Mataró vol una Mulassa

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Gravat del projecte de mulassa de Mataró fallit (1848). Font: Mestres del Gai Saber
Gravat del projecte de mulassa de Mataró fallit (1848).
Pau Fernàndez ha dibuixat l'esbós inicial del vestuari de la nova Mulassa. Font: Pau Fernàndez
Pau Fernàndez ha dibuixat l'esbós inicial del vestuari de la nova Mulassa.

Mataró vol una Mulassa

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Activada una campanya de mecenatge per finançar la nova peça de bestiari, que es presentarà públicament durant el Rebombori Gitanero, el 3 de febrer.

Els Mestres del Gai Saber s’han proposat ampliar l’imaginari festiu de Mataró amb una nova figura: la Mulassa. L’associació, que anteriorment ha recuperat el Ball de Gitanes de Mataró i també els Balls Tradicionals de la capital del Maresme, ha engegat una campanya de mecenatge a la plataforma Verkami per aconseguir els 600 euros d’objectiu que s’han marcat per poder fer realitat la nova peça de bestiari. La figura, la primera a la comarca en la seva espècie, lluirà l’escut oficial de Mataró al llom i se sumarà a les existents a Catalunya, les més antigues de Vilanova i la Geltrú, Reus, Sant Feliu de Pallerols, Solsona i Berga.

No és la primera vegada que Mataró es proposa la creació d’una mulassa. Hi ha documents del 1848 que constaten d’aquesta intenció en un projecte que finalment fou desestimat en l’època que Mataró havia obtingut el títol de ciutat i que havia arribat el primer ferrocarril de la Península Ibèrica. És una obra col·lectiva en la que hi ha participat Gerard Fort (en l’escultura), Ramon Dalmau (en l’estructura), Juanma Avilès (en els acabats finals) i Pau Fernàndez (indumentarista dels portadors).

Durant el Rebombori Gitanero, el 3 de febrer a les 18h, es presentarà públicament la Mulassa de Mataró, a la plaça de Santa Maria, on ballarà al so de Ministrers i de La Principal de La Bisbal, amb una composició especial del mestre Francesc Cassú. A més, comptarà amb la seva pròpia coreografia.

La campanya de mecenatge estarà activa en aquest enllaç fins al 10 de febrer. Les aportacions es destinaran a la construcció de la figura; la confecció del vestuari de la figura; l'elaboració d’un vídeo-documental del procés de construcció de la figura; la composició i arranjaments de les músiques pròpies; la festa d’estrena; i l'inici del vestuari dels portadors. Les aportacions poden anar dels 5€ als 155€, i les recompenses van des d’aparèixer el nom a l’interior de la Mulassa fins a llibres i discs de balls populars de la ciutat.

Afegeix un comentari nou