Quatre colles geganteres viatgen a Romania per participar en unes jornades de la Capital Europea de la Cultura
Comparteix
Timisoara acollirà una mostra del món geganter i altres activitats relacionades amb aquesta tradició. Per segon cop, Adifolk torna a aquesta ciutat, després de celebrar-hi l’Aplec Internacional del 2014.
Aquest 2023, la ciutat romanesa de Timisoara és la Capital Europea de la Cultura i, entre els actes que s'han organitzat per commemorar-ho, hi ha unes jornades dedicades a la cultura popular catalana, en concret, al món geganter. Des de Xarxanet, hem pogut parlar amb Ivan Besora, president de l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) perquè ens expliqui com s'ha gestat aquest esdeveniment organitzat amb la col·laboració de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.
La tradició gegantera catalana ocuparà els carrers i places de Timisoara de l'1 al 4 de juny, però, com és que aquesta localitat de Romania s'ha interessat pels gegants i les gegantes? Besora explica que el 2014, Adifolk va organitzar en aquesta ciutat l'Aplec Internacional i que encara es manté aquest contacte a través de Via Rumania Cultura, l'associació que promou els temes culturals de la ciutat. "Van ser elles les que es van posar en contacte amb nosaltres dient que enguany, sent la Capital Europea de la Cultura, volien programar una activitat dedicada a Catalunya".
"CATALUNYA I ELS GEGANTS" A TIMISOARA, ROMANIA
— Adifolk (@Adifolk_oficial) April 26, 2023
De l’1 al 4 de juny, la ciutat de Timisoara, en el marc de la “Capital Europea de la Cultura 2023”, acollirà una mostra de la tradició gegantera a Catalunya de la mà d’Adifolk, amb la col·laboració de l’ACGC. pic.twitter.com/5amSijIBpc
Ara mateix, Adifolk i les colles geganteres seleccionades estan en ple procés d'organitzar la logística per dur les grans figures fins a Romania. Cada colla porta els gegants i gegantes fins a un magatzem logístic situat a Santa Perpètua de Mogoda i, des d'allà, un camió les trasllada cap a Timisoara. Uns dies després, el 31 de maig, l'expedició sortirà de Catalunya amb avió per trobar-se "amb la imatgeria, que ja haurà arribat", detalla Besora. Un cop a lloc, "l'organització de l'esdeveniment allà va a càrrec de la Capital Europea de la Cultura", especifica el president d'Adifolk.
Gegants i gegantes per representar tot Catalunya
La selecció de colles geganteres s'ha fet de manera que representin tot el territori i se n'ha escollit una de cada demarcació. Els Gegants de Parets del Vallès representaran la província de Barcelona; els Gegants Els Veguers de Montblanc, la de Tarragona; els Gegants del Grup Cultural Garrigues, la de Lleida; i els Gegants de Lloret de Mar, la de Girona. Besora ressalta que s’ha triat Lloret de Mar perquè, aquest any, la localitat selvatana és la Capital de la Cultura Catalana: "Per tant, enllacem la capital catalana amb la capital europea".
A tots els gegants i gegantes s'hi sumen els Grallers Escaldats de Caldes de Malavella, que faran l'acompanyament musical, i el Capgròs Folk. Aquesta figura, patrimoni d'Adifolk, es va crear el 2018 "com a ambaixador de la cultura catalana a l’exterior".
Ivan Besora explica que aquest esdeveniment coincideix amb el Dia de la Infància, que a Romania se celebra l'1 de juny. Per això, s'ha organitzat una activitat a la plaça principal de la ciutat, on hi haurà els gegants i gegantes amb l'objectiu que la mainada pugui "posar-se sota, conèixer què és un gegant i com està fet".
A més, hi haurà una exposició de la imatgeria, cercaviles, xerrades i actuacions de lluïment. Cada dia, una de les colles serà la protagonista, l'amfitriona de la jornada.
Afegeix un nou comentari