Àmbit de la notícia
Cultural

Reus acull la trobada més gran i representativa del món bastoner

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • El Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla.
    El Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla.
  • L'esdeveniment comptarà amb la participació d'entre vint i trenta grups de balls de bastons de fora de Catalunya, colles del territori nacional i penyes de ball de pastorets.
    L'esdeveniment comptarà amb la participació d'entre vint i trenta grups de balls de bastons de fora de Catalunya, colles del territori nacional i penyes de ball de pastorets.
  • La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, ADIFOLK i l'Associació Sal-i-Ou organitzaran els actes.
    La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, ADIFOLK i l'Associació Sal-i-Ou organitzaran els actes.

El Primer Congrés Internacional de Ball de Bastons vol ser un punt de trobada de les diferents realitats de les danses de pals d'arreu de la península Ibèrica.

Entre els dies 21 i 24 d'octubre, s'inaugurarà el Primer Congrés Internacional de Ball de Bastons, un fòrum de referència de debat, formació i divulgació sobre la tradició de danses que tenen el bastó o pal de fusta com a element principal. Organitzat per la Coordinadora de Ball de Bastons de CatalunyaADIFOLK i l'Associació Sal-i-Ou, l'esdeveniment comptarà amb la participació de professionals, investigadors i grups de diferents regions: Portugal, Andorra, França i l'Estat Espanyol.

El Congrés convertirà Reus, la ciutat que l'acull, en capital del ball de bastons. "No només en una capitalitat de mostra, que és el que s'ha fet fins ara, sinó que volem dotar l'acte d'un caràcter més divulgatiu i científic", assegura Adrià Ortiz, president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, "això és el que diferencia una Trobada Nacional del Congrés Internacional."

L'esdeveniment comptarà amb la participació d'entre vint i trenta grups de balls de bastons de fora de Catalunya, colles del territori nacional i penyes de ball de pastorets. "Esperem que sigui la trobada més gran, representativa i rica que s'hagi vist mai en aquestes 46 edicions", sosté Ortiz.

 

La programació del Congrés serà ben diversa i presentarà un format híbrid, combinant activitats presencials i telemàtiques. Podrem assistir a la mostra de bastons més gran que s'hagi vist fins ara, consultar una secció de llibres i jocs de taula amb temàtica bastonera, veure documentals inèdits per conèixer la realitat de la disciplina en diferents regions o fins i tot una adaptació d'aquesta dansa a les noves tecnologies amb una secció de realitat virtual i aplicacions per conèixer des d'una nova perspectiva el món bastoner.

A més, totes aquestes activitats aniran en paral·lel a una sèrie de comunicacions dirigides per professionals d'arreu de la península que ens parlaran dels orígens de la dansa, la indumentària, la relació del ball amb la figura de la dona, o com és d'inclusiu el ball de bastons i la cultura popular, entre altres.

El Congrés s'inaugurarà dijous 21 d'octubre amb la recepció oficial de ponents, investigadors i representants de les diferents regions participants. A la tarda, podrem assistir a la primera jornada de debat sobre què és el ball de bastons.

D'altra banda, divendres 22 es dedicarà tota la jornada a diferents espais de debat i formació de caràcter més científic. No obstant això, també s'inclouran altres activitats com l'actuació de colles de cultura popular de Reus o un sopar entre el teixit associatiu de la ciutat i les colles de fora de Catalunya.

Pel que fa a dissabte 23, el dia estrella del Congrés, tindrà lloc la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, amb la participació extraordinària d'una trentena de colles catalanes externes a aquesta disciplina. Aquesta trobada és un esdeveniment únic que aglutina la majoria de colles bastoneres del territori català en un mateix indret.

La tradició bastonera no es rendeix davant la Covid

Després d'un any i mig de restriccions, ajornament d'actes i dificultats per trobar-se, la dansa bastonera segueix dempeus i amb més força que mai. "Tot i els obstacles que ha propiciat la pandèmia, tenim la gran sort que el ball de bastons no ha perdut cap grup per la covid", explica Adrià Ortiz.

De fet, el president de la xarxa d'entitats afirma que en plena pandèmia han vist néixer un gran nombre de colles. Castellnou de Bages, Molins de Rei, Perpinyà o Cerdanya, són alguns dels escenaris on han aparegut nous grups de bastoners amb ganes de mantenir viva la tradició.

"La Coordinadora s'esforça a reanimar a les colles a no deixar l'activitat i dona'ls-hi motius i excuses per trobar-se i assajar", recalca el president, "promovem tota mena d'esdeveniments per poder tornar-nos a veure ballar i poder celebrar que cada cop som més en aquesta família".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari