Neix un festival que uneix música i fotografia, en una atmosfera de reivindicació

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La primera edició de l'Artistes Festival presenta dos esdeveniments, un d'ells és el concert de l'artista Fernanda Aleman. Font: Las Produ
La primera edició de l'Artistes Festival presenta dos esdeveniments, un d'ells és el concert de l'artista Fernanda Aleman. Font: Las Produ
La fotògrafa Lydia Metral presenta la seva exposició 'Els temeraris', la qual aborda la identitat de gènere de joves adults. Font: Las Produ
La fotògrafa Lydia Metral presenta la seva exposició 'Els temeraris', la qual aborda la identitat de gènere de joves adults. Font: Las Produ
L'objectiu principal del festival és  lluitar per la igualtat en l’àmbit artístic i cultural. Font: Las Produ
L'objectiu principal del festival és lluitar per la igualtat en l’àmbit artístic i cultural. Font: Las Produ

Neix un festival que uneix música i fotografia, en una atmosfera de reivindicació

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La identitat de gènere és l’eix principal de la primera edició de l’Artistes Festival, que se celebra el 2 de novembre al Centre Cultural Albareda de Barcelona, amb l’objectiu de lluitar per la igualtat en l’àmbit artístic i cultural.

La representació femenina i de persones pertanyents al col·lectiu LGTBIQ+ en el sector artístic i cultural encara és escassa i s’allunya de l’elevat percentatge que ocupa la població masculina. “Les dones i altres gèneres no binaris continuen sent minoria en esdeveniments artístics, amb una presència desequilibrada que beneficia en gran manera als artistes masculins”, expressa Elena Panzetta, codirectora de l'Artistes Festival i membre de l’associació Las Produ.

Amb l’objectiu de promoure un futur més equitatiu, una major diversificació cultural i un enriquiment gràcies als diferents punts de vista i creativitats, arriba la primera edició de l’Artistes Festival. Se celebra el dijous 2 de novembre, de 19 a 21 h, a les instal·lacions del Centre Cultural Albareda, i és organitzat per l'associació Las Produ. Enguany, l’eix vertebrador de l'esdeveniment és la identitat de gènere.

Una nova visió per definir les propostes artístiques

El festival neix per ser un cicle de vetllades que pretenen teixir un lligam entre la música i la fotografia, dues disciplines artístiques que, normalment, no uneixen els seus camins. Les organitzadores, però, pretenen crear diàleg, vincles i sinergies entre aquestes expressions de l’art. “Volem unir dos mons creatius que sovint operen en compartiments separats, per donar una experiència única per al públic”, explica Panzetta.

La programació de la primera edició compta amb dos esdeveniments principals. Després d’un petit discurs inaugural, se celebrarà el concert de l’artista argentina Fernanda Aleman, qui presenta un espectacle basat en el ‘dream pop psicodèlic’. “Ella utilitza un aparell de música electrònica per jugar amb els silencis, les guitarres i els sons de sintetitzadors analògics”, detalla la codirectora de l’Artistes Festival. Descriuen el concert com un “viatge sensorial”.

El segon esdeveniment és l’exposició fotogràfica de Lydia Metral, artista que ha forjat la seva trajectòria artística gràcies a la visió íntima i autèntica de la seva vida quotidiana. A l’Artistes Festival es podrà gaudir de la seva mostra ‘Les insouciants’ o ‘Els temeraris’, un projecte que tracta la vida de joves adults que se senten diferents, que no encaixen en els estàndards de la societat i que busquen escapar de les normes establertes.

A més, és una finestra a l’autoconeixement, l’autoestima i a abraçar la teva veritable identitat. Gràcies a aquestes dues artistes, es configura una primera edició que uneix l’art i el gènere i trenca barreres per assolir aquesta igualtat en el món artístic. “El festival no busca excloure a ningú, sinó més aviat canviar el panorama de la indústria cultural i incloure a tothom, de manera segura”, detalla Elena Panzetta.

La importància de donar veu a les dones i el col·lectiu LGTBIQ+

És per aquest motiu que, des de l’organització s’han proposat aconseguir que, mínim, un 70% de la programació, en aquesta edició i en les futures, sigui d’artistes dones i altres gèneres no binaris, per contribuir a la reflexió col·lectiva, un fet que, a poc a poc, cada vegada pren més força i genera la igualtat d’oportunitats a tots els sectors. “És molt important donar-li aquest sentit i lluitar perquè es comencin a programar esdeveniments culturals i festivals amb aquests valors de base”, diu Panzetta.

Les instal·lacions del Centre Cultural Albareda tenen una capacitat màxima de dues-centes persones i, en aquesta ocasió, l’entrada és gratuïta i l’accés és lliure per a tothom. L’únic que és necessari és omplir un formulari per reservar les entrades i controlar l’aforament.

Com a reptes de futur, i per continuar amb el projecte com a cicle de vetllades, des de l’organització ja planifiquen un seguit de sessions per al 2024.

Afegeix un comentari nou