Àmbit de la notícia
Cultural

Una comunitat d’artistes que va molt més enllà del concepte de discogràfica: Radi Solar

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies
Autor/a
Màrius Intente
  • Concert en directe d'artistes de Radi Solar, en el festival autogestionat Subsòl.
    Radi Solar també organitza un festival autogestionat, el Subsòl. Font: Radi Solar
  • Membres de la discogràfica en una taula rodona, debatint sobre el model de la indústria musical actual.
    El respecte, l'autocrítica i les cures conformen els pilars bàsics de convivència per construïr una comunitat transformadora. Font: Radi Solar

Amb la motivació de canviar la forma com funciona la indústria musical, el 2023 va aparèixer a Barcelona un projecte discogràfic únic.

Corria l'any 2023 i a Barcelona va néixer una comunitat d'artistes decidida a transformar la manera en què es gestionen els projectes musicals: Radi Solar. A diferència de les discogràfiques convencionals, que sovint operen sota la lògica del benefici econòmic i el control creatiu, Radi Solar es basa en l'autogestió i la col·lectivitat. Inspirats ideològicament i políticament pel manifest Solarpunk, Radi Solar treballa amb uns valors que aboguen per un optimisme radicalment transformador.

Una comunitat per gestionar la creació musical

Aquest col·lectiu busca oferir una alternativa a la indústria musical tradicional, donant als artistes més autonomia i facilitant la creació de projectes de manera compartida. El seu model de treball es fonamenta en el concepte de "Do It Ourselves", en què cada membre de la comunitat té veu i vot, i les decisions es prenen de forma conjunta i assembleària. Es comparteixen recursos, responsabilitats i beneficis entre totes i tots.

Ser una discogràfica comunitària significa, per a Radi Solar, que els artistes no només gestionen la seva pròpia música, sinó que també participen activament en la presa de decisions financeres i creatives. Aquest enfocament es basa en un model de finançament comunitari inspirat en les Comunitats d'Auto-Finançament (CAF), el qual permet als artistes accedir a fons sense dependre de les grans empreses i d’aquesta manera no haver de pagar interessos pel finançament. 

El projecte actualment inclou artistes com Adala, Ominira, La Maga, Misha1dem, Senyor Oca i Sordida, totes elles i ells treballant col·lectivament per generar un espai que promogui la solidaritat, el suport mutu i el benestar de la comunitat artística.

Desvincular-se del model hegemònic discogràfic

La creació de Radi Solar respon a diverses preocupacions que tenen els seus membres amb el funcionament de la indústria musical tradicional, com la falta d’autonomia dels artistes i la mercantilització de l’art.  Els artistes sovint es troben atrapats en contractes amb discogràfiques que exerceixen un control desproporcionat sobre les seves obres. 

Això no només limita la seva llibertat creativa, sinó que també els fa dependents d'un sistema que funciona com un banc: les discogràfiques financen els projectes, però recuperen els diners amb interessos elevats. D’aquesta manera,  els artistes només es queden amb una porció mínima dels beneficis generats.

Existeixen alternatives

En el seu model, es prioritza el control creatiu i econòmic dels artistes sobre les seves obres, evitant que esdevinguin productes gestionats per empreses que busquen únicament el rendiment financer. Això, segons els seus membres, permet als artistes mantenir-se fidels a la seva expressió artística, mentre treballen en comunitat per superar l’aïllament que pot generar el model independent "Do It Yourself".

Funcionament de “sistema solar”

Per entendre l’estructura i organització del projecte, Radi Solar s’explica a través de la metàfora d’un sistema solar. En aquest “sistema solar”, cada artista que hi participa és un satèl·lit que gira al voltant d’un planeta. Per exemple, podem trobar una comunitat autofinançada (CAF) de 4 artistes que “giren” entorn d’un planeta. Aquest “planeta” es tradueix en una economia compartida: una col·lectivització econòmica i fiscal dels artistes. D'aquesta manera, es disposa d’una comptabilitat única i un sistema de saldos que permet als grups i artistes accedir a fons monetaris pels seus projectes i autofinançar-se sense interessos.

Els “planetes” són autònoms, però estan vinculats entre ells al voltant del “sol”. El “sol”, el centre del sistema, simbolitza els projectes transversals de la discogràfica, com la botiga de merchandising o els festivals autogestionats que organitza.

Una de les grans diferències entre Radi Solar i una cooperativa és que Radi Solar opera amb una estructura encara més descentralitzada. Tot i compartir l'essència de l'autogestió i el suport mutu amb les cooperatives, el “sistema solar” en què es basa Radi Solar divideix la gestió en petits grups autònoms, que funcionen de manera flexible, permetent una major capacitat d'adaptació a les necessitats particulars de cada artista o projecte.

Un projecte replicable per a altres comunitats

Radi Solar no només vol ser una eina per a la seva pròpia comunitat, sinó també un model replicable per a altres col·lectius que vulguin gestionar-se de manera similar. La transparència és un pilar fonamental del projecte: els seus protocols i recursos es documenten i es posen a disposició de qualsevol grup d'artistes que vulgui seguir aquest camí. 

Així, Radi Solar es presenta com una inspiració per a altres col·lectius que desitgin crear estructures autofinançades i cooperatives que prioritzin l’autonomia artística i la col·lectivitat per sobre dels beneficis econòmics. El seu model, al final, és una resposta a la necessitat de redefinir la indústria musical per fer-la més inclusiva, autogestionada i solidària.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari