat el primer any en què vam fer un esdeveniment gros al carrer on vam poder mobilitzar gairebé dues mil persones en dos dies i volem seguir per aquí de cara a l'any vinent. Volem seguir participant a la festa major del barri i centrar-nos molt també en la creació d'un circuit d'esdeveniments fora del nostre espai físic per poder donar més visibilitat als artistes amb els quals col·laborem.

Aline: Molta feina és el que ens espera, molta feina!

Afegeix un comentari nou